Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Experti vyhlížejí zlevnění potravin, na úroveň před válkou se nevrátí

Inflace přibržďuje, ale v praxi bude u většiny položek znamenat jen pomalejší zdražování. Zlevnění potravin se však můžeme dočkat díky nižším provizím dodavatelů a levnějším energiím.

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Bankovní rada se v srpnu rozhodla ponechat dvoutýdenní repo sazbu na sedmi procentech. Očekává, že současné nastavení měnové politiky postupně zajistí návrat k dvouprocentní inflaci. Červencová inflace meziročně dosáhla 8,8 procenta, postupně však brzdí. Ostře sledovaný bude další vývoj hlavně u citlivých položek spotřebního koše, jako jsou mimo jiné ceny potravin.

„Je třeba vědět, že i dvouprocentní inflace znamená v praxi postupné, byť mírné zdražování,“ uvádí agrární analytik Petr Havel. Pokud by tedy platila i pro potraviny, nerostly by jejich ceny sice takovým tempem, jako loni a letos, ale rostly by dál.

Mimo jiné i proto, že dál poroste cena lidské práce, což je také významná položka, která do ceny výsledného produktu zasahuje. „Produkce potravin také bude muset stále intenzivněji reagovat na cíle stanovené nebo stanovované v souvislosti s adaptacemi na změnu klimatu a k přírodě bližšímu hospodaření,“ dodává Havel. To bude v praxi zvyšovat náklady a byrokracii spojenou s regulacemi ve vztahu k životnímu prostředí. A vyšší náklady se mohou projevit ve vyšších cenách.

Letos už zdražování výrazně nezpomalí. Kvůli koruně i úspornému tarifu

Některé potraviny by mohly i zlevnit, protože inflace odráží vývoj cen v celém spotřebitelském koši. A v něm vždy ceny některých položek rostou výrazně více a jiné výrazně méně, než jak se vyvíjí celkový průměr. „Odhadnout předem, které konkrétní položky koše budou klesat, je ale velmi obtížné, a navíc se výčet zlevňujících položek může v čase měnit,“ říká Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy. „S velmi vysokou pravděpodobností ale ceny neklesnou na úroveň před začátkem válečného konfliktu na Ukrajině,“ mírní Havel optimismus.

Do snížení cen potravin se mohou promítnout také náklady na energie a na produkci zemědělských komodit. „Pokud například zlevní energie, odrazí se to v nižších nákladech na výrobu potravin a následně i v cenách potravin,“ říká Havel. Opačně to ale bohužel nefunguje. „Nelze očekávat, že nejprve zlevní potraviny a poté energie. Právě proto, že energie představují významnou nákladovou položku při jejich výrobě,“ dodává.

Klesají ceny výrobců pšenice i mléka, inflace ale stále roste, říká svaz

Právě ceny energií ale v poslední době klesají, což se projevuje i na poklesu cen v ostatních odvětvích. „Vidíme, že ceny energií i některých potravin už klesají, a pokud nedojde k nějakému dalšímu velkému šoku, bude pokles cen komodit pokračovat,“ uvádí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky.

Jedním z důvodů současného poklesu cen potravin navzdory stále vysoké inflaci jsou právě nižší ceny energií. „Dodavatelé konečně pod velkým tlakem obchodu začínají do svých cen promítat nižší náklady na energie a světové ceny zemědělských komodit,“ říká Prouza a dodává, že cesta k nižším cenám potravin vůbec není jednoduchá. „Ta cenová vyjednávání jsou hodně tvrdá, protože si někteří dodavatelé zvykli na obrovské zisky, které měli v uplynulém roce,“ doplňuje.

V případě, že by ale firmy svou cenovou politiku neupravily, mohl by vzrůst objem dovážených potravin, které budou pro českého spotřebitele cenově přijatelnější.

Na rozpor mezi cenami producentů a cenami v obchodech upozornila i poslední zpráva statistiků. Podle tento týden zveřejněných údajů je cena pšenice proti loňsku až o polovinu nižší, meziročně klesá i výrobní cena mléka. Na spotřebitelských cenách to však zatím vidět není.

„V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste,“ řekl ČTK mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Panují také obavy, zda postupné kroky ke snížení inflace nemohou zapříčinit příliš velké zpomalení, které by následně českou ekonomiku posunulo až do deflace. V takovém případě by odpadla motivace investovat přebytečnou hotovost, jelikož ta by neztrácela na hodnotě.

Naopak nejlepší výnos by přinášelo zcela bezrizikové schraňování peněz například na účtu. Tím by se však výrazně zbrzdila celková ekonomika. „Vyloučit se to určitě nedá. Bude záležet i na vývoji světových cen například u energií nebo potravinářských komodit a také na vývoji kurzu koruny,“ říká Skořepa.

Podle Sklenáře ale deflaci teoreticky budeme vykazovat jen „papírově“, pokud vůbec. „Je zde šance, že kvůli započtení změn cen energii do ledna 2024 můžeme „papírově“ vykazovat deflaci, tedy meziroční pokles hodnoty spotřebitelského koše kvůli jedné položce,“ uvádí Petr Sklenář hlavní ekonom J&T banky. I toto riziko je ale poměrně malé. „Deflace jako dlouhodobý a trendový pokles cenové hladiny, tedy více cen, nám v dohledné době nehrozí,“ dodává.

18. května 2023

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

Bez gigafactory je Česko bílé místo na mapě Evropy, říká expert na investice

28. května 2024

Premium Každé investiční prostředí má nějaké mouchy. „Nicméně Česko má nejpřísnější pobídky v regionu,“...

Dřevěné pelety jsou nejlevnější za poslední dva roky. Níž už cena nepůjde

28. května 2024

Ceny dřevěných pelet jsou nejnižší za poslední dva roky. Suroviny je dost, zájmu málo a navrch mají...

Eurostar zpřísňuje hraniční kontroly. Vlaky zpožděné nebudou, slibuje dopravce

27. května 2024

Od 6. října se zásadně změní hraniční procedury, které se dotknou cestujících vlaků Eurostar...

Foodoru v Rakousku dohnaly ztráty. Ruší své sklady a propustí stovku lidí

27. května 2024

Rozvozovou službu Foodora čekají v sousedním Rakousku velké změny. Tamní vedení se rozhodlo zavřít...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...