Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

EU jedná sebedestruktivně. Potřebuje průmyslovou páteř, míní ekonomka

Hlavní moment nastal, když všichni na jaře 2020 čekali na roušky, popisuje zpomalení globalizace ekonomka Ilona Švihlíková. O kladech i záporech ekonomické propojenosti světa mluví v rozhovoru. Proč velké firmy přesouvají výrobu zboží či potravin do ciziny a my musíme dovážet? A jak by se česká ekonomika mohla vymanit z role „globální kolonie“?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J21i48ř13í 96V90o80l81e61k

4. 11. 2022 19:25

Levicoví ekonomové si zřejmě myslí, že nikdo neví jak dopadlo budování rozvinuté socilistické společnosti pod jejich vedením. Všude skončilo ekonomickým kolapsem, nebo k němu neodvratně směřuje.

Problém s přerozdělováním majetku tkví v tom, že majetek tvoří pouze růstový kapitalismus. Z toho plyne poučení, že kapitalisté mohou existovat bez socialistů, zatímco naopak to není možné.

1 1
možnosti
MN

M27i18l33a64n 80N11e69t95r58h

4. 11. 2022 10:56

Klídek, další pravidelný plivanec na Západ. A komunistka Švihlíková není žádná ekonomka, v životě nevedla ani stánek s buřty. Divím se, že soudružku Ilonu ještě neangažoval např. Siemens apod., takovou duševní gigantku. Je to v podstatě variace Okamury apod. Po útoku svého milovaného Ruska na Ukrajinu se trochu stáhla, ale nyní opět sonduje situaci. Zajímavé, že jí nikdy nevadilo rozkrádání Česka Čechy, nikdy nevstoupila proti korupci či plýtvání ve veřejné správě.

1 4
možnosti
GK

Konecne strizlivy clanek o hole realite a ne stale mazani medu kolem ust. R^

12 3
možnosti
RH

Tak určitě! Pětileku bychom podle ní splnili i kdyby měla trvat deset let ;-D! Podívejte se na youtube na "pohádka o 13-ti důchodech" ! Soudružky rozumné regulace by dopadly podubně a navíc spousta by byla legislativně neprůchodná ;-)

2 9
možnosti
MB

V článcích a debatách v souvislosti s českou ekonomikou se téměř pravidelně objevuje pojem " montovna" Podle mě to absolutně neodpovídá povaze výroby velké části podniků. Pod pojmem montovna si představuji nějakou jednoduchou činnost, pásovou výrobu, něco k něčemu přišroubovat, zkompletovat jednoduché díly a pod.

Neříkám, že podobné podniky u nás nejsou, ale daleko víc je firem, které se zabývají výrobou složitějších výrobků. Výroba vozidel - osobních aut, autobusů, ultralightů, zemědělské techniky, apod. rozhodně nejsou montovny. Nemluvě o Škodě Plzeň, která vyrábí lokomotivy i celá technologická zařízení.

8 1
možnosti
FV

Jen dvě poznámky:

1) Průmysl je tady potřeba budovat ten sofistikovaný (módně se říká "průmysl 4.0") ať už nově nebo přestavovat existující. Ostatní věci lze vyrábět jinde, a to ve spřátelených rozvojových zemích (módně se říká "friendshoring"). Země, které budou zakládat ekonomiku na zastaralém průmyslu na tom budou špatně - i v USA tvoří "rezavý pás" států se zašlou průmyslovou slávou nejhorší regiony a rejdiště trumpistů, lidí zklamaných a naštvaných na svět, dokonce horší než čistě zemědělské regiony... Jestli se Češi rychle nevzpamatují, čeká je osud rezavého pásu nejen v "Sudetech"

2) Problémem ČR není chybějící výzkum a vývoj, ani ve formě univerzitního primárního, ani ve formě inovativních start-upů. Oboje tady je.

Hlavním problémem ČR je, že se neprofiluje jako místo, odkud by podniky mohly růst - kde by byl fungující kapitálový trh, kde by se budovaly prestižní obchodní čtvrtě, kde by byla srozumitelná konzistentní legislativa, a v neposlední řadě, kde by lidi byli ochotni něco dlouhodobě budovat...

Takže i když tady je plno chytrých lidí a inovativních myšlenek, všichni se snaží se co nejrychleji se odprodat nějaké zahraniční firmě nebo alespoň si přesunout těžiště někam "na prestižnější místo", které má typicky s ČR nějakou pro ČR nevýhodnou smlouvu o ochraně investic, typicky Nizozemí nebo USA...

Důsledkem je, že ČR je vždy místo, kde se maká (rukama i hlavou), ale ty zisky jdou z ČR jinam!Rv

1 0
možnosti
Foto

J96i29r65i 68B19i86l41i24n87a

3. 11. 2022 23:37

Proruska pani z dezinformacnich webiku se uz dostala i sem? Potes noho...Rv

6 18
možnosti
Foto

J11i37r91k35a 61H61o82n18c14ů

3. 11. 2022 23:46

Když jste se až sem dostal i vy, tak proč ne ona?

