Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

ČKD, Škoda i Poldi ožívají

  1:01
Vladimír a Marko Stehlíkovi, otec a syn, pod jejichž vládou přesně před deseti lety zkrachoval kladenský ocelářský kolos Poldi, jsou dnes zlomení muži. Oba mají vážné zdravotní problémy a svůj odchod z Poldovky považují za vynucený státem. Nyní však Poldi, stejně jako ČKD a Škoda, ožívá.
Šéf ČEZ Martin Roman tichým společníkem škodovky?

Šéf ČEZ Martin Roman tichým společníkem škodovky? | foto: Robert ZlatohlávekMF DNES

Podobné názory mají i další dva muži, kteří před deseti lety prosluli coby budovatelé českého kapitalismu. Lubomír Soudek z plzeňské Škody a Jiří Maroušek z ČKD.

Po jejich účasti v kdysi slavných firmách zbyly miliardové dluhy a chátrající haly.

Podniky se zvedají z popela
Ačkoliv konkurz na Poldi Ocel, v níž zůstaly po Stehlíkových dluhy za 5,6 miliardy korun, stále není u konce a hlavní soud s bývalými majiteli stále ještě nezačal, ocelárna začíná psát svou novou historii.

Její současní němečtí majitelé chystají v Poldi půlmiliardovou investici a po letech ztrát hlásí zisk. Ještě pevněji se na nohy postavila i dříve zkrachovalá strojírna, tuzemská Škoda Plzeň.

Po angažmá bývalého majitele Lubomíra Soudka, které skončilo kumulovanou ztrátou třináct miliard korun, a po oživování státem se loni Škodovka vytáhla na rekordní zisk dosahující jedné miliardy korun a totéž hodlá zopakovat také letos.

Všemocný Speychal
Renesanci slibuje i rozpadlý kolos ČKD. Bývalý majitel Jiří Maroušek ho opustil před sedmi lety. Zůstala po něm ztráta osmi miliard korun.

"Vždycky když jsem třeba z letadla viděl ty rozpadlé haly, měl jsem z toho špatný pocit. Teď už je vidět změna a je to dobře," říká dnes bývalý ministr průmyslu Vladimír Dlouhý, který u privatizace tuzemských gigantů v 90. letech byl.

Celkem šest společností z bývalého ČKD včetně klíčového ČKD Praha holding v minulých letech skoupily firmy podnikatele Petra Speychala 11 FITE a FITE-DV koncern.

Speychal podnikal v 90. letech s nynějším developerským magnátem Radimem Passerem, rozešli se však ve zlém, a tak si založil vlastní byznys. ČKD se postupně stalo jeho největším pokladem.

Zakázky za deset miliard
Letos v únoru najal Speychal prvního generálního šéfa pro celou skupinu ČKD, bývalého ředitele dnes dobře prosperující Škody Power, Jana Musila.

"Chtěli bychom úspěch Škodovky zopakovat v ČKD," připouští Musil. Podle něho chce firma v blízké době výrazně zvýšit svůj podíl na trhu u nás i v zahraničí, a to především v dodávkách zařízení pro energetiku.

Celá skupina ČKD má v letošním roce nabráno zakázek za 9,5 miliardy korun, z toho mezi největší patří nedávno uzavřený kontrakt v Tatarstánu. Tamní společnosti Tatněft Takaral má do konce příštího roku dodat teplárnu za zhruba 1,3 miliardy korun.

Obří zakázku nedávno získalo ČKD také v Česku, kde bude v Kolíně za více než 1,5 miliardy korun stavět nový lihovar.

Škoda: z Plzně do Indie
Plzeňská Škoda holding prošla několika ozdravnými kúrami, část firem z původní skupiny byla prodána a to, co zůstalo, tedy hlavně Škoda Power a Škoda Transportation, se žene kupředu.

Podle předběžných výsledků dosáhla Škoda tržeb 9,5 miliardy korun a rekordního zisku jedné miliardy. Letos podle svého šéfa Jiřího Zapletala očekává tržby 13,5 miliardy. Celkově má nyní zakázek za více než dvacet miliard korun.

Škodovku koupila před třemi lety švýcarská společnost Appian, řízená Čechy Jiřím Divišem a Markem Čmejlou. Oba popírají, že by byli jejími vlastníky, kromě nich se však ve Škodovce nikdo z akcionářů nikdy neukázal.

Parní turbíny jako živá voda
Podle řady lidí blízkých společnosti má být tichým společníkem Škodovky i nynější šéf ČEZ Martin Roman a další tři bývalí manažeři firmy. Ti měli dostat v době, kdy Škodu vedli, od Appianu předkupní právo na podíly ve firmě.

Martin Roman i Appian však tyto informace důrazně popírají. Škodovka je v současné době největší investicí Appianu, který počítá s tím, že si ji ještě několik let ponechá.

"Její potenciál ještě vyčerpán nebyl," uvedl Marek Čmejla. Podnik chce během dvou let nakoupit nové technologie za 730 milionů korun, ještě letos plánuje zahájit miliardovou investici v Indii, kde má stavět továrnu na parní turbíny.

V Plzni a Ostravě zaměstnává Škodovka 2800 lidí a letos přijme dalších dvě stě zaměstnanců. Oproti éře Soudka je to však desetkrát méně.

Firma se totiž během posledních let výrazně ztenčila, když prodala sedm dceřiných firem a soustředila se jen na obory klasické energetiky, výrobu kolejových vozidel a trolejbusů.

Autoři:

100 tun za hodinu. Na Hané mají unikátní kombajn

  • Nejčtenější

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český e-shop s kosmetikou má potíže. Objednávky neřeší, na maily nereaguje

Na český e-shop s biokosmetikou Biooo se v posledním měsíci hrne kritika. Po více než pětadvaceti letech bezproblémového fungování si na jeho služby nyní stěžují mnozí zákazníci. Ti již několik týdnů...

23. července 2024  12:02

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory rozmanitosti. Podlehl tak tlaku, který se vůči němu v posledních měsících vyvinul na...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za všechno mohou turisté. Řecký ostrov Santorini nemá vodu, víno ani klid

Ačkoliv je řecké hospodářství do značné míry závislé na cestovním ruchu, ne všichni domorodci jsou z turistů nadšení. Vinaři na řeckém ostrově Santorini si například stěžují na to, že kvůli turismu...

21. července 2024

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Češi ročně vyhodí tisíce tun textilu. Zrecykluje se asi 15 procent, říká expertka

V Česku se znovu použije či zrecykluje přibližně 15 procent textilu, který se vyhodí, řekla ČTK analytička Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) Andrea Veselá. Export použitého textilu podle ní...

27. července 2024  9:18

Turisté, nebo místní? Starosta Barcelony má jasno, zvyšuje daň pro návštěvníky

Hlavní město Španělska, stejně jako mnoho dalších turistických cílů, hledá rovnováhu mezi turismem a zájmy místních obyvatel. Nyní město plánuje zvýšit turistikou daň pro návštěvníky, kteří sem...

27. července 2024

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....