Až dosud jediný pán nízkonákladových letů z Ruzyně - společnost Smartwings. Ilustrační foto

Až dosud jediný pán nízkonákladových letů z Ruzyně - společnost Smartwings. Ilustrační foto | foto: David Votruba, iDNES.cz

SkyEurope přitvrdil konkurenci na Ruzyni

  • 4
Slovenské aerolinky SkyEurope výrazně posílí konkurenci nízkonákladových dopravců na Ruzyni. Z pražského letiště startuje patnáct low-cost dopravců, svou základnu tu ale doposud měl jediný - společnost Travel Servis, která létá pod značkou Smartwings.

Český dopravce sice nabízí zejména v letní sezoně větší počet destinací než SkyEurope, ten se ale bude snažit oslovit zákazníky zejména cenami. SkyEurope navíc nevyloučil pozdější rozšíření.

Na svých internetových stránkách nabízí letenky bez tax do sedmi destinací v Evropě od 290 korun. Letenky Smartwings vyjdou zpravidla o něco dráže. Bez poplatků se pohybují od 900 korun výše.

SkyEurope zatím nabídne cestujícím spojení do sedmi měst - konkrétně se bude jednat o Paříž, Barcelonu, Amsterdam, Nice, Miláno, Řím a Neapol.

Nejčastěji bude nový dopravce létat do Paříže - dvakrát denně. Každý den bude vypravovat lety do Amsterdamu, Milána a Říma. Do ostatních míst bude létat dvakrát až čtyřikrát týdně.

Českým aeroliniím i SmartWings tak bude nový dopravce přímo konkurovat na čtyřech linkách: do Říma, Barcelony, Milána a Amsterodamu. Obě společnosti situaci podle ČTK monitorují.

Mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková agentuře řekla, že je příliš brzo na nějaké závěry. Mluvčí ČSA Jitka Novotná poznamenala, že firma je schopna velmi rychle přizpůsobit své obchodní podmínky konkurenci.

Další základny má SkyEurope v Bratislavě, Budapešti a Varšavě. Z Prahy by měl poprvé vzlétnout 10. dubna.

Levní dopravci se na počtech odbavených pasažérů v Praze podílejí 18 procenty, celkem loni přivezli nebo odvezli asi dva miliony lidí, uvedla ČTK.

,