Pletení pomlázek je dodnes rodinná tradice. Vydělávají na nich řetězce

  6:10
Obejít známé a sousedy, pomlázkou zajistit, že ženy ani ­dívky příští rok neuschnou, a vykoledovat si kraslice. Tato velikonoční tradice se dodržuje v rodinách po celé republice. Uplést pomlázku však už dnes umí málokdo. Lidé jsou tak odkázáni na obchodníky, kteří je nabízejí.
ČESKO. Světové agentury zaznamenaly i české pojetí Velikonoc. Muž s velkou...

ČESKO. Světové agentury zaznamenaly i české pojetí Velikonoc. Muž s velkou pomlázkou je zaujal ve Starém Městě. Není ovšem jasné v kterém. (2. dubna 2018) | foto: Reuters

Největšími prodejci pomlázek jsou obchodní řetězce. Kaufland každé Velikonoce prodává desítky tisíc pomlázek, přičemž od jednoho ze svých dvou dodavatelů letos odebral pomlázky v hodnotě zhruba 2,5 milionu korun. Z velkých řetězců pomlázky nenabízí pouze Lidl (spolu s Kauflandem patří do skupiny Schwarz).

Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

Pomlázky ručně vyrábějí rodinné firmy, které se specializují i na další pletené výrobky.

„Ročně vyrobíme asi 60 tisíc kusů pomlázek,“ říká jeden z dodavatelů Kauflandu, který si nepřál zveřejnit své jméno. Do obchodů řetězce jich každý rok odešle asi 55 tisíc. „Zbytek dodáváme do malých květinářství,“ dodává.

Pomlázky však prodávají také firmy či živnostníci, kteří si tímto způsobem každé Velikonoce pouze přivydělávají. Takoví obchodníci na trzích většinou počítají s­ mnohem nižšími prodeji.

„Prodáme jich tady asi šest nebo sedm set,“ uvádí prodejce ze stánku na pražském Andělu. Během roku pracuje jako zahradník a o Velikonocích si pomlázkami přivydělává společně s rodinou už několik let.

„Lepší jsou prodeje v menších městech a na vesnicích. Tam se tradice více dodržují,“ upozorňuje. Pomlázky s otcem plete od svých osmi let. Kromě nich na Velikonoce prodávají i kraslice a základy na košíky, které též vyrábí jeho rodina.

Od zimy u ledu

Velikonoce letos připadají na jeden z nejzazších možných termínů. Většina vrb tak již začíná kvést. Tím se značně snižuje kvalita jejich proutí, ze kterého se pomlázky pletou.

Jak uplést pomlázku

Prodejce však tato skutečnost nijak nevzrušuje. Pomlázky totiž vyrábějí v předstihu, v některých případech bezmála půl roku předem.

„My proutí sbíráme už po Vánocích,“ glosuje Martina Pilátová z firmy Job Parts. Společnost podle ní v několika stáncích po celém hlavním městě prodá asi pět tisíc pomlázek.

Aby pruty vydržely co nejpružnější, musí se uchovávat v ­chladu. Pilátová je dle vlastních slov skladuje ve sklepě, kde se následně i pletou a zdobí. Větší firmy pak používají propracovanější postupy – například dodavatel řetězce Billa proutí ukládá do sněhu a ledu. Hotové pomlázky pak často bývají uchovávány už „jen“ v ­chladu.

„Hotové pomlázky jsme obdrželi již v ­lednu a únoru a skladovali jsme je při teplotě od 0,5 do 5­ stupňů Celsia,“ říká Renata Maierl, tisková mluvčí řetězce Kaufland.

Pozdní datum Velikonoc však skýtá ještě jeden problém, který musí prodejci řešit. Shodují se na tom, že pomlázky kvůli vysokým teplotám rychleji vysychají. Pokud na to prodavač nijak nezareaguje, mohou se jeho pomlázky začít lámat. „Nejhorší je to u venkovních stánků, kde na ně téměř neustále svítí slunce,“ říká Pilátová.

Zkuste si uplést pomlázku podle videonávodu:

Ratanová urážka

Všechny firmy prodávající pomlázky, které MF DNES kontaktovala, mají rodinný základ. V těch větších se na výrobě podílí kolem patnácti lidí. Všechny také kladou důraz na tradiční ruční způsob pletení, který je mnohdy naučili jejich otcové či dědové.

Velké obchody o Velikonocích: v pátek otevřeno, zavřené budou v pondělí

Důležitost pracovních postupů prověřených generacemi si začaly znovu uvědomovat i velké řetězce. V současnosti jich již většina prodává pouze pomlázky od českých výrobců. To přitom ještě před několika lety vůbec nebylo pravidlem.

Tehdy se totiž v tuzemských obchodech mnohem častěji než pomlázky z vrbového proutí objevovaly jejich asijské náhražky. Největší pozornost si tato skutečnost vysloužila před necelými deseti lety, kdy se „pomlázek“ z ratanu prodávaly desetitisíce ročně.

Důvodem byla mimo jiné snazší údržba. O vrbové proutí se totiž musí výrobci a prodejci starat i po tom, co je pomlázka upletená. Ratan je sušší, a tak může vydržet i několik let, aniž by mu bylo potřeba věnovat tolik pozornosti. Podle tradičních prodejců jsou však takové pomlázky dobré pouze jako dekorace. „To už skoro ani nejsou pomlázky,“ komentuje Pilátová.

I dnes se na velikonočních trzích a v obchodech ratanové náhražky nacházejí, nicméně ne v takové míře. Poznat je není složité – mívají pravidelnější tvar, jsou plošší a někdy i výrazněji zdobené pentlemi. Ratanové proutí navíc téměř nepruží a má plochý průřez.

Právě proto nejsou pro české koledování vhodné, shodují se prodejci. Nejenže se suché proutí může zlomit, ale také takzvaně štípe. Kromě toho suchá pomlázka v podstatě odporuje velikonočním tradicím – na vyšlehanou dívku či ženu se má přenést síla a mládí vrbového proutí. Použití suché pomlázky by se tak dalo považovat i za urážku.

Proutí na pomlázky výrobci většinou berou z vlastních zdrojů nebo z plantáží, kde je vlastnoručně sbírají. V obchodech pak hotové pomlázky mívají v závislosti na velikosti cenu od 35 až po necelých osmdesát korun.

V obchodech řetězce Kaufland se minulý týden prodávaly v průměru za 45 korun. Pokud budeme počítat s daty od výše uvedeného dodavatele, hodnota jeho dodávek činí zhruba 2,5 milionu korun. Jedná se přitom jen o jednoho dodavatele jednoho řetězce.

V menších stáncích se pomlázek rovněž prodávají tisíce. Hrubým odhadem se tak můžeme dostat k ­tomu, že se v ­tuzemském „pomlázkovém byznysu“ protočí řádově desítky milionů korun ročně.

Pomlázku si:

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 26. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

pletete
pletete 494
kupujete
kupujete 82
  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...