Auta na novém úseku zatím jezdí v jednom pruhu. | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Královéhradecký kraj se dočkal nové části dálnice

  • 11
Patnáct let si museli řidiči počkat na další úsek dálnice D11 mezi Prahou a Hradcem Králové. Osmnáctikilometrový úsek mezi Dobšicemi a Chýští má v Královéhradeckém kraji význam především pro obyvatele Chlumce nad Cidlinou. Ti se po otevření nové části dálnice dočkali obchvatu města.

"Mysleli jsme, že se už nedočkáme. Jsem spokojena. Kamionů v Chlumci ubude a to je hlavní," pochvaluje si v Chlumci nad Cidlinou starší žena otevření nového úseku dálnice. Za jejími zády se pomalu pohybuje nekonečná kolona automobilů.

Na katastrofální dopravní situaci se hlavní měrou podílí tranzitní kamionová doprava, která se valí centrem města. Kilometrové kolony, které se tvoří při vjezdu do města ve směru od Prahy i od Hradce by ale nyní měly být minulostí.

"Na tento okamžik jsem čekal pět let. Přestože máme jen poloviční profil dálnice, jsem šťastný. V centru města nám doprava klesne v průměru o dvacet procent, tedy o několik tisíc automobilů. Vyzývám všechny řidiče kamionů, aby s námi měli soucit a vyhnuli se Chlumci po nové dálnici, i když si najedou o devět kilometrů víc," řekl chlumecký starosta Miroslav Uchytil.

MAPU NOVÉHO ÚSEKU NAJDETE ZDE

"Centrum města trpí ohromnou dopravní zátěží. Z tohoto pohledu je otevření této části dálnice strategicky významné," potvrdil náměstek královéhradeckého hejtmana Petr Kuřík.

Motoristé, kteří pojedou po dálnici od Prahy, však nebudou mít vyhráno. Dálnice bude i nadále končit u Poděbrad, automobily dosud chybějící část objedou přes Velký Osek a Ovčáry a u Žehuně se napojí na nový v úterý otevřený úsek. Řidiči pojedou dál po úseku dálnice mezi Dobšicemi a Chýští. Jezdit se tudy zatím bude pouze po jednom dálničním pásu.

Do konce příštího roku by měli silničáři dálnici dotáhnout v plném čtyřproudém profilu až pět kilometrů před Hradec Králové.

,