Unikátní pivo ochutná i světová pivní celebrita Michael Jackson

Unikátní pivo ochutná i světová pivní celebrita Michael Jackson | foto: Radek Kalhous, MF DNES

V minipivovaru zraje unikátní silné pivo

  • 6
Proti světlu vypadá jako rozteklý jantar. Je to zrající unikát, který se za necelé dva měsíce stane nejsilnějším českým pivem. Ve své kategorii bude zároveň velmi nadějně usilovat o celosvětový rekord. Ve sklepě Minipivovaru U Medvídků zraje neobyčejně silné pivo.

Kdo pije desítku nebo dvanáctku, bude si muset zvyknout na vyšší značení.

"Zatím víme, že se v Rakousku vyrábí dvaatřicítka. Budeme muset zjistit, jestli je to čistě sladové pivo , tedy bez přídavků cukru a alkoholu, jako to naše," říká sládek Ladislav Veselý z Minipivovaru U Medvídků. Skromnost však může jít stranou neboť už dnes z testů pořizovaných v průběhu zrání vyplývá, že na Mezinárodní den žen zde budou podávat třiatřicítku.

Včerejšek byl jedním ze dnů, kdy tu sládek Veselý odebíral vzorky ze dvou várek, aby zjistil, jak se cukr mění na alkohol a jak se vyvíjí zrání. "Je tam cítit příjemná sladká karamelová chuť a alkohol tomu dává vzletnost," říká Veselý.

Ochutnávky jsou nutné, várky totiž mohou zničit bakterie, které jsou ve vzduchu. "Nejsme obří sterilní pivovar, kde mají všechno zavřené. Ty breberky jsou do toho schopné při nižších teplotách vlézt, proto se všude musí udržovat čisto," vysvětluje Veselý tak, aby všemu porozuměl i laik.

První pětisetlitrová várka vznikla v polovině srpna, druhá ve stejném množství na konci října. Je to znát, druhá je sladší. Vzniklé pivo přitom bude hodnotit i celosvětově známý pivní odborník Michael Jackson, který je veřejnosti známý například díky televiznímu seriálu Beerhunters. Už v minulosti české pivo mnohokrát chválil.

Minipivovar v centru Prahy přitom už loni na podzim představil nejsilnější české pivo. Jestli se pivním fajnšmekrům vybaví tmavá devatenáctka Porter nebo ještě silnější Primátor, tak vězte, že už loni U Medvídků pili pivo, které je svou "třicetistupňovou silou" trumflo.