Ladislav Chládek s půllitrem Suchdolského Jeníka

Ladislav Chládek s půllitrem Suchdolského Jeníka - Ladislav Chládek s půllitrem Suchdolského Jeníka | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Ve škole se bude pít Suchdolský Jeník

  • 5
Zatím jej zná jen hrstka studentů, za pár měsíců se možná stane nejprodávanějším nápojem na akademické půdě. Po sto čtyřiceti letech se do Suchdola vrací výroba piva. Ležák se jmenuje Jeník a bude zřejmě opravdovým unikátem.

Katedra technologických zařízení staveb při České zemědělské univerzitě si v dubnu na svatého Jiří otevřela pokusný školní minipivovar a uvařila první várku piva - světlý ležák.

Suchdolskému Jeníku jsou teprve dva měsíce a než uzraje, tak si ještě ve zdejší minilaboratoři přes prázdniny poleží. "Dobrý ležák by měl zrát až šest týdnů," prozrazuje vedoucí katedry Miroslav Přikryl.

"Jméno jsme dlouho nehledali. Náš rektor se jmenuje Jan, tak jsme pivo pokřtili Suchdolský Jeník. Samozřejmě jsme jej už ochutnali a musím říct, že to není špatné pivo," chválí studenty šéf katedry.

Napoprvé uvařili studenti pod vedením zkušeného sládka Ladislava Chládka pět set litrů piva. "Náš pivovar je už dvaadvacátým pivovarem, který pan Chládek vyprojektoval. Navrhoval třeba pět a půl kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka Areně nebo Novoměstský pivovar. Pracoval i v zahraničí," chlubí se zkušeným mistrem sládkem Miroslav Přikryl.

Univerzitní pivo bude mít i devatenáct

Školní pivní laboratoř zabírá půlku haly. Uprostřed místnosti se tyčí dvě nablýskané mosazné varny. Ty by podle plánů autorů minipivovaru mohly po prázdninách zásobit pípy až pěti restaurací univerzitního areálu.

"Bylo by samozřejmě příjemné, kdyby se pivo prodávalo," usmívá se šéf katedry Přikryl. Spolu s kolegy i studenty ale plánují dál. "Sládek vybírá z plzeňského a bavorského sladu. Máme vymyšleno, že bychom chtěli dělat ekologické pivo z z ekologicky pěstovaných surovin," vysvětluje Přikryl.

Například Vánoce by rádi uvítali nějakým speciálem, který by měl až devatenáct stupňů, v plánu je i tmavé pivo. Ale za hranice univerzity se Jeník hned tak nepodívá. "Vždyť ještě nemáme ani etikety. Zatím si jej čepujeme do půllitrů s emblémem naší školy," ukazuje.