Výběr daní drží deficit rozpočtu na uzdě

Schodek státního rozpočtu zatím není tak vysoký, jak se plánovalo. Během září klesl z 33 na 21,4 miliardy korun, což ministerstvo financí zdůvodňuje především lepším výběrem daní. Ke konci září mohl deficit dosáhnout tří čtvrtin schválené částky 46,2 miliardy korun, nedosahuje ale ani poloviny. Přesto se očekává, že koncem roku se situace zhorší a v kase bude chybět až 68 miliard.

Do státní kasy přiteklo ke konci září 521,9 miliardy korun, odčerpalo se 543,3 miliardy. Na konci loňského září chybělo v rozpočtu 22,65 miliardy korun.

"Ve srovnání s výsledky za předchozích osm měsíců se hospodaření státního rozpočtu v průběhu měsíce září zlepšilo. Zatímco do konce srpna plnění příjmů předstihlo plnění výdajů o 0,8 procentního bodu, ke konci září bylo vyšší už o 3,1 bodu," uvádí ministerstvo financí.

Oproti loňsku se zlepšil výběr daní i inkaso pojistného na sociální zabezpečení. "Proti stejnému období roku 2001 příjmy z daní a poplatků meziročně vzrostly o 6,8 miliardy korun," uvádí MF. Plánované příjmy tak byly ke konci září překročeny o 1,3 miliardy.

Mimořádně příznivě se vyvíjí inkaso daně z příjmů právnických osob, které už o více než šest procent překročilo celoroční rozpočet.

Naopak neuspokojivý je výběr daně z přidané hodnoty, na které mělo být ke konci září vybráno o devět miliard více než ve skutečnosti je. O tři miliardy zaostává za plánem také výběr daní spotřebních.

"Dopady srpnových povodní na celostátní inkaso daní se zatím výrazněji neprojevily," uvedl tiskový odbor ministerstva financí. Očekává ale, že nižší daně kvůli záplavám ochudí rozpočet o 1,6 miliardy korun.

Celkové výdaje státního rozpočtu za devět měsíců letošního roku ve výši 543,3 miliardy korun představují 72,2 procent rozpočtu a za plánem zaostávají o necelých jedenáct miliard.