Diskuze

KOMENTÁŘ: Ukrajinská pšenice u nás. Informace? Dezinformace?

V debatě o vlivu dovozů ukrajinské pšenice na evropský trh i její kvalitě zaznívá mnoho argumentů. Nad tím, kde končí informace a začínají dezinformace, se v komentáři zamýšlí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Naše televize šíří pravdu a je garantem seriózních informací a vláda vysílá signály!

Na vlastní oči jsem opakovaně viděl reklamu na kávu, kde firma deklarovala, že vybírá každé zrnko a proto je tato káva tak kvalitní...

Protože (údajně) v ČR proběhla řada kontrol a žádné množství zakázaných látek v nebezpečné koncentraci (na rozdíl na př. od sousedního Slovenska, kde -údajně - ministr nařídil spálit i vyrobenou mouku) nezjistila, domnívám se, že i pšenici nákupčí našich firem také vybírají zrnko po zrnku! Prostě kvalita je u nás nade vše!

Ovšem co je dezinformace a co pravda z článků a reportáží našich hlídacích psů demokracie a pravdy nevím. Řídím se proto signály, co vysílají ministři naší vlády v rámci strategické komunikace!

0 0
možnosti
ZA

Odvážný a nutný názor v době dezinformací. Patří za to poděkování. Informace je, že naše vláda nekoná, naše úřady nekonají nejen v této věci, ale i v mnoha dalších klíčových věcech. Normální trh, je zničen dotacemi v celé EU. A nakonec zbytky trhu, zcela zazdí zbytečné, ale schválně politické, vyjímky, jako je bezcelní dovoz obilí z Ukrajiny. Navíc plodin, o jejichž původu a bezpečnosti nevíme vůbec nic. A je to dezinformace nebo informace: v okolních zemích prodej a používání zastavili, protože dovezené obilí nejen ničilo místní trh a zemědělce, ale navíc bylo i zdravotně nebezpečné. Ale, u nás se třeba mouka z Ukrajinského obilí prodává v Bille...atd.. Tak, co k tomu dodat. Tady se přestala používat hlava a selský rozum. [>-][>-][>-][>-][>-]

0 0
možnosti
GK

sme.sk

Zastavili celú šaržu. U pšenice z Ukrajiny zistili zvýšené množstvo pesticídov

Vo vzorke potvrdili výskyt pesticídu. Slovensko zakázalo spracovanie a predaj ukrajinského obilia

V susednom Česku sa podľa stredajšieho oznámenia Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie zatiaľ neobjavila problematická vzorka pšenice dovezenej z Ukrajiny.

Tak nejak jsem si vzpomel na posypovou sul, salmonelu, hovezi/konske maso, etc. Dokud nebude nejakej prusvih tak samozrejme bude Ukrajinska psenka mnam mnam.

3 0
možnosti
VF

Všichni víme že u nás žádná [UA] pšenice není, protože ceny moc neklesají:-)

1 1
možnosti
Foto

L77u90d96e43k 17R41a13u93e62r

18. 4. 2023 14:39

Slováci změřili,že ukrajinská pšenice obsahuje 1000 krát větší množství pesticidů než je v EU povoleno.Tak tedy dobrou chuť těm správným informátorům

4 1
možnosti
MH

Čeští zemědělci mají na skladech nadbytek obilí, důvodem je dovoz pšenice z Ukrajiny. V tiskové zprávě to dnes uvedl Zemědělský svaz ČR. Z jeho průzkumu vyplývá, že v Česku je aktuálně uskladněno 2,6 milionu tun obilí, meziročně o 40 procent více. Od podzimu minulého roku se v Česku prakticky zastavily obchody s pšenicí

.

Navíc hrozí, že naše mnohem kvalitnější obilí vypěstované podle standardů platných v Evropské unii nebudeme mít kam uskladnit," uvedl dnes předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. "Pokud k tomu dojde, může se stát, že si lidé budou kupovat méně kvalitní mouku a pečivo z ukrajinského obilí, zatímco čeští zemědělci budou muset svou úrodu spálit. Evropský trh je ukrajinským obilím tak nasycen, že ani není možné českou produkci prodat do zahraničí," dodal.

.

Svaz již dříve upozorňoval na to, že kvůli dovozu levné produkce z Ukrajiny panují obavy, aby čeští zemědělci dokázali prodat svoji produkci z loňské sklizně a měli kam uskladnit letošní úrodu. Velká část domácí produkce se vyváží.

3 0
možnosti
SM

Já se domnívám, že česká produkce obilovin byla prodána zemědělci (tím myslím ty, kteří je vypěstovali)dříve ještě než to obilí dozrálo. Také si myslím, že toho černého Petra z převisu obilí, teď drží obchodníci, kteří nakoupili toto obilí a čekali tučný zisk z prodeje. Otázka je, zda to ukrajinské obilí je zdravotně nezávadné.

0 1
možnosti
SM

Komentář předsedy Agrární komise, který nám nevnucuje, co si máme o dané problematice správně myslet, je pro mne jak jarní osvěžující vánek a děkuji za něj.

5 0
možnosti
MH

Zákazy se nelíbí EU a kvůli tomu i ministru Nekulovi. Celá pravda o obilí z Ukrajiny je taková, že před ním varovala v roce 2018 i OSN. Závadné mají být i ukrajinské vejce a drůbeží maso. Zde mohou dokonce nastat i podvody v podobě přebalování tohoto zboží v Polsku

Dle UNEPu ( Program OSN pro životní prostředí) v roce 2018 používala Ukrajina 100 tisíc tun pesticidů ročně, které stály celkem 2 miliardy dolarů. Problém je, že se neví odkud ty pesticidy jsou v takovém množství dováženy a od koho

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné obilí a z něj vyrobenou mouku. Již vyrobené výrobky nesmějí na trh. Ministr zemědělství Samuel Vlčan uvedl, že v nich byly zaznamenány zvýšené hladiny zakázaných pesticidů, jmenovitě chlorpyrifosu.

Ozval se také bulharský ministr zemědělství, že Bulharsko zákaz dovozu ukrajinského obilí taktéž zvažuje

.

Proti zákazu začala v prohlášení protestovat Evropská unie, řka, že jednostranné kroky bez předchozí dohody jsou nepřijatelné. Mluvčí polské vlády však namítl, že klauzule o bezpečnosti (zřejmě výrobků) jim tento jednostranný zákaz vydat umožňuje

Nekula ji tam má ovšem až po ramena, takže s tím nic tady nejde dělat

( „V průběhu víkendu jsem téma dovozů zemědělských komodit z Ukrajiny řešil přímo s komisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským, ptal jsem se ho, jaká bude reakce Evropské komise na oznámený zákaz dovozu ze strany Polska a Maďarska. Jednoznačně mi potvrdil, že podobná jednostranná opatření jsou nepřijatelná,“ řekl český ministr zemědělství Nekula )

1 0
možnosti
MH

všechny informace včetně citací jsou převzaty z dezinformačního webu ....

0 3
možnosti