Pěstební plochy meziročně podle údajů Českého statistického úřadu klesly o zhruba 40 procent na 26 125 hektarů. Důvodem byly obavy z propadu odbytu a tedy i ceny, protože do Ruska, Běloruska a na Ukrajinu se vozila zhruba třetina produkce.
Podle Vlastimila Mikšíka z České zemědělské univerzity v Praze, který je členem spolku Český modrý mák, se nakonec obavy nepotvrdily a export zůstal stabilní. „Export je vyšší než loňský, dokonce i než desetiletý průměr,“ napsal nyní Mikšík serveru iDNES.cz.
Podle pěstitele máku Jaroslava Mikoláše ze společnosti Lupofyt letošní počasí máku přálo. Zatímco loni byl průměrný výnos 0,67 tuny z hektaru, letos by měl činit 0,76 tuny. „A je daleko kvalitnější než v loňském roce. Letos se sklízel suchý, kdežto loni za mokra a vlhka,“ doplnil. Ne všechny oblasti však podle něj byly stejné, například na Rakovnicku počasí sklizni nepřálo.
To potvrzuje i Agrární komora ČR. „V loňském roce bylo z 43 867 hektarů sklizeno 29 691 tun máku. Přes popsaný pokles osevních ploch ujišťujeme spotřebitele, že máku bude na českém trhu dostatek. Letošní počasí této komoditě přálo a pěstitelé očekávají zvýšení výnosu. Mák z letošní sklizně by měl současně podle odhadů pěstitelů vykazovat lepší kvalitativní parametry než v loňském roce, kdy před sklizní a během ní pršelo. Na konečné výsledky letošní sklizně je třeba počkat na oficiální statistiky,“ řekla mluvčí komory Barbora Pánková.
Česko je makovou velmocí
Podle Mikoláše se ale zvyšující se ceny vstupů neodráží v ekonomice pěstování máku, neočekává tak, že by se pěstební plochy v příštím roce dostaly znovu na loňské hodnoty.
Více než osm desetin českého modrého máku, který loni v únoru zařadila Evropská unie mezi Chráněná zeměpisná označení, jde dlouhodobě na export. Hodnota vývozu dlouhodobě překračuje miliardu korun. „V produkci tohoto tzv. potravinářského máku lze Česko označit za velmoc. Důvodem je, že v zemích střední Evropy má využití máku v potravinářství dlouhou tradici, například při přípravě makových koláčů, buchet a dalších druhů sladkého pečiva a obecně sladkých jídel. Češi jsou také největšími konzumenty máku na světě, přestože jeho spotřeba v tuzemsku stagnuje. V posledních letech připadá na osobu 300 až 400 gramů makového semene za rok,“ uzavřela Pánková.