ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Stavební zákon míří do finále, souboj o kritizovanou normu rozhodnou poslanci

  • 39
Vláda v pondělí schválila nový stavební zákon. Jeden z největších legislativních počinů současného kabinetu tak po mnoha měsících vyjednávání zamíří do Sněmovny. Ministerstvo pro místní rozvoj, které zákon předkládá, slibuje, že výrazně zjednoduší a­ zrychlí výstavbu.

Tuzemský povolovací proces totiž patří k nejdelším na světě – u větších projektů trvá v průměru přes pět let. Nově by měl mít stavebník jasno během jednoho roku. Toho chce resort docílit pevně stanovenými lhůtami a­ opatřeními proti nečinnosti úřadů.

Nové čtvrti, mosty či koncertní sál. Projděte si pražské stavební priority

Podle ministryně Kláry Dostálové navíc jednotlivé stupně stavební správy přestanou zdržovat řízení tím, že by si přehazovaly rozhodování mezi sebou. „Odvolací orgán nebude rozhodnutí vracet zpět první instanci, ale bude rozhodovat přímo,“ říká Dostálová. Celý proces by tak měl být podle představ ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jednodušší. 

Územní a stavební řízení se sloučí do jednoho a odpadne také shánění desítek razítek od tzv. dotčených orgánů. Tyto úřady, jež chrání veřejný zájem, se mají nově domlouvat mezi sebou tak, aby je nemusel „obíhat“ stavebník. Závazné stanovisko totiž nebude dávat každý zvlášť, ale bude společné.

Řízení se má navíc postupně kompletně zdigitalizovat. Odpadly by tak komplikace s množstvím papírové dokumentace a díky jednotné databázi by si mohli v rámci řízení vzájemně pomáhat úředníci napříč ČR.

Tisíce připomínek

Podoba legislativy, která má nahradit již 26krát novelizovaný stavební zákon z roku 2006, však od loňského schválení věcného záměru prošla řadou změn. Přestože MMR už do návrhu zapracovalo přes pět tisíc připomínek, finální podoba nového zákona se ještě může zásadně změnit.

Ve Sněmovně bude schvalování nejspíš provázet bouřlivá debata. Opozice ještě před pondělním jednáním vlády vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby návrh stáhl a vrátil do připomínkového řízení. Stavební zákon kritizují také někteří odborníci a podnikatelské svazy.

Největším kamenem úrazu je „hybridní“ model nové stavební správy. MMR totiž původně plánovalo, že povolování staveb bude efektivnější, když všechny stavební úřady přejdou pod stát. Svaz měst a obcí si však vymohl, aby první stupeň soustavy úřadů zůstal na obcích. 

„Česko to bude stát mnohem víc peněz a nic se nezjednoduší,“ tvrdí místopředseda ODS Martin Kupka. Také podnikatelské svazy to považují za přílišný odklon od původního záměru. „Stále žádáme jednotný systém stavebních úřadů,“ uvádí Bohuslav Čížek, šéf Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vláda představila novou verzi stavebního zákona. Podnikatelé ji odmítají

Podle Hospodářské komory (HK) pak nový zákon nezavádí efektivně vymahatelné lhůty. „Návrh je plný lhůt, které informují o předpokládané délce jednotlivých činností úřadu. Kdy však bude výsledný dokument dodán žadateli, se stavebník v zákoně nedozví,“ komentuje předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje HK Hana Landová.

Kde je veřejný zájem?

Komora kritizuje rovněž řešení územního plánování. „V zákoně zcela chybí původní klíčový požadavek na stanovení veřejného zájmu, proces územního plánování zůstává zachován v současné přežité podobě, nedochází k žádnému zrychlení,“ míní Landová. „Celá část územního plánovaní nezaznamenala žádný progres,“ potvrzuje také Jan Kasl, předseda České komory architektů. Zákon v minulosti kritizovali také památkáři a ekologové.

„Takto reformní zákon představuje kompromis, snažili jsme se se všemi připomínkovými místy jednat. Dohodli jsme se i s koaličním partnerem a jsme připraveni i k pozměňovacím návrhům,“ ujišťuje ministryně Dostálová.

Opozice už avizovala, že tyto návrhy připraví. Například předsedovi STAN Vítu Rakušanovi vadí, že v­ některých obcích lidé přijdou o­ komfort blízkosti stavebního úřadu. MMR totiž připouští, že některé úřady bude nutné zrušit. Téměř pětina z nich má totiž pouze jediného zaměstnance.

Stavte dál, stát vám ještě přidá. Stavitelé vyjednali náhrady za pandemii

„Stavební úřad není záchranka, nemusí mít dojezdovou vzdálenost 20 minut, občané většinou potřebují jít na stavební úřad jednou, maximálně párkrát za život,“ reagovala Dostálová s tím, že občané více ocení, když bude úřad fungovat a nebude na něm nápis nemoc či dovolená.

Některé aspekty návrhu, jako je například digitalizace, opozice naopak chválí. „I kdyby zákon nevznikl, máme připravené podmínky pro to, aby se stavební řízení v­ Česku kompletně digitalizovalo v­ polovině roku 2023. Pozitivní je i­ řešení hmotného stavebního práva,“ podotýká Kupka.

MMR plánuje, že zákon bude platit od jara příštího roku. Účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023.