Právě jste pohřbili občanský zákoník, vyčetl poslancům Miroslav Kalousek. A poslanci, kteří před tím odmítli zákon o dani z nabytí nemovitostí, otočili, a zákon napodruhé prošel.

Právě jste pohřbili občanský zákoník, vyčetl poslancům Miroslav Kalousek. A poslanci, kteří před tím odmítli zákon o dani z nabytí nemovitostí, otočili, a zákon napodruhé prošel. | foto: Michal Šula, MAFRA

Daň z nabytí nemovitostí poslanci pohřbili. A pak zázračně vzkřísili

  • 198
Ukázkou toho, že poslanci občas nevědí, o čem hlasují, bylo hlasování Sněmovny o dani z nabytí nemovitostí. "Nic se neděje, slunce vyjde. Ale právě jste pohřbili občanský zákoník," řekl exministr financí Miroslav Kalousek, když poslanci potopili zákon. Když to poslanci slyšeli, situace se radikálně změnila, hlasovalo se znovu a návrh prošel.

Napoprvé bylo pro zákon 68 poslanců ze 145, napodruhé 73 ze 114 přítomných. Chybu při prvním hlasování na sebe vzal Tomáš Chalupa z ODS. Přijetí předlohy umožnili při druhém schvalování sociální demokraté, někteří z nich nehlasovali a snížili tím potřebné kvorum.

Kalousek upozornil na to, že zákon o dani z nabytí nemovitosti souvisí s novým občanským zákoníkem, který má platit od roku 2014. Šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová se marně divila, že projednávání zákona již bylo uzavřeno tím, že neprošel, poslanci po Kalouskově upozornění otočili.

Daň z převodu nemovitosti by měl od ledna platit výhradně kupující, nikoli prodávající, jak je to nyní, kdy kupující za odvod daně pouze ručí. Zákon nyní posoudí Senát a pak ještě prezident.

Pokud by v druhé komoře parlamentu nebo na Hradě zákon narazil, nebude už možné veto přehlasovat, protože Sněmovna se příští týden rozpustí kvůli předčasným volbám. Ty podporují ČSSD, TOP 09, komunisté i Věci veřejné, jejichž poslanci iniciují mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny poté, co nedostala důvěru vláda Jiřího Rusnoka a zároveň se rozpadla "stojednička" bývalé pravicové koalice.

Ministerstvo financí si od přijetí daně z nabytí nemovitosti slibuje vyšší účinnost při výběru daně a její snazší vymahatelnost. Uvádí například, že nabyvatel nemovitosti nyní nemá jistotu, zda nakonec nebude daň platit on jako ručitel, pokud ji prodejce nezaplatí.

Nová předloha u staveb pro bydlení a rekreační účely zruší nutnost pořizování znaleckého posudku jejich ceny. Finanční úřad nově daň vyměří ze základu, který se určí podle ceny v místě obvyklé. Daň se vypočítá ze 75 procent této částky. Plátce, který by s tím nebyl spokojen, si bude moci nechat znalecký posudek zpracovat. Náklady na pořízení posudku se navíc budou odečítat ze základu daně.