ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nejsou rajčata, jezte tuřín. Britská ministryně radí, jak na zeleninovou krizi

  • 26
Problém v podobě nedostatku zeleniny se ve Velké Británii stále prohlubuje. Britští politici tamější obyvatelstvo proto motivují, aby se více zaměřovali na konzumaci sezonního typu ovoce a zeleniny. Chybějící dodávky totiž mohou Spojené království trápit i ještě jeden měsíc. K prodejním omezením se proto rozhodli přistoupit nově třeba také v řetězci Tesco.

„Je důležité, abychom si specialit začali vážit. Když zrovna nemůžeme konzumovat rajčata nebo salát, orientujme se třeba tuřín,“ uvedla pro agenturu Reuters britská ministryně pro oblast životního prostředí, potravin a záležitostí venkova Therese Coffeyová.

Už před pár dny začaly supermarkety Asda a Morrisons prodávat vybrané druhy ovoce a zeleniny na příděl. Řetězce trpí výrazným nedostatkem zásob a začaly tak zákazníkům určovat, co si vlastně mohou pořídit. Nově se k nim přidalo také Tesco, které začalo regulovat prodej salátu.

Co umí tuřín?

Tuřín nepatří zrovna mezi oblíbené druhy zeleniny, přitom je to zdravá zelenina nabitá vitamíny, zejména vitaminem C a B. Obsahuje také minerály (vápník, draslík, sodík), vlákninu a bílkoviny.

Díky vysokému obsahu vody tuřín dodá sice málo energie, ale na druhou stranu zase nezanedbatelné množství vlákniny. Kromě toho má pozitivní vliv na zažívání, pomáhá pročisťovat krev.

„Po konzultacích s průmyslovými maloobchodníky i svými kolegy věřím tomu, že tato neblahá situace potrvá možná ještě čtyři týdny. Je důležité se během tohoto období pokus o získání alternativních dodávek zeleniny a ovoce do země,“ dodala pro Reuters Coffeyová.

Rajčata a okurky jsou v Británii na příděl. Vázne dovoz i domácí produkce

K přídělovým opatřením ve společnostech Asda, Morrisons a Tesco došlo poté, co dovozci uvedli, že dodávky salátů a polních plodin ovlivnila kombinace několika vlivů: nepříznivé počasí ve Španělsku a jižní Evropě, bouřky ve Středomoří a snížené množství skleníkových plodin v Nizozemsku.

Zástupci odvětví zdůraznili, že dostupnost produktů se u některých plodin snížila o 30 až 40 procent. V tomto ročním období se v Murcii na jihovýchodě Španělska vypěstuje odhadem 80 procent salátů a zeleniny prodávaných ve Spojeném království.

Britské problémy přicházejí právě ve chvíli, kdy se tamní dovozci stále potýkají s vyššími náklady a papírováním způsobeným brexitem, který přispěl k prodlevám na hranicích. Někteří dodavatelé uvedli, že potenciální byrokratické překážky znamenají a že Spojené království teď není první volbou pro evropské výrobce, kteří jsou v těžké situaci. Jiní uvedli, že odchod z EU není faktorem současných problémů s dodávkami.

Spokojili byste se s konzumací tuřínu místo rajčat?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 3. března 2023. Anketa je uzavřena.