Diskuze

KOMENTÁŘ: Více robotů, ne Mongolů. Jen tak mzdy Čechům porostou

Odboráři šponují požadavky na navýšení minimální mzdy. Ale mají pravdu v tom, že českou ekonomiku dále posune modernizace a robotizace výroby, ne dovoz levných pracovníků třeba z Mongolska nebo Filipín, píše ve svém komentáři pro MF DNES ekonom Lukáš Kovanda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

I 19500 Kč je málo, za plný úvazek. V Polsku je minimální mzda v současnosti o 2300 Kč vyšší a bude se přidávat. Viděl bych to tak na 50% průměrné mzdy. To by tak odpovídalo. Někteří zaměstnavatelé jsou fakt ubožáci. Asi dva měsíce jsem dělal ve firmě, která brala invalidní důchodce. Já jsem částečný. Plat byl minimální mzda a práce v úkolem. Výhoda byla, že člověk mohl dělat na dvě, čtyři nebo šest hodin. Kdo zvládal úkol, dostal prémie v řádu stokorun. Nejvíc mě dostala jedna paní, co říkala "byla jsem se vyčůrat, tak asi normu dnes nestihnu".

0 0
možnosti
JJ

Když bude víc robotů, bude méně zaměstnanců a tím i méně vybraných daní

0 0
možnosti
JO

J60i27ř95í 90O72p76l61t

5. 10. 2023 12:13

většina ekonomik, které jedou, tak jedou proto, že těží suroviny, většinou energetické, a podnikatelský a pracující zbytek v té zemi se veze na jejich vlně. samotná výroba se nevyplatí, proto se všichni orientují na reklamu a překupnictví. výroba je daněná úplně stejně, jako zisky z akcií, reklamy, nebo překupování, které jsou oproti výrobě mnohme méně náročné a rizikové. taková daňová legislativa jde proti ochotě jít do rizika s výrobou. to není o imigrantech ani strojích. je to o míře rizika a stejné daňové zátěži a ziscích, kterých jde dosáhnout mnohme snadněji při stejné dani a menší míře rizika. i výrobci sw jsou na tom mnohem lépe než výrobci fyzických věcí, sw nevyžaduje suroviny a neprodávají ho, ale prodávají právo ho používat, a daně platí stejné, jak při výrobě chleba nebo auta. daňově to je špatně nastavené. výše daní neodráží míru rizika v těch podnikatelských oborech.

2 0
možnosti
OB

Jo, to vidime v rusku jak tezba zajistuje blahobyt :D

1 0
možnosti
PK

Mongolové pracují hlavně v masném průmyslu, kde Češi pracovat nechtějí. Znáte nějaké roboty na bourání a vykosťování masa?

0 1
možnosti
JK

My měli v masném průmyslu Bulhary.

0 0
možnosti
PO

P56e62t25r 60O11t78r27u40b43a

5. 10. 2023 10:03

Ááá, pan Kovanda, "expert" na všechno. Jakékoliv plošné zvyšování jen podporuje inflaci.

Daleko lepší by byl stav, kdybychom brali pořád stejně a i ceny by byly pořád stejné. A zvýšení platu by si zasloužili lidé za lepší kvalifikovanější práci, za vyšší odpovědnost, ...

2 1
možnosti
Foto

Ačkoliv máme výkonost 80% Německa na hlavu mzdy máme na 30%. Z toho jasně vyplývá že 30% peněz co by jinak šlo na mzdy jde bez užitku pryč.

Minimální mzda by mohla klidně být stejně vysoká jako v Německu a s inflací by to ani nehlo. Proč? Protože nemůžete být vedle Německa dráždí než oni. A že by odešly firmy založené na levné práci? Tak ať odejdou. Stejně tady u nich nikdo dělat nechce.

5 0
možnosti
MN

Tenhle komentář se ale Vladimíru Dlouhému nebude líbit. Ten lobuje za příliv více a více gastarbeitrů už 20 let.

9 0
možnosti
Foto

E11v69a 68P89á35n75e13k

5. 10. 2023 7:51

😀 firmy pořizují roboty, aby mzdové náklady dramaticky snížily ne zvýšily

Inflace příští rok na 1,5% to asi neeee, půjde pravděpodobně opět nahoru

Roboti nás k přidané hodnotě skutečně neposunou. Tento proces musí začít v mozku těch, co rozhodují.

0 5
možnosti
OB

Ten proces musi prijit s mozku co maji potencial neco vyvinout, to se rozhodne nerovna tem co rozhoduji.

Takovy Elon Musk nerozumi ani jedne veci na ktete zbohatnul, jen dodal kapital trm pravym mozkum.

0 0
možnosti
Foto

Hlavně je v této zemi mnoho lidí, co mají vysoké platy ale ty nejsou podloženy tvorbou HDP. Typicky třeba ekonomové bank..😊 A také profese typu žurnalista, historik, politolog... Vystudování "odborníci", kterých na trhu práce je příliš a když mají správnou podporu, jsou z nich politici, nebo jejich poradci a podobně zaměstnání "drazí a nepostradatelní"...

1 4
možnosti
PW

Co se týče soukromých firem - např. bank, tam je to záležitostí zaměstnavatele: ten je platí. Navíc to, že nerozumíte tomu co dělají, ještě neznamená, že jsou zbyteční.

U nás v práci (soukromá firma) máme jednu co vystudovala sociologii a pracuje jako vedoucí administrativní části. Umí několik jazyků (ty se u nás skutečně uplatní), má kultivovaný projev a organizační schopnosti. Ještě dodám, že máme v kolektivu dva učitele: ti odešli, protože plat ve školství byl jen o přežití.

8 1
možnosti
AR

Problém je nízká přidaná hodnota. Zahraniční firmy s námi pěkné vyčů....jí. firma v ČR zde vyrobí výrobek v hodnotě 1000 Kč. Zahraniční vlastník firmy ten výrobek přeprodává své jiné vlastní firmě za 1100 Kč a ta ho již pošle do světa s velkou marží za 2000 Kč a tak to tady funguje

9 0
možnosti
JA

To je samozřejmě problém, se kterým v dohledné době nic neuděláme. Začalo to privatizací a táhne se to dodnes. Proč by sem měly zahraniční vlastníci investovat, když to zatím sype? A i kdyby chtěli, tak tady už asi 30 let chybí jakákoliv státní koncepce čehokoliv. Abysme se pohnuli k vyšší přidané hodnotě, je potřeba mít koncepci vzdělání, výzkumu, vývoje a spolupráci mezi firmama a základním a aplikovaným výzkumem. Kdo tady v tom státě dělá seriózní výzkum? Vysoký školy, nebo výzkumáky? Čest pár vyjímkám, kde to vedou lidi s nějakou zahraniční zkušeností, jinak jen neschopnost a lenost pod vedením stejně neschopných manažerů. Takže výzkum si financují firmy jednak který na to mají a mají na to, aby si vychovávaly svoje lidi. A to zase nejsou firmy s nízkou přidanou hodnotou. Takže jsme zpět u zahraničních gigantů. A ti si svoje výzkumy a přidanou hodnotu nechají zase pro sebe a postaví výrobu v Číně, protože levná práce, energie a suroviny. Zkoušel jsem žádat o spolupráci na vývoji s vysokou školou, ale proč by to dělali, když maj ty svoje granty, ve kterých se hnípou jak dlouho chtějí, peníze stálý, pracovní doba jak to vyjde a schvalujou si to mezi sebou, páč nikdo externí těm projektům nerozumí a není nikdo, kdo by to oponoval. Klasickej já na bráchismus.

3 0
možnosti