Na návrh ministra financí Miroslava Kalouska schválila návrh, podle nějž budou mít lidé možnost do 14 dnů bez sankce odstoupit od spotřebitelského úvěru.

Na návrh ministra financí Miroslava Kalouska schválila návrh, podle nějž budou mít lidé možnost do 14 dnů bez sankce odstoupit od spotřebitelského úvěru. | foto: Petr Topič, MAFRA

Od smlouvy o spotřebitelském úvěru bude možné bez sankce odstoupit

  • 497
Postavení klientů, kteří žádají o spotřebitelské půjčky, se může výrazně zlepšit. Vláda navrhuje novelu zákona o spotřebitelském úvěru, podle níž budou moci lidé do 14 dnů bez sankce odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru. Zákon bude na podzim posuzovat parlament, začít platit by mohl v průběhu příštího roku.

"Snažíme se tím výrazně zvýšit ochranu spotřebitele," řekl po jednání vlády ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle schváleného návrhu z dílny ministerstva financí bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet.

V reakci na časté zneužívání bude zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. "Je to nešvar, který se v poslední době množí," uvedl ve středu Kalousek. Zakázány podle něj budou sankce, které budou ve zjevném nepoměru s výší sjednaného úvěru.

Stejně tak nebude možné využívat při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelských úvěrů volání na předražené telefonní linky začínající číslicí devět. Na těch se dá provolat i 99 korun za minutu.

Klient bude moci od smlouvy o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru bez jakékoliv sankce odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření. Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti.

Za porušení zákona budou moci orgány dohledu, kterými jsou Česká národní banka a Česká obchodní inspekce, uložit pokutu do 20 milionů korun. Klienti si mohou na případná porušení pravidel stěžovat u finančního arbitra.

VV navrhnou, aby zákon určil maximální úrok včetně poplatků

Opoziční Věci veřejné považují vládní návrh za nedostatečný. "Například zákaz používání směnek či šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry rozhodně situaci lichvy nevyřeší. Úročení spotřebitelských úvěrů rozhodně není triviální matematikou, jak tomu bylo třeba v první polovině minulého století. Ve třicátých letech například jakékoliv celkové úročení půjčky nad 14 % bylo lichvou," komentoval vládní návrh předseda VV Radek John.

Věci veřejné ve Sněmovně podají prostřednictvím svého poslaneckého klubu vlastní pozměňovací návrh, který by měl zastropovat maximální sazbu RPSN, tedy stanovit maximální úrok včetně všech přidaných poplatků. "Tragické osudy lidí nás nutí vyvinout maximální legislativní aktivitu a vyděračsko-lichvářské metody postavit mimo zákon." uvedl John.