Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

  11:13aktualizováno  12:20
Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v druhém čtení jednal o kontroverzním návrhu zákona o zahraničním vlivu. Policie použila pepřový i slzný plyn, vodní dělo a omračující granáty k rozehnání demonstrace, na místě zadržela 63 lidí. Na středu je plánované další projednávání zákona i pokračování protestů.

Mezi zadrženými byl podle agentury DPA i Levan Čabajšvili, předseda největší opoziční strany Sjednocené národní hnutí (UNM). Zveřejnil fotografii, na které má zakrvácený obličej, a stěžoval si na policejní násilí.

Někteří policisté v úterý večer fyzicky napadli demonstranty, kteří po nich házeli vejce a lahve, popsali svědci. Policie k rozehnání protestujících podle ní použila slzný plyn, vodní dělo a omračující granáty. Situace se uklidnila až v noci.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na sociální síti X napsal, že „důrazně odsuzuje násilí proti protestujícím v Gruzii, kteří poklidně demonstrovali proti zákonu o cizím vlivu“. Zároveň vyzval gruzínské úřady, aby lidem zajistily právo na pokojná shromáždění. „Používat sílu k jejich potlačování je nepřijatelné,“ vzkázal Borrell do Tbilisi.

Předloha zákona rozděluje gruzínskou společnost. Chystaná norma má podle vládní strany Gruzínský sen vnést jasno do financování nevládních organizací. Odpůrci jej označují za „ruský zákon“, sepsaný po vzoru Ruska, kde podobné zákony umožnily Kremlu rozdrtit opozici a umlčet nezávislá média.

Gruzie se zmítá mezi Západem a Ruskem. Moskva větří nový euromajdan

Dříve policisté rozháněli demonstranty, kteří se pokoušeli zabránit zákonodárcům opustit parlament zadním vchodem, pomocí pepřového plynu a obušků. Někteří protestující pokřikovali na policisty, že jsou „otroci“ a „Rusové“.

Při potyčkách s policií byla zraněna i jedna opoziční poslankyně, Anna Citlidzeová, uvedla gruzínská televize. Pravděpodobně se nadýchala plynu, lékaři ji poskytli první pomoc.

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová večer policejní zásah označila za neopodstatněný, nevyprovokovaný a použití síly proti protestujícím jako nepřiměřené. „Plná odpovědnost je zcela na vládě. Gruzínskému lidu je odepřeno právo na pokojný protest,“ uvedla na síti X hlava státu, která je stoupenkyní sblížení Gruzie s Evropskou unií.

Předloha zákona vyžaduje, aby se organizace, která dostává více než pětinu svého rozpočtu ze zahraničí, zaregistrovala jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“. Úterní jednání skončilo bez hlasování, rozprava má pokračovat ve středu. Opozice slibuje další protesty.

Návrh zákona není slučitelný se vstupem do EU

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis o projednávání kontroverzního zákona prohlásil, že má „zlomené srdce“. „Jsme šokováni, když vidíme, že Gruzínce táhnou k nesvobodě ti, kteří se svobody sami nejvíce bojí. Víme však, že Gruzínci, stejně jako Litevci, jsou věčně svobodomyslní a svoboda bude vždy vzkvétat,“ napsal na sociálních sítích.

Jim O’Brien, náměstek ministra zahraničí USA pro evropské a euroasijské záležitosti, v úterý pozdě večer uvedl, že měl „důležitý rozhovor s gruzínskými poslanci o našich dvoustranných vztazích“. „Diskuse se týkala našeho silného znepokojení nad návrhem Kremlem inspirovaného zákona o ‚zahraničním vlivu‘ a jeho negativním dopadem na evropské aspirace Gruzie,“ uvedl.

Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že návrh zákona není slučitelný s přáním Gruzie vstoupit do Evropské unie.

EU v prosinci udělila Gruzii status oficiálního kandidáta na členství. Zároveň varovala, že Tbilisi potřebuje reformovat svůj soudní a volební systém, zmírnit polarizaci politického života, posílit svobodu tisku a omezit moc oligarchů, než budou moci začít přístupová jednání.

„EU a NATO ovládá globální strana války“

Strana Gruzínský sen má v parlamentu dostatečnou většinu, aby nejenže zákon přijala, ale i přehlasovala očekávané veto prezidentky Zurabišviliové.

V pondělí strana svolala své přívržence na shromáždění před sídlem parlamentu, kde čestný předseda strany, miliardář Bidzina Ivanišvili, ostře kritizoval Západ a sliboval tvrdě zúčtovat s opozicí po říjnových parlamentních volbách. Tvrdil, že chce, aby Gruzie vstoupila do Evropské unie, ale momentálně EU a NATO ovládá „globální strana války“, snažící se využít tyto instituce k rozvrácení gruzínské svrchovanosti.

Gruzie kráčí ve stopách Ruska, nový zákon sabotuje cestu do Evropy

Naopak zákon o zahraničním vlivu má podle něj uchránit suverenitu. Také podle agentury Reuters naznačoval, že prozápadní opozici řídí zahraniční tajné služby prostřednictvím nevládních organizací.

V neděli se v Tbilisi naopak asi 20 tisíc lidí zúčastnilo „pochodu pro Evropu“. Požadovali stažení předlohy z parlamentu. Od poloviny dubna proti vládní straně demonstrují tisíce Gruzínců. První pokus o schválení návrhu zákona loni neuspěl kvůli rozsáhlým demonstracím, které se policie snažila rozehnat slzným plynem a vodními děly.

Gruzínský sen, který v pětimilionové kavkazské zemi vládne od roku 2012, obviňují kritici z autoritářských sklonů a přílišné blízkosti k Rusku. Vládní strana podle průzkumů veřejného mínění zůstává nejoblíbenějším uskupením v zemi, i když její popularita od posledních voleb v roce 2020 zeslábla.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

KOMENTÁŘ: Kvantita přebíjí kvalitu. Nad ukrajinským bojištěm se stahují mračna

21. května 2024

Premium Je třeba vnímat realitu: Ukrajině se aktuálně ve válce s Ruskem nedaří a osud její armády je...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....