Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K zálohování petek se sešly stovky připomínek, někteří ho zcela odmítají

Připomínkové řízení k návrhu zákona o obalech, které zavádí povinný zálohový systém na PET láhve a plechovky, v lednu skončilo. Zástupci podnikatelů, zaměstnavatelský svaz, obecní svazy, kraje i další subjekty předložili připomínek řadu. Některé subjekty povinné zálohování zcela odmítají.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Díky úpravám zákona by se podle ministerstva životního prostředí mělo recyklovat více než 2,5 miliardy kusů nápojových obalů ročně, čímž se má výrazně snížit nevyužitý odpad a také znečištění přírody. Ministerstvo taktéž poukazuje na nutnost splnění evropských cílů. Zálohovat PET láhve a plechovky by se podle šéfa resortu Petra Hladíka měly nejdříve v polovině roku 2025.

Zálohování petek nejdřív za dva roky, řekl Hladík. Počítá se čtyřmi korunami

Nepůjde o levnou záležitost. Podle analýzy, kterou loni v lednu představil Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, má vyjít zavedení systému zálohování PET lahví a plechovek na bezmála 5,2 miliardy korun. Dalších téměř 1,3 miliardy korun ročně bude zapotřebí k zajištění provozu.

Kromě toho zálohování ovlivní rozpočty měst a obcí – podle ministerstva životního prostředí si však mají obecní rozpočty polepšit. Resort zveřejnil na svém webu kalkulačku, kde si mohou jednotlivé obce spočítat, jaké dopady na jejich obec zálohování bude mít.

Zástupci měst a obcí jsou kritičtí

Z připomínek některých subjektů nicméně vyplývá, že je resort o pozitivech zálohování prozatím nepřesvědčil. Mezi subjekty, které zálohování odmítá, je například Sdružení místních samospráv. V připomínkovém řízení uvedlo, že nenašlo přínos pro obce ani životní prostředí.

Sdružení také upozornilo, že zavedení systému bude mít významný ekonomický vliv na občany České republiky, a tedy obyvatele obcí, protože vlivem zavedené zálohového systému dojde ke zdražení celé řady výrobků (některé studie uvádí vliv kolem 250–300 Kč na obyvatele).

Drahé a nekomfortní. Zálohování petek kritizují malí obchodníci i odpadáři

Svůj nesouhlasný postoj k zálohování PET láhví a plechovek vyjádřil i Svaz měst a obcí. Připomínku vznesl mimo jiné i ke kalkulačce, kterou resort zveřejnil na svém webu. „Obecně k tomuto materiálu je třeba zmínit, že z členské základny jednoznačně vyznívá apel nepochopení nastavení představené kalkulačky finančních dopadů na obce. Obce nejsou schopny detekovat vstupní údaje, a tedy není postaveno najisto, zda výsledky jsou vůbec relevantní,“ uvedl svaz v připomínkách k závěrečné zprávě RIA.

Z pohledu obcí je to příšerný princip, říká o zálohování PET lahví radní

Kritická je i Asociace krajů, která požaduje stažení předlohy návrhu zákona. „Kraje zastávají většinově názor, že cíle lze splnit dalším rozvojem obecních systémů separace a podporou již běžících projektů, uvedla asociace. Dodala, že náklady na zavedení systému budou pravděpodobně přeneseny na občana – a to jak formou zdražení koncových výrobků u obchodníků, tak formou zvýšení místního poplatku za odpady.

V připomínkách upozornila také na to, že materiál PET je jeden z hlavních motivátorů obcí a občanů ke třídění i dotřiďování. „A díky této motivaci jsme schopni třídit i ostatní druhy odpadů. Tato motivace ovšem bez přítomnosti PET láhví může výrazně klesnout, jak u obcí, tak u občanů.“

Návrat do osmdesátých let?

Desítky připomínek k novele zákona sepsala i Hospodářská komora ČR. Podle ní resort v novele obalového zákona rezignovalo na šanci využít příležitosti podpořit plnění vícero cílů odpadového hospodářství.

„Připravovaná evropská legislativa bude vyžadovat vyšší intenzitu třídění téměř veškerého odpadu, a proto by mělo být strategickým cílem státu hledat co nejúčinnější řešení pro podporu třídění a recyklace veškerého odpadu. Návrh novely se místo toho ale soustřeďuje pouze na dva z mnoha různých obalů, a to na plastové obaly a plechovky, navíc v případě PET láhví Česká republika očekávané cíle EU již dnes plní,“ upozornil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Ze zálohování se stal byznys. O ekologii už se nemluví, říká šéf sítě COOP

Podle komory se předepisuje zavedení zálohování v té formě, jaká vznikla v osmdesátých letech minulého století a neumožňuje se použití jiných forem motivace spotřebitele, jakou je například digitální zálohový systém.

„Moderní technologie založené na unikátním označení každého jednotlivého obalu sice nebyly dosud plošně aplikovány v žádném členském státu EU, ale jejich funkčnost již byla ověřena v řadě pilotních projektů. Podle našeho názoru by měla novela poskytovat prostor i pro takové moderní a inovativní řešení zejména tím, že by umožnila dohodu výrobců a prodejců na technologii, jakou bude zajištěna potřebná motivace spotřebitele i forma sběru vybraných obalů,“ uvedla komora v připomínkách.

Malé obchody na Slovensku odebírat zálohované petky nemusí. Dělají to dobrovolně

Digitální řešení, na rozdíl od klasického, přenáší podle komory potřebné investice z valné části na výrobce nápojů, zatímco klasické řešení většinu investic přenáší na prodejce, tedy i malé obchody.

Na technologickou zastaralost ostatně upozornila i Unie zaměstnavatelských svazů. „Co se týče navrhovaného systému, tak zavádět v době moderních technologií manuální sběr prostřednictvím obchodů je podle našeho mínění krokem zpět,“ zní v jedné z jejich připomínek.

Francie od zálohování odstupuje

Předseda představenstva Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina již dříve k zavedení zálohování uvedl, že obchod včetně malých obchodníků přechod k zálohovému systému zvládne. Zálohování by však znamenalo zvýšení uhlíkové stopy obchodu, administrativy, nákladů, vznik problémů s prostorem a hygienou. „Roky jsme se učili, že odpad patří do popelnice, a když vyneseme koš, jdeme si umýt ruce. Nyní budeme chtít, aby zákazníci chodili s odpadem do obchodů a pak si nakoupili potraviny,“ řekl již dříve Pavel Březina.

Se zálohovým systémem – stejně jako například Česká asociace odpadového hospodářství, která sdružuje velkou část svozových a recyklačních firem, nesouhlasí.

Česká asociace odpadového hospodářství mimo jiné upozornila na to, že Francie od svého kroku zavést povinné zálohování PET láhví odstoupila, jelikož je to nevýhodné pro obce a města a nemá to celospolečenské pozitivní přínosy.

Jste pro plošné zálohování PET láhví a hliníkových plechovek v Česku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 17. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Elektrifikace flotil zásilkových firem v USA vázne. Výrobci aut nemají baterie

28. dubna 2024

Zásilkové služby ve Spojených státech se obávají nedostatku elektroaut, které potřebují k nahrazení...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...