Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Vyhnat cizí dělníky nepomůže. Jen proděláme

  11:23
Opravdu věříte, že když odejdou zahraniční pracovníci z Česka, bude to jen ku prospěchu země? Je to přesně naopak. Doplatí na to nejen oni, ale nakonec i my.

Fronta cizinců na cizinecké policii. Ilustrační foto. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Sebrat vše těm, kdo něco mají, ještě vůbec neznamená dát něco těm, kteří nemají nic, dočetl jsem se kdysi v jakési sbírce výroků coby lapidární kritiku komunistických revolucí, připisovanou snad knížeti Metternichovi. Tuto větu lze aktualizovat na situaci pracovních migrantů žijících v České republice asi takto: "Nepovolit práci cizincům ještě vůbec neznamená zabezpečit ji českým občanům a prospět tím českému státu."

Vím přesně, co je pro českou společnost nevýhodné

Smyslem ochrany trhu práce je upřednostnit uchazeče o zaměstnání vedené úřady práce (jde ostatně nejen o české občany, ale i o cizince z EU a cizince s trvalým pobytem). Má-li tedy o určité pracovní místo zájem uchazeč o zaměstnání,musí dostat přednost před cizincem ze třetí země. Pokud ovšem se na pracovní místo žádný uchazeč nehlásí a pokud ani úřad práce zaměstnavateli zaměstnance nesežene, není důvod, aby pracovní povolení nedostal cizinec.

Tento závěr zní banálně, avšak zprávy z ministerstva práce a sociálních věcí naznačují, že úředníci nevědí, jak naplňovat zákon a co je veřejným zájem České republiky.

Na jednu stranu oběžníky ministerstva nabádají úřady práce, aby při rozhodování o pracovních povoleních postupovaly "obezřetně". K tomu je třeba dodat, že úředníci jsou povinni postupovat podle zákona, tedy obezřetně, vždy, nejen v době krize. I v dobách největší konjunktury totiž bylo mnoho nezaměstnaných, kteří měli nárok na zprostředkování zaměstnání.

Již sám pokyn, aby úředníci dodržovali zákon, tedy vzbuzuje obavu, že úřady práce byly a jsou ovládány více mediální atmosférou či tlaky mocných (podnikatelů, politiků, odborů atd.) než nezpochybnitelnými fakty, kterými každý úředník musí zdůvodnit své rozhodnutí v konkrétní věci, jak to přikazuje správní řád. Na druhou stranu je třeba analyzovat dopad restrikcí na trhu práce.

Kolik míst, na která nebylo dovoleno nastoupit cizincům, obsadili skutečně čeští občané? A naopak, kolik cizinců pracuje na pracovních místech, na která by byl ochoten nastoupit český uchazeč, kolika Čechům tedy skutečně "vzali" práci cizinci?

Legálně zaměstnaný cizinec přináší státu peníze

Někteří odborníci hovoří o dvou oddělených trzích práce ve vyspělých státech: o primárním trhu práce, na kterém soutěží domácí populace, a o sekundárním trhu zahrnujícím špatně placená zaměstnání s nízkou prestiží (například úklidové práce), jehož účastníci, cizinci, tak domácím vlastně ani nekonkurují.

Jenže proč by pracovní místa na sekundárním trhu práce ubývala více než na primárním? Uklízí se přece i v době krize! Opravdu tedy není práce, nebo spíše jen není vůle vydávat pracovní povolení?

Nevím o žádné analýze toho, zda a komu restriktivní praxe úřadů práce prospěla. Naopak vím, v čem je tento vývoj pro českou společnost nevýhodný. Už jen fiskálně: každý legálně zaměstnaný cizinec - při minimální mzdě 8 000 korun - odvede měsíčně do veřejných rozpočtů částku 5 220 korun, tedy ročně 62 640 korun.

V roce 2009 poklesl počet zaměstnaných cizinců o 50 000 (uznávám, že některá pracovní místa zanikla bez zavinění státu); pokud by tito cizinci pracovali, získal by český stát více než 3 miliardy korun ročně.

Vytlačování cizinců je zcela nerozumné

Dalším důsledkem státních restrikcí je pak nelegální práce, neboť většina cizinců zde pobývá i nadále a musí se živit, jak jen dokáže (proč úřady pořád bojují proti práci načerno, když prý žádná práce není?). Nelegální práce přitom svým dumpingem deformuje pracovní trh, snižuje sociální standardy a prudce zvyšuje humanitární riziko pracovního vykořisťování.

Tím to však nekončí, protože se ztrátou zaměstnání je zcela nesmyslně spojena i ztráta legality pobytu; náš sociální stát, namísto aby cizincům, kteří předtím řádně přispívali na sociální zabezpečení, při ztrátě zaměstnání pomohl, jim ještě zruší vízum. Cizinci jsou tak vytlačováni do nelegality, což znamená i nerozumné plýtvání lidským potenciálem těch cizinců, kteří zde již třeba i několik let pobývají, ovládají češtinu a jsou do určité míry integrovaní.

Až bude po skončení krize zapotřebí nových zaměstnanců, budou muset být najímáni zase noví cizinci v zahraničí, kteří opět budou muset zaplatit za zprostředkování práce drahé peníze a celý kolotoč dovozu a zneužívání podvedených migrantských dělníků se roztočí nanovo.

Úřady by neměly podléhat populistickým náladám

Tiskové zprávy o zpřísňování povolování zaměstnání pouze šíří nejistotu mezi migranty a nahrávají nelegálním zaměstnavatelům, kteří cizincům - často lživě - tvrdí, že legálně dnes pracovat prostě nelze.

Úřady by namísto nabádání ke "zvýšené obezřetnosti" vůči cizincům měly veřejně uznat, že většina imigrantů z dob konjunktury let 2006 až 2008 v České republice pravděpodobně zůstane, a při rozhodování o práci a pobytu těchto cizinců postupovat dle zákona a nepodléhat momentálním populistickým proticizineckým náladám. A hlavně k těmto náladám nijak nepřispívat!

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Neříkejte tomu etnický obchod aneb jak asijské obchody berou Ameriku útokem

15. června 2024

Asijské obchody s potravinami ve Spojených státech zažívají nebývalý rozmach. Už dávno necílí pouze...

Výrobci prosecca zažívají krušné časy. Bojí se, že chuť jejich vína se zhorší

15. června 2024

Déšť, přívaly zeminy, sucho, mráz nebo krupobití. Výrobci prosecca čelí extrémnímu počasí, které...

Tahle země není pro chudý. Nový Zéland opouští rekordní počet obyvatel

15. června 2024

Nový Zéland trápí v posledních letech odliv obyvatel. Hlavním důvodem jsou rostoucí životní...

UEFA počítá s tučnými zisky, stát má jen náklady. Němci zapláčou, píše FAZ

15. června 2024  11:28

Fotbalová unie UEFA počítá z probíhajícího evropského šampionátu s tučnými zisky, zatímco německý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...