Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

Podcast   15:04
Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který se podezřele podobá tomu ruskému. V ulicích zuří masivní protesty, USA a Evropská unie hrozí sankcemi. Vláda však ustoupit nehodlá. Proč, když tím ohrožuje své ambice na vstup do EU? A jakou roli v krizi hraje Rusko? Odpovědi jsme s politologem Tomášem Šmídem hledali v podcastu Kontext.
V Tbilisi 30 000 Gruzínců demonstrovalo proti kontroverznímu zákonu o...

V Tbilisi 30 000 Gruzínců demonstrovalo proti kontroverznímu zákonu o zahraničních agentech. (14. května 2024) | foto: AP

Poslechněte si celý rozhovor s politologem Šmídem v Kontextu:

Poslední kolo boje o směřování kavkazské země vzbudilo schválení zákona, podle kterého se všechny organizace, jež jsou více než z jedné pětiny financovány z ciziny, musí zaregistrovat jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“. Fakticky jde o kopii zákona, který v sousedním Rusku vedl k likvidaci občanské společnosti a umetl cestu k putinovské diktatuře.

„Je to klacek na opoziční strany, na ně navázané think-tanky, neziskovky a nezávislá média. Sníží se i možnost kontroly svévole vládních úředníků. Oficiální verze vlády je, že cílem je zvýšit transparentnost veřejného prostoru. To je samozřejmě lež,“ míní politolog a expert na postsovětský prostor z vysoké školy Ambis Tomáš Šmíd a připomíná, že podobný zákon byl nedávno přijat i v Kyrgyzstánu.

Přibližně čtyřmilionová Gruzie je ovšem v dost jiné situaci než středoasijské republiky. V prosinci minulého roku se dočkala statusu kandidátské země EU a většina obyvatelstva je dlouhodobě prozápadně naladěna. Proč se tedy vláda strany Gruzínský sen rozhodla, že problematickou legislativu bez ohledu na protesty veřejnosti i evropských lídrů napodruhé protlačí?

V Tbilisi 30 000 Gruzínců demonstrovalo proti kontroverznímu zákonu o zahraničních agentech. (14. května 2024)

„Gruzínský sen se dnes cítí mnohem silnější v kramflecích. Má silnou podporu populace, ekonomika příchodem Rusů posílila. Navíc kalkuluje s tím, že dopady zákona přikryjí prázdniny a evropský šampionát ve fotbale, na který se Gruzie poprvé v dějinách kvalifikovala. Počítá s tím, že do podzimních voleb vše odezní a Evropská unie nebude mít odvahu odebrat Gruzii kandidátský status, poněvadž by tím přiznala vlastní pochybení,“ myslí si Šmíd.

Prosazení zákona mohutně prosazoval Bidzina Ivanišvili, zakladatel Gruzínského snu a šedá eminence země. Nejbohatší Gruzín, jenž se na žebříčku světových miliardářů magazínu Forbes pohybuje kolem 600. místa, se na počátku letošního roku vrátil do vysoké politiky, dosadil nového premiéra a koncem dubna vystoupil s konspirologickým projevem, ve kterém „globální stoupence války“ obvinil ze snah poštvat Gruzii do konfliktu s Ruskem.

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

Podle Šmída vládu Gruzínského snu nelze jednoznačně označit za proruskou, na druhou stranu je fakt, že Ivanišvili ke svému bohatství přišel v divokých dobách rozpadu SSSR v Rusku a během své politické kariéry v základních otázkách vždy jednal v souladu se zájmy Moskvy. Jeho strana od nástupu k moci v roce 2012 přispěla k uklidnění vzájemných vztahů, které během prozápadního prezidenta Michaila Saakašviliho dospěly až k několikadenní válce z roku 2008.

Gruzíni od té doby dobře vědí, že sice mohou usilovat o cestu do EU, ale s mocným sousedem musí nějak vyjít, protože Brusel a Washington jsou příliš daleko. Naopak z hlediska Moskvy představuje Gruzie nejbližší sousedství a přirozenou sféru vlivu.

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

„Gruzie je součást jižního Kavkazu, což byl vždy měkký podbřišek ruské říše. Kavkaz vždy představoval bariéru mezi světem a islámským světem. Strategická pozice Gruzie je navíc důležitá z hlediska transportu ropy a zemního plynu z Ázerbájdžánu na západní trhy. A v této geopolitické hře už Rusko do jisté míry prohrálo, protože ‚protiruský‘ ropovod Baku–Ceyhan je v provozu už téměř dvacet let,“ poukazuje Šmíd na 1 768 kilometrů dlouhý ropovod obcházející ruské území a na fakt, že většina Gruzínů si ani přes kulturní a náboženskou spřízněnost nepřeje být součástí „ruského světa“.

I proto je možné, že protlačení zákona o zahraničním vlivu se vládnoucí straně na podzim vymstí. „Je možné, že Gruzínský sen svůj silový postup přestřelil. Vidíme signály, že opozice se začíná sjednocovat, v čele opozičního tábora bude nejspíš stát prezidentka Salome Zurabišviliová, která se proti tomu zákonu jednoznačně vymezila. Vezmeme-li v potaz, že proti je i část pravoslavné církve, tak já si skutečně dokážu představit, že Gruzínský sen ty volby může prohrát,“ uzavírá Šmíd.

Jaké možnosti má Západ, aby vládu v Tbilisi přiměl ke stažení zákona? Kdo je Bidzina Ivanišvili a proč se nyní rozhodl k návratu do politiky? Dá se v případě volebního vítězství Gruzínského snu očekávat zásadní otočka na východ? To vše se dozvíte v podcastu Kontext.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Česko vyzývá EU, aby omezilo ruské diplomaty. Špionománie, hrozí Kreml odvetou

17. června 2024  22:20

Pokud EU omezí pohyb ruských diplomatů, přijme Moskva odvetná opatření. Vyplývá to z vyjádření...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...