ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

České husy jsou vyprodané. V hospodách bude na Martina i dovoz za 590 korun

  • 2
České husy jsou záležitostí drobnochovatelů, z větších chovatelů je prodává například farma Rohozná. Ta už ale před necelým týdnem hlásila vyprodání. Není se co divit, českých hus se podle statistik letos odchovalo jenom 125 tisíc, o 26 procent méně než loni.

Pokud nějaký podnik ještě české husy má, jde v naprosté většině o jednotky kusů. Důvodem poklesu chovů jsou vysoké náklady. V restauracích tak podle zástupců unie budou husy prakticky jenom z dovozu.

„Zatímco v předešlých dvou letech decimovala chovy drůbeže ptačí chřipka, která měla vliv i na počet vylíhlých a vykrmených hus a kachen, v letošním roce dělají chovatelům největší starosti náklady a tím také odbyt,“ uvedla komora.

Ceny krmných směsí se podle ní drží na skoro 10 900 korun za tunu u výkrmu masné drůbeže a u nosnic jde o 9 143 korun za tunu. Většina chovatelů hus je v ČR menších, nemohou tak podle komory využít množstevních slev.

Ceny jsou tak stále stejně vysoké jako loni, i když hlavní složky krmných směsí už začaly klesat i o desítky procent. Chovatelé ale pokles cen kukuřice a sóji zaznamenali až v říjnu, a to o několik procent.

Dopřejete si letos svatomartinskou husu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 7. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Housat se v ČR vylíhlo letos o zhruba 4 tisíce více než loni, šlo o 143 tisíc kusů. Podle předsedkyně ČMDU Gabriely Dlouhé ale i kvůli vysoké ceně za energie putovaly po narození na výkrm do Maďarska nebo sousedního Slovenska, protože tam mají výrobci náklady nižší.

Navíc se podle Dlouhé naprostá většina hus na výkrm prodá do domácností. „Dvě třetiny jsou, že si to zákazníci upečou doma. Koupí si například v Rybářství Nové Hrady deset housat, dvě pro rodinu a osm prodají sousedům. Spotřeba masa vodní drůbeže je zhruba 200 gramů na osobu a roku,“ vysvětlila na dotaz iDNES.cz předsedkyně. V restauracích tak podle ní budou husy prakticky jenom z dovozu. Živé husy se v ČR prodávají kolem 170 korun za kilogram hmotnosti, v republice skoro nejsou jatka na tento typ ptáků.

Drůbežárna hlásí po 9 měsících plný provoz, bylo v ní obří ohnisko ptačí chřipky

Místo husy levnější kachnu

Podle komory tlačí řetězce české dodavatele do co nejnižších cen, které nepokryjí náklady. „Přesto zvyšují ceny pro zákazníky, kteří při nákupu svatomartinské husy v obchodě pocítí zdražení ještě více než loni. Podle informací z trhu stojí na pultech chlazená husa domácího původu od 250 korun za kilogram. Následně lidé zaplatí víc i v restauraci, ve velkých městech se cena za porci včetně přílohy pohybuje kolem 500 korun a za celou husu zákazníci zaplatí 2 500 korun a více,“ uvádí komora.

Například v restauraci Hoffmeister na Malé straně stojí v rámci menu kachní stehno 490 korun, zbytek jídla tvoří pochoutky z husy. V radotínském podniku Velo se bude podávat v rámci listopadového menu husí stehno s kmínovou omáčkou za 595 korun.

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Zákazníci se tak spíš na svatého Martina k mladému vínu koupí právě kachnu. Těch se v ČR ročně vykrmí kolem pěti milionů, tedy řádově více než hus. Husy se dají ještě koupit ze zahraničí, například Košík.cz nabízí 3,8kilogramového polského ptáka za 1 200 korun, aktuálně vyprodaný Rohlík.cz pak má vyprodané i husy Maďarska.

Počty vylíhnutých a vykrmených hus a kachen v ČR (tisíce kusů)
RokVylíhnuté husyVykrmené husyVylíhnuté kachnyVykrmené kachny
201618514415 3884279
201717814415 9845306
201818415217 1465877
201917515514 4105286
202017115913 4586960
202118216210 2494536
202213916814 9085258
20231431257616*2172*

Údaje od ledna do června. V případě hus jde ale prakticky o celoroční data, protože se v druhé polovině roku nelíhnou. Zdroj: Ústřední evidence drůbeže, Český statistický úřad, Státní veterinární správa