Škodovka obhájila pozici nejobdivovanější firmy

  • 20
Stejně jako loni se nejobdivovanější firmou v Česku stala mladoboleslavská Škoda Auto. Ta zabodovala i u čtenářů iDNES. Do první desítky se dostaly jak tradiční české firmy, tak společnosti se zahraničním majitelem.

Žebříček první stovky nejobdivovanějších firem sestavuje sdružení Czech Top 100 už od roku 1999.

Pořadí sestavuje odborná veřejnost, především manažeři významných tuzemských podniků. Pořadí v první desítce se přitom oproti loňskému roku příliš nezměnilo.

První pozici obhájila Škoda Auto a druhé místo udržel i Plzeňský Prazdroj.  Další pivovar - Budějovický Budvar - skončil pátý. Třetí příčku obsadil energetický gigant ČEZ. 

Z deseti nejobdivovanějších firem naopak vypadla Hella Autotechnik a Karosa.

Nejobdivovanější bankou se stala Komerční banka, ta se probojovala i mezi deset nejlepších firem vůbec. Druhá skončila eBanka a na třetí příčce se umístila co do počtu klientů největší domácí banka - Česká spořitelna.

Rozhohovor s
Tomášem Davidem
Zvláštní rubrika
CZECH TOP 100

Obdiv odborné veřejnosti z hlediska odvětví se také příliš nezměnil. Manažeři preferovali hlavně tradiční české obory jako jsou automobilový, pivovarnický, gumárenský a energetický průmysl.

Novým fenoménem jsou mobilní komunikace. Mezi deset nejlepších se ale probojoval jen Eurotel Praha.

Škoda vyhrála i u čtenářů iDNES
"Je potěšující, že mezi stovku obdivovaných firem se rovnoměrně prosadily jak společnosti vlastněné zahraničními majiteli, tak i tradiční české firmy," komentuje výsledky předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

Také letos mělo hodnocení v rámci žebříčku stovky obdivovaných firem ČR doplněno o kategorii založenou na hlasování čtenářů iDNES. Stejně jako u odborníků u nich uspěla Škoda Auto, kterou na pomyslných stupních vítězů doplní společnost Hewlett-Packard a mobilní operátor Český Mobil.

Deset nejobdivovanějších firem
 1. Škoda Auto
 2. Plzeňský Prazdroj
 3. ČEZ
 4. Eurotel Praha
 5. Budějovický Budvar
 6. Barum Continental
 7. Komerční banka
 8. Třinecké železárny
 9. Česká pojišťovna
10. Skanska CZ