Svatomartinské víno v Brně

Svatomartinské víno v Brně - V Brně na Moravském náměstí Svatomartinské víno ocenil i mladý muž z afrického Konga. | foto: ČTK

Vinaři poprvé otevřeli lahve s letošním vínem

  • 9
Svatý Martin nepřijel na bílém koni, ale to nezkazilo radost milovníkům mladého vína. Dopoledne, přesně v 11:11, otevřeli první lahve s letošním svatomartinským mokem. Ochutnávalo se na Moravském náměstí v Brně i v pražském zemědělském muzeu.

V Brně se sešlo několik stovek lidí. "Jsem rád, že je neodradilo studené počasí a vypadá to, že dnes překonáme loňskou účast 2500 lidí," řekl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

Kromě Brna se mladá vína představila například také na Břeclavsku v Hustopečích, Velkých Pavlovicích nebo Bořeticích.

Košt mladého moku se před polednem uskutečnil i v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné, přímo mezi exponáty výstavy věnované historii českého a moravského vinařství, která tam potrvá ještě do konce roku.

Značku Svatomartinské koupil před několika lety Vinařský fond a nabízí ji zdarma k užívání všem vinařům, kteří splní předepsané podmínky. Může se pod ní prodávat bílé víno - odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané, růžové víno - odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké, a červené víno - odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Většina vinařů dnes v Brně vína nabízela pouze k ochutnání, někteří jej ale také prodávali. Průměrná cena mladého vína se pohybovala kolem 80 korun za lahev.

O známku se letos ucházelo 58 vinařských firem se 107 vzorky, uspělo 92 vín od 54 firem. Loni to bylo 46 vzorků od 27 výrobců. Dvojnásobné je také plánované množství nabízených lahví. Zatímco loni činila produkce mladých vín 153 tisíc lahví, letos by jich mělo být k dostání přes 350 tisíc.

,