Inflace v září zrychlila své meziroční tempo růstu na 2,8 procenta. Trh tento vývoj očekával.

Inflace v září zrychlila své meziroční tempo růstu na 2,8 procenta. Trh tento vývoj očekával.

Dražší bydlení a cigarety popohnaly zářijovou inflaci

  • 25
Cenová hladina se v září meziročně zvedla o 2,8 procenta. Proti minulému měsíci tak v porovnání s loňskem zrychlila své tempo o čtyři desetiny procentního bodu. Ceny rostly hlavně kvůli dražšímu bydlení, tabáku a potravinám. Analytici tento vývoj očekávali.

Ceny za podnájem vzrostly téměř o deset procent, tabákové výrobky podražily přes 27 procent, uvedl ČSÚ.

Posílily i ceny potravin, které podle ekonoma ČSOB Petra Dufka v létě spíše zlevňují. "Prozatím se zdražení týkalo ovoce a zeleniny, avšak v dalších měsících se nejspíše začnou projevovat i důsledky vysokých cen obilí na evropském trhu," upozorňuje Dufek.

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v září snížily o tři desetiny procentního bodu. "Oproti předchozím letům nebylo snížení cen zájezdů příliš razantní," komentoval čerstvá čísla Dufek.

Celkově však zářijový vývoj cen odborníky nepřekvapil. "Index spotřebitelských cen rostl v souladu s očekáváním trhu," řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Centrální bankéři zatím peníze nezdraží
Trh podle Brožky na rychlejší zářijovou inflaci reagovat nebude a centrální banka zatím úrokové sazby nezvýší.

Podle Dufka však ČNB k navýšení úroků letos ještě sáhne, avšak již ne s takovou razancí jako v předchozích měsících. "Do konce roku centrální banka úrokové sazby nejspíše zvýší o čtvrt procentního bodu a na začátku příštího roku se ke stejnému kroku odhodlá ještě jednou," odhaduje Dufek.

Centrální bankéři zvýšili úrokové sazby letos již třikrát, naposledy na konci srpna. (více zde) Česko má ale nadále nejnižší úroky v celé Evropské unii.