Kvůli růstu nákladů na energie až o pět set procent se musely na zimu uzavárat provozy v zeleninových sklenících po celé Evropě. Nejvíce zasaženy byly provozy pěstující saláty, rajčata či okurky. Řetězce tak hledají způsoby, jak výpadek nahradit bez toho, aby musely sahat po méně kvalitní zelenině ze severu Afriky.
Potvrzuje to Lukáš Rázl, farmář provozující farmu Naše rajče u severočeské Kadaně. „Obrátili se na nás významní odběratelé s nabídkou, zda nechceme část naší produkce vyvážet do Rakouska, Maďarska a na Slovensko,“ uvedl s tím, že konkrétní obchodní řetězce nemůže jmenovat.
Podle Lukáš Rázla je důvodem to, že ani ve skleníkových „velmocích“ jako Maďarsko či Slovensko se nepodařilo najít model, který by přes zimní měsíce dával ekonomicky smysl.
Českých rajčat se vypěstuje v zimě méně, vytápění skleníků se nevyplatí![]() |
„My máme tu výhodu, že jsme investovali do technologií, které nám umožnili mít mimořádně efektivní provoz. Skleníky nám například pomáhá vytápět nevyužité teplo z elektrárny. Díky tomu jsme mohli pěstovat bez omezení napříč zimními měsíci, což se tu nikomu jinému nepodařilo“ popsal.
Nejde přitom jen o Slováky a Maďary. Zeleninová krize postihla koncem února i britské supermarkety, většina pěstitelů uzavřela své provozy i v Nizozemsku, které jinak obstarává pětinu produkce skleníkových rajčat v Evropě.
„My jsme tu nicméně především pro český trh. Abychom požadavkům na vývoz vyhověli, museli bychom se dostat na 1,7násobek naší současné produkce. Navíc máme naše rajčata nasmlouvaná pro české prodejce na rok dopředu,“ dodává farmář Lukáš Rázl.
Farma Naše rajče vypěstuje ročně zhruba 6 500 tun rajčat na 11 hektarech plochy s řízenou atmosférou. Na českém trhu zaujímá devítiprocentní podíl.