„Aby se ze svatomartinských vín mohli od prvního dne radovat úplně všichni včetně zákazníků e-shopů, umožníme úpravou podmínek předzásobení zákazníků na hlavní víkend oslav,“ oznámil ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar. Až dvě třetiny produkce letos míří do obchodu, kde se víno prodává nejvíce. Mladé víno se bude servírovat také ve vybraných restauracích v rámci svatomartinských hodů. Podle vinařů by cena měla zůstat stejná jako loni.
Tradičně jsou nejvíce zastoupena bílá vína (149), následována růžovými a klarety (101) a červenými víny (76). Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína povolených odrůd a jejich cuvée. U bílých vín je to Müller Thurgau (80), Veltlínské červené rané (21), Muškát moravský (48), u růžových o Modrý Portugal (6), Svatovavřinecké (40), Zweigeltrebe (54) a Cuvée (1), u červených o Svatovavřinecké (23) a Modrý Portugal (53).
Počasí vínu nepřálo i přálo
Letošní rok byl pro vinaře atypický, plný teplotních extrémů, které činí vinné révě stále větší problémy. Vysoké teploty zpomalily růst hroznů, po několika letech se ve větší míře objevila také peronospora (plíseň révová).
„Zejména tyto faktory vedly k poklesu úrody o 10 až 20 procent proti loňskému roku,“ řekl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.
České husy jsou vyprodané. V hospodách bude na Martina i dovoz za 590 korun |
Chladno a deštivo na začátku roku zpozdilo kvetení révy. V létě pak rostliny ztrátu sice dohnaly, ale extrémně vysoké teploty v červnu a červenci místy zastavily růst hroznů. Část sklizně poškodily také choroby způsobené dešti během srpna. „Na druhé straně srážky alespoň pomohly bílým vínům získat příjemnou kyselinu a jemnou ovocnou vůni,“ zmínil ředitel Habánských sklepů Petr Ptáček.
Nadprůměrné teploty ovlivnily i zářijovou část sklizně. „Problém byly i vysoké teploty v době sklizně, kdy jsme byli nuceni sbírat hrozny i v noci,“ uvádí Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vlivem velmi teplého počasí hrozny rychle nabíraly cukry, což se u některých odrůd může projevit ve vyšším množství alkoholu nebo zbytkového cukru. Vyšší teploty ovšem prospívají modrým odrůdám. „Myslím, že ač to tak zpočátku nevypadalo, letošní ročník bude opět hodně velmi zajímavý i na velká červená vína, a to díky extrémně teplému podzimu,“ řekl David Šťastný, ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice.