Eduard Janota

Eduard Janota | foto: Michal Sváček, MAFRA

Janota: Deficit rozpočtu v červnu klesl k 60 miliardám korun

  • 16
Deficit státního rozpočtu ke konci června klesl na zhruba 60 miliard z květnových více než 95 miliard korun. Na tiskové konferenci to po jednání zástupců vznikající koalice s premiérem Fischerem uvedl ministr financí Eduard Janota. Ministerstvo financí má podrobné informace o státním hospodaření zveřejnit až zítra.

"Mám signály o tom, že kapitola příjmů se vyvíjí pozitivně. Deficit se snížil na něco přes 60 miliard," uvedl Janota s tím, že do státní pokladny připlulo například více peněz z podnikových daní.

Vyšší než očekávané příjmy jsou podle Janoty dobré kvůli tomu, aby stát letos nepřekročil deficit veřejných financí stanovený maximálně na 5,3 procenta HDP.

Co se týče úspor pro letošní rok, tak definitivní vyhodnocení toho, kde jde šetřit, provede vláda v první dekádě července. Nová koalice ale bude podle vyjádření nového premiéra Petra Nečase respektovat úspory, které zavedla dosluhující vláda, a k tomu bude hledat další možnosti škrtů.

Hrozba seškrtání dotací bude tlačit na omezení schodku

Lídr občanských demokratů Nečas už po volbách mluvil o tom, že vznikne vláda rozpočtové odpovědnosti, která se zaměří na snižování schodků a celkových státních dluhů. Tuto cestu je nyní nutné zvolit také proto, že Evropská komise chce přitvrdit vůči státům, které nadměrně rozhazují.

Kdo překročí tříprocentní schodek, má podle dnešního vyjádření Komise přijít o evropské peníze. (viz článek Rozpočtovým hříšníkům vezmeme dotace, navrhla Evropská komise)

"To je pro nás mementem a závazkem, abychom se chovali velmi zodpovědně," uvedl k tomu Janota.

Stát hospodařil ke konci května se schodkem 95,4 miliardy korun, což je nejhorší výsledek za dobu existence České republiky. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.