9 3
možnosti
Foto

a) Problém nejsou pobídky, problém je otřesná byrokracie, co se navalila na celý sektor, a která odrazuje drobné podnikatele. Nadnárodní společnosti si s ní poradí spíš.

b) Jasně, nemuseli jsme přistoupit na velký podíl zahraničních investorů. Ale to bychom taky neměli nízkou nezaměstnanost. A co vidím v okolí, jsou firmy s vlastníkem v podobě nadnárodní korporace zpravidla lépe vedené, nabízejí lepší prostředí a lépe zaměstnance platí, než firmy s domácím vlastníkem. Holt těch 40 let přerušené tradice podnikání smazáváme jen obtížně.

c) Evropa by minimálně okolo plynu soběstačná být mohla. Jenže to bychom tu nesměli mít ruskem placené vyšinutce, co si postavili hlavu okolo těžby hydraulickým štěpením a slabé politiky, co jim ustoupili.

d) Tlak na elektromobilitu vidím jako zoufalou snahu EU dokopat domácí automobilky ke konkurenceschopnosti. Troufám si tvrdit, že v příštím desetiletí se objeví čínské / korejské elektromobily, co už budou vycházet levněji, než spalovací alternativy, budou mít nesrovnatelně lepší ekonomiku provozu a budou mechanicky spolehlivější. A ICE vytlačí, jako LED zdroje světla vytlačily zastaralejší konkurenci. A evropské automobilky jsou v tomhle strašný skanzen - i dříve vysmívaní Korejci produkují lepší vozy...

0 0
možnosti
JS

a. Ano, problém je byrokracie. ČR mohla jít v transformaci ekonomiky cestou Irska. Velké ekonomické svobody přitáhly investice z hi-tech odvětví a silný růst. V ČR je to o to horší, že funguje jako subdodavatel, kde místo velkých společností funguje řada menších podniků, kteří sítí byrokracie proplouvají hůře.

b. Souhlas, mnoho lidí si neuvědomuje, že zahraniční montovna je mnohem lepší volba než zkrachovalý socialistický podnik

c. Evropské tažení proti frakování, jaderné energii, ale i třeba geneticky modifikovaným plodinám musí být financované ze zahraničí s cílem Evropu oslabit. Plátcem je Rusko, ale i vlivné skupiny v USA.

d. Vidím to tak 50/50. Část politiků chce zvýšili konkurenceschopnost a další podstatná část zničit nebo výrazně omezit individuální dopravu.

2 1
možnosti
Foto

Uzasne cteni s presahem. Proc jsem o ni jeste neslysel?

3 6
možnosti
RS

R90o13m56a33n 32S66l56u90k74a

3. 11. 2022 23:39

Vy jste opravdu ještě neslyšel o paní Švihlíkové, která je známá svými levicovými postoji, kladným vztahem ke Komunistické straně, vymezováním se proti tzv. Západu a svojí pravidelnou účastí na na nejrůznějších komunistických akcích? Proč jí iDnes dělá reklamu, to fakt nevím...

3 7
možnosti
DB

Ať se to komu líbí nebo nelíbí, tak ten článek je pravdivý od prvního do posledního odstavce. Ale jak to vysvětlit všem těm nahoře. Ať už u nás, tak v celé Evropě. Obávám se, že ti absolventi všelijakých politologických studií a jiných obskurních oborů, kteří vládnou Evropě, naprosto nejsou schopni něco takového pochopit. Já říkám, že vstupem do třetího tisíciletí se svět zbláznil. A dosavadní vývoj mi dává za pravdu.

21 3
možnosti
MN

M57i83l73a95n 18N60e43t42r68h

4. 11. 2022 10:51

Absolventkou obskurního oboru je právě Švihlíková.

1 2
možnosti

Už cca 20 let slýchám, že do 3 let se EU rozpadne, že euro do několika let zanikne , že EU do několika ekonomický zkolabuje...No, stát se může cokoli, ale zatím po 20 letech se to neděje, tak to třeba ještě chvíli výdrží.

3 3
možnosti
Foto

Inu, logika všech komunistických myslitelů - Kde je tržní hospodářství? Na okraji propasti. A kde je socialismus? Jako vždy o krok napřed před tržním hospodářstvím!

Snad už od hospodářské krize podobní myslitelé pravidelně předpovídají krach nejdřív USA, později k tomu přidali EHS, dneska EU. Dělají to skoro 100 let a pořád to ne a ne vyjít...

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Turbulence mění pravidla pro podávání jídla v letadlech. Trvalé poutání zatím nebude

24. května 2024  14:25

Letecká společnost Singapore Airlines zavádí přísnější pravidla na palubách svých letadel. Děje se...

Jmění spoluzakladatele firmy Nvidia dále roste. Předběhl už i otce Walmartu

24. května 2024  13:12

Rekordní výsledky prvního čtvrtletí společnosti Nvidia pomohly k růstu nejen akciím firmy, ale i...

Aerolinky Wizz Air se vrátily k zisku, těží z poptávky po cestování

24. května 2024  11:58

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air se po třech letech ztrát vrátila k zisku,...

Výrobu čipů umíme po čínském útoku vypnout na dálku, hlásí Tchaj-wan

24. května 2024  10:54

Pokud by Čína zaútočila na Tchaj-wan, může se výroba čipů v této klíčové zemi zastavit. Zástupci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!