Klimatické změny ohrožují Chianti

Klimatické změny ohrožují krále italských vín z Chianti. Rakouský deník Der Standard napsal, že podle americké studie se Toskánsko za 50 let nebude hodit pro pěstování slavného vína. V oblasti Chianti jižně od Florencie pracuje šest stovek vinařů.

Prestižní toskánské červené víno během 50 let se stoupajícími teplotami a přibývajícím suchem ztratí své typické vlastnosti, upozorňují američtí klimatologové Gregory Jones, Michael White a Owen Cooper.

Oblast Chianti, v níž se ročně vyprodukuje 30 milionů lahví vína, se podle nich musí připravit. "Počítáme s tím, že v oblasti Chianti stoupnou za 50 let průměrné letní teploty o dva stupně Celsia. Hrozny budou více vydány napospas škůdcům. Kvalita vína nezůstane zachována," tvrdí Jones, který působí na Jihooregonské univerzitě.

Aby Chianti kvůli rostoucím teplotám neobsahovalo více alkoholu, jak je tomu například u sicilských vín, mělo by se jeho pěstování přesunout do vyšších poloh, radí Američané. "S každým stupněm průměrných teplot navíc, který je hlášen na další léto, by měla být produkce vína přesunuta o 150 metrů výše," radí Jones. "Za 50 let najdeme ideální klimatické podmínky pro pěstování Chianti v Německu nebo v jižní Anglii," tvrdí americký profesor.

Toskánští vinaři si ale o takových prognózách myslí své. "Pracujeme na odolnějších odrůdách, které lépe odolají suchu," sdělil předseda konsorcia pěstitelů Chianti Giovanni Ricasoli. Ten navíc zpochybňuje závěry amerických vědců. "Je pravda, že se podnebí v uplynulých čtyřech či pěti letech změnilo, ale i letos očekáváme vynikající sklizeň," říká Ital.