ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Kateřina Němcová

Realitní trh ve střední Evropě se mění. Fondy začínají skupovat nájemní byty

  • 278
Velcí investoři do nemovitostí mění ve střední a východní Evropě svou strategii. Kvůli rostoucím úrokovým sazbám a velmi omezené nabídce bytů jsou totiž běžné nájemní vztahy stále oblíbenější. Investoři zároveň tvrdí, že postupně bobtnající sektor nájemního bydlení jim dává větší smysl než třeba kancelářské prostory.

„Ve středoevropském prostoru je mnoho velkých měst, které mají pozitivní demografickou i hospodářskou dynamiku a jež zároveň bojují s nedostatečnou bytovou nabídkou,“ řekl agentuře Reuters Stanislav Kubáček, který je šéfem oblasti investic pro východní Evropu ve švédské společnosti Heimstaden.

Podle nejnovějších údajů společnosti CBRE rostou investice do sektoru rezidenčního nájemního bydlení hlavně v Polsku a v České republice. V první polovině roku 2022 vyskočily oproti stejnému období loňského roku dokonce o 38 procent na 130 milionů euro, což je v přepočtu zhruba 3 miliardy korun.

Třeba dánská firma NREP vstoupila na polský trh v roce 2021 a v příštích třech letech tam plánuje investovat do takových projektů asi 500 milionů eur. Peníze mají směřovat hlavně do velkých měst, jako je Krakov, Varšava, Vratislav nebo třeba Gdaňsk.

Nájemné? Hlavně kolik stojí energie, zajímá lidi. Ceny nájmů přestaly růst

„Investoři v tom nyní vidí jasnou příležitost. Mladší generace jsou totiž po vzoru minulých desetiletí ze západní Evropy stále otevřenější nájemnímu bydlení, zatímco nabídka moderního nájemního fondu je v těchto oblastech stále velmi omezená,“ řekl agentuře Reuters Rune Kock, který je výkonným ředitelem realitní divize společnosti NREP.

Právě Polsko je pro velké investory hodně lákavé. Podle propočtů tam totiž chybí až 3 miliony bytů. Velké příležitosti ale má nabízet také Česká republika nebo Maďarsko. Tyto země se totiž dlouhou dobu spoléhaly hlavně na typické komunistické panelákové byty, které však nyní často potřebují nákladnou modernizaci.

I proto se investoři domnívají, že moderní bydlení dokáže velkou skupinu lidí v této části Evropy oslovit. Trend navíc podporuje i velká imigrace, neboť do těchto zemí hojně míří třeba i ukrajinští uprchlíci.

Kupříkladu investiční skupina Mint Investments momentálně v České republice vyhodnocuje potenciál několika projektů v Plzni, Brně nebo v Praze. Chtěla by rozšířit své portfolio v blízké době o asi 300 až 500 bytů.

Nájemníky straší růst cen a nejistota, iniciativa kritizuje krátkodobé smlouvy

„Jsme velmi překvapeni tím, jak se trh nyní mění. Domníváme se, že v příštích deseti letech budou dvě třetiny nově postavených bytů prodány fondům, jako je ten náš,“ řekl agentuře Reuters Radim Bajar za investiční skupinu Mint.

Dlouhá léta platilo, že Češi, Maďaři nebo Poláci upřednostňovali vlastnické bydlení oproti nájemnímu. To se ale nyní, zdá se, mění. Trend byl nastartován finanční krizí v roce 2008, po které ceny nemovitostí začaly prudce zdražovat, a to kvůli solidnímu hospodářskému výkonu nebo velmi nízkým úrokovým sazbám.

„Určitě budeme pokračovat v naší strategii, která spočívá v investování do nových bytů ve velkých polských městech,“ potvrdila agentuře Reuters výkonná ředitelna G City Europe Anna Dafnová.