Diskuze

Výpověď bez udání důvodu? NERV radí vládě modernizovat zákoník práce

Národní ekonomická rada vlády (NERV) předložila vládě návrh 37 opatření, která by měla pomoci k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky. Zaměřila se i na trh práce, který je potřeba podle ní rozpohybovat – například umožněním výpovědí bez udání důvodu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Jak tohle má ekonomice pomoci? Má to přilákat další montovny nebo k čemu to je? Pokud máme nízkou nezaměstnanost, nepotřebujeme přece lákat zaměstnavatele snazšími podmínkami výpovědi, montovny už vůbec nepotřebujeme. Bude se to akorát zneužívat pro výpověď těhotných,matek s dětmi a lidí před důchodem.

Vůbec s tím nesouhlasím, a to nejsem zaměstnanec. Mají to snad Němci, Rakousko?

Nebo dobře, pokud výpověď bez udání důvodu, tak ale s odstupným 15 násobek měsíčního výdělku a omezit pro lidi nad 50 let, těhotné a matky.

1 0
možnosti
PL

Největší zlo pro ekonomiku je ekonom, sedící za stolem a vymýšlející, jak rozhýbat ekonomiku. On totiž ekonom vidí číslo na papíře a předpokládá, že myslí nejlépe. Ovšem pořekadlo,,Myslet znamená h... vědět,, tu funguje dvojnásob. Modelový příklad z praxe: 60 letý pracovník na automatizované lince pracuje v 90% tempu, kdežto 25 letý pracovník pracuje ve 100% tempu . Je tedy na místě dát 60 letému pracovníkovi výpověď a nemusím mu říkat, že má výpověď kvůli svému opotřebení. Problém má však 25 letý pracovník. Musí počítat s tím, že bude brzy také opotřebený a tak ho čeká stejný osud. A 60 letý pracovník bude bez zaměstnání, tedy vstoupí do ekonomiky jako brzda. Bude totiž odčerpávat z ekonomiky peníze cestou sociálních dávek a přestane nakupovat, tedy sníží výkonnost ekonomiky. Dopad? Zvýší se nezaměstnanost, výdaje ekonomiky, sníží se životní úroveň obyvatelstva.. A brzy přijde doba, kdy bude vhodné, aby na té samé lince pracoval 13 letý pracovník, který je ještě výkonnější, než ten 25 letý. A pak zjistíme, že není potřeba učitelů, protože nemají koho učit.

1 0
možnosti
ŠF

Vláda se přestává navážet do důchodců, ale začíná i do těch podstatně mladších. Ostatně, i ty škrty v důchodech byly a jsou namířeny proti mladým, jen jim to dosud Modří ptáci předkládali jinak.

3 3
možnosti
RJ

"Ostatně, i ty škrty v důchodech byly a jsou namířeny proti mladým"

______

To ani náhodou. Než ti nastoupí do státního důchodu, tak už bude poměr pracujících a důchodců takový, že buď bude ten důchod nízký, nebo bude státní bankrot.

Proto se už snad 30 let říká, abyste si během života vybudoval na důchod nějaký další zdroj příjmů.

0 1
možnosti
JS

Já bych okamžitě bez udání důvodu vyházel všechny ty vyžírky z NERVU.

3 1
možnosti
VK

Kdo můžete utečte pracovat do zahraničí. Tato vláda je šílená i s jejich poradci. Budete mít slušný důchod, když onemocníte, ne že nedostanete nic, např. v Rakousku berete plný plat jako byste pracovali. Je to odstupňované podle odpracovaných let u firmy. Někdy to může být několik týdnů. Budete mít 13. a 14. výplaty i důchody. Tady se vracíme s touto vládou do dob Charlese Dickense.

5 7
možnosti
VP

A vy už jste v Rakousku?

0 2
možnosti
MR

Me tedy vadi jina vec a to, ze standardem je min. 2 mesicni vypovedni lhuta, kdyz dostanete uplne skvelou nabidku, ale potrebuji, abyste nastoupil nejpozdeji do tydne, tak jste nahranej, kdyz vas soucasny nepusti,... sice jsou to vyjimky, ale je to neprijemne, da se to i obejit, ale muze to znamenat problem...

0 1
možnosti
JK

To je pravda, můžete jen usilovat o dohodu a pokud na ni zaměstnavatel nepřistoupí, tak musíte odpracovat ještě ty dva měsíce.

2 0
možnosti
Foto

Vždyť už to dnes skoro tak funguje. Dají smlouvu na dobu určitou na rok a pak ji neprodlouží většinou lidem před důchodem. Prý už tolik nezvládají pracovní tempo. Naopak tam kde platí minimální mzdu si drží i netahla protože za ní málokdo chce pracovat.

2 3
možnosti
JK

Ano, máte naprostou pravdu. Problém spočívá v naprosto vadných firemních kulturách, kde člověk s odpracovanými roky nepostupuje na vyšší pozice jako dřív, kde už by rozhodovaly životní zkušenosti místo např. fyzické zdatnosti.

Proto je naprosto nutné, aby lidi usilovali o členství v odborové organizaci, protože ta potom výpověď od zaměstnavatele posuzuje a určuje, jestli člověk nakonec odejde či nikoliv.

2 6
možnosti
Foto

Zaměstnavatele se budou hromadné zbavovat převážně starších zaměstnanců co už svým mladším kolegům nestačí. Jen se zaplní UP. Už nyní o tyto lidi valný zájem není.

5 4
možnosti
MR

Uz to tak moc neplati, je dost casto velky problem sehnat maldeho cloveka, ktery je vyzraly a schopny, vetsinou nemaji zadne nebo male zkusenosti a naopak starsi lide maji prave zkusenosti a vetsinou i velkou miru odpovednosti a loajality...

2 1
možnosti

Není náčelníkem těch poradců z NERVu potomek Martina Nedobyla z televizních seriálů Sňatky z rozumu a Zlá krev?

2 0
možnosti
PM

Vy zde chcete kádrovat lidi dle jejich (pra)rodičů?

Takové prasárny dělali rádi komunisté.

Jinak předpokládám, že k návrhu samotnému nemáte žádnou věcnou připomínku, jinak byste ji sem napsal, že kádrovánku?

0 0
možnosti
LH

...je potřeba to dotáhnout do konce - zaměstnavatel bude moci dát výpověď bez udání důvodu kdykoliv, zatímco zaměstnanec bude moci dát výpověď pouze v případě vlastního úmrtí...

4 2
možnosti