Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je eurozóna elitním klubem? Rating států ukazuje opak, říkají ekonomové

  9:00
Ekonomové se přou, jestli Česko má v dalších letech přijmout společnou evropskou měnu. Část odborníků v této souvislosti říká, že Česká republika by se do eurozóny příliš hrnout neměla. Eurozóna podle nich už dávno není žádným elitním klubem a svědčí o tom mimo jiné i hodnocení ratingových agentur, která se v případě většiny unijních států za posledních dvacet let znatelně zhoršila.

ilustrační snímek | foto: ČTK

Jen 5 z 20 států eurozóny má podle agentury Fitch příznivější rating než Česká republika, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Jde o Rakousko, Finsko, Lucembursko, Nizozemsko a Německo. Přitom ještě počátkem května roku 2004 Česko ratingově zaostávalo za všemi tehdejšími členskými státy eurozóny.

„Když Česká republika vstupovala do Evropské unie, byl rating všech států tehdejší eurozóny příznivější, a to mimo jiné i včetně Řecka. Po loňském zhoršení ratingu Francie jde ale nyní už jen o čtvrtinu členských zemí eurozóny. Celkovou proměnu demonstruje i prosincová změna ratingu Slovenska na nejhorší úroveň od října roku 2005. Slovensko má tedy dnes s eurem horší rating, než když se tam ještě platilo korunou,“ komentuje situaci Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Proti euru není žádný důvod, říká Špidla. Vstup do EU má za vrchol své kariéry

Ratingové agentury posuzují sílu emitentů dluhových cenných papírů a následně jim udělují jakési úvěrové skóre, a tedy rating. To má ohodnotit jejich očekávanou schopnost splácet dluhy. Investoři se při nákupu dluhopisů často na takové úvěrové skóre spoléhají a hodnocení ratingových agentur tak může hrát klíčovou roli pro stanovení konkrétní výše úroků.

„Ratingy do značné míry vypovídají o důvěryhodnosti dané země a schopnosti dodržovat své závazky. Nepřímo poukazují na možný sklon obyvatelstva země volit si fiskálně (ne)zodpovědné vlády. Reflektuje, jak trh obecně vnímá hospodaření daného státu,“ uvádí k ratingu hlavní ekonom skupiny DRFG, kterým je Martin Slaný.

Klaus vyzval, aby rozhodnutí o euru předcházelo referendum všech občanů

Rating je tedy jedním z klíčových vodítek pro investory, kteří podle něj hodnotí, jak je pro ně daná země riziková. Obecně platí, že čím vyšší je rating, tím je země považována za spolehlivějšího dlužníka. Věřitelé a trhy obecně pak takové zemi půjčují peníze za příznivějších podmínek, zpravidla tedy s nižším úrokem, což je klíčové mimo jiné pro plánování veřejných výdajů.

Vizitka finanční (ne)zodpovědnosti

Martin Slaný se podobně jako Kovanda domnívá, že debata ohledně možného přijetí eura v České republice by se do souvislosti s ratingy jednotlivých ekonomik eurozóny dávat měla.

„Je to jeden z ukazatelů, který je v diskusi o euru zanedbáván, přitom pro daňového poplatníka je klíčový. Zjednodušeně řečeno, euro nevytváří tlak na fiskální zodpovědnost. V realitě vede spíše k opaku, a to k většími fiskálnímu morálnímu hazardu. Jeho projevem je právě zhoršení ratingu, který se promítá zpětně do zvýšení dluhu, a to skrze vyšší výdaje na dluhovou službu,“ doplňuje Martin Slaný.

Na přijetí eura připraveni nejsme, Pavlova výzva je ale namístě, míní analytici

Jiní analytici ale takový názor příliš nesdílí. Diskuze ohledně ratingů smysl má, avšak na jiné rovině, než na které byla otevřena. Někteří analytici upozorňují zároveň na to, že v posledních letech u většiny zemí platících eurem docházelo spíše ke zlepšování ratingů nebo k jejich stabilizaci.

„Má význam se bavit o tom, nakolik u států vstupujících do eurozóny pomohlo snížení výnosů k rychlejšímu zadlužování, či zda tyto státy dokázaly finance využít adekvátně. Samotné jednorozměrné porovnání ratingů ale v kontextu přijetí měny euro smysl příliš nemá,“ uvádí Vratislav Zámiš, analytik Raiffeisenbank.

Přijetí eura je politické rozhodnutí, tvrdí Dostálová. Bartošek oponoval

Analytik Komerční banky Jaromír Gec k tomu říká, že otázka přijetí měny euro se dotýká i strukturální a cyklické sladěnosti jednotlivých členských států eurozóny. Z tohoto pohledu tedy lze rating brát v úvahu jako jeden z řady faktorů, který odráží relativní rozdíly mezi jednotlivými ekonomikami. Význam ratingů ale podle Gece není potřeba přeceňovat.

„Čím strukturální a cyklická sladěnost jednotlivých členských států eurozóny bude větší, tím pravděpodobnější následně i bude, že jednotná měnová politika ponese kýžené efekty také na úrovni jednotlivých ekonomik. Každopádně v tom, že jen 5 z 20 zemí eurozóny má nyní lepší ratingové ohodnocení než Česká republika, s ohledem na přijetí měny euro zásadní problém nevidím,“ uzavírá Gec.

1. ledna 2024

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Vinice na prodej. Moravští výrobci řeší existenční problémy, víno se pije méně

3. června 2024

Premium Vinařství na Moravě ubývá. Některá končí úplně, jiná jsou na prodej z ekonomických či rodinných...

Kino a popcorn jsou nerozlučná dvojka. Nebylo to tak vždy, ukazuje historie

3. června 2024

Jen těžko existuje v dnešní době více ikonické spojení, než je kino a popcorn. Řada milovníků filmů...

Rakouská pošta přišla s novinkou. Balíky bude doručovat až do zamčeného bytu

2. června 2024

Pošťáci v Rakousku už brzy budou mít možnost doručovat dopisy či balíčky přímo do domácností....

V New Yorku rekordně zdražily hotely. Z každého pátého je útulek pro migranty

2. června 2024

Ubytování pro migranty, inflace, útlum krátkodobých pronájmů typu Airbnb, ale také pokles výstavby...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...