Pošta válčí s vysokými ztrátami. O hrozbách však věděla už před 12 lety

Česká pošta chystá restrukturalizaci za ­7,5 miliardy korun, hodlá propouštět i modernizovat. Důvodem je dostat státní podnik, který je již čtyři roky v provozní ztrátě, zpět do černých čísel. O hrozbě propadu do mínusu pošta věděla dlouhodobě, rizika zmiňují podklady staré 12 let.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česká pošta na začátku léta přišla s hrubými obrysy toho, jak chce modernizovat svůj provoz a dohnat konkurenci. Kromě zrušení sedmi tisíc pracovních míst má dojít k rozdělení podniku na tři divize. V září vedení pošty oznámilo, že ve svých pobočkách začne zavádět samoobslužné kiosky, jež by měly ušetřit peníze a nahradit chybějící pracovníky.

Jak se daří České poště

Podnik je již čtyři roky v provozní ztrátě. Pošta to přiznala až letos, v minulosti si finanční bilanci vylepšovala prodejem majetku. Jenom loni pošta prodělala miliardu korun. Zdroj dobře obeznámený s děním uvnitř společnosti MF ­DNES navíc řekl, že letos pošta může prodělat až tři miliardy.

Válka balíků. Soukromé firmy chtějí část byznysu České pošty

Podle podkladů, jež má MF ­DNES k dispozici, vedení pošty již před 12 ­lety tušilo, že podnik nesrovnal krok s dobou a hrozí mu propad do červených čísel. Již tehdy byl na stole návrh na vytvoření tří jednotek, navíc bylo zřejmé, že přechod na digitální komunikaci ukousne poště část tržeb, které za listovní službu inkasovala.

Dokument nadto varoval před příchodem soukromých balíkových společností, které pružněji reagují na požadavky klientů a vytvoří lépe fungující logistickou síť. „Pošta nedokázala zachytit trend masivního nástupu e-shopů a soukromých doručovatelů,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Lidé se nehrnou

Dnes má pošta problémy. Objem listovních zásilek klesá ročně v­ průměru o 10 procent, nicméně tento menší objem musí podnik nadále ze zákona doručovat i do nejzapadlejších koutů republiky, a to do druhého dne od odeslání. Tomuto luxusu se říká univerzální služba a ­stát ji poště kompenzuje zpětně. Od letoška může činit výše kompenzace až 1,5 miliardy korun ročně, záleží na Českém telekomunikačním úřadu, který musí náklady uznat.

Pošta čeká na miliardy od státu, co jí dluží. Podnik zhubne o 7000 lidí

S tím, že by podnik ušetřil rušením husté sítě poboček, se proto počítat nedá. Zákon vyžaduje, aby v Česku bylo 3­ 200 pošt. Podnik nyní zpracovává projekt, který má v mezích zákona nevýdělečnou službu nastavit tak, aby dopisy nemusely chodit každý den.

„Klient by si mohl vybrat, zda bude chtít, aby jím odeslaný dopis byl adresátovi doručen buď následující, nebo až druhý den po odeslání. Listovní zásilka, která by se doručovala obden, by byla levnější. V ­současné době ještě probíhají výpočty nového rozložení okrsků,“ řekl MF DNES generální ředitel pošty Roman Knap. Za doručení druhý den si tak Češi nejspíš brzy připlatí.

Nyní na poště pracuje kolem 30 tisíc lidí. Restrukturalizační plán počítá s tím, že do roku 2024 jejich počet klesne o sedm tisíc. „Řada z ­nich odejde do důchodu, řada přirozeně opustí Českou poštu a další přejdou na jiné pozice, například na balíkové doručování. Přirozený úbytek chceme do budoucna nahradit větší automatizací,“ tvrdí Knap.

S balíkem bez front. Česká pošta chce zavést automatizované kiosky

Na některých málo využívaných poštách se zřídí samoobslužné kiosky, z nichž bude v případě potřeby možné požádat o radu vzdáleného úředníka z­ některé menší pošty. Další lidi má pošta ušetřit větším podílem strojově tříděných zásilek.

Do velkého třídicího centra a do vybavení pro logistickou síť po celé republice proto bude směřovat velká část nákladů na restrukturalizaci pošty. Ty mají dosáhnout sedmi miliard korun. Na pomoc s projektem modernizace logistické sítě si pošta plánuje najmout soukromé firmy.

Podle informací redakce plánuje pošta snížením stavu personálu po roce 2022 ušetřit až 2,5 miliardy korun. Ve stejném období by chtěla být na černé nule.

Prodají i svoje sídlo

Ze zmíněných tří divizí, na něž se Česká pošta rozdělí, má jedna provozovat univerzální službu, druhá obstarávat logistiku a třetí bude mít na starosti finanční služby a prodej. „Rozdělení České pošty na tři samostatné obchodní jednotky ukáže, které služby jsou výdělečné a které ztrátové. To bude univerzální služba, kterou Česká pošta musí podle platné legislativy provozovat,“ naznačil Knap směr, jak chce pošta oddělit komerční a dotované aktivity.

Pošta se znovu snaží prodat klášter, který vypadá jako z Harryho Pottera

Otázkou zůstává, čím Česká pošta hodlá své plány zaplatit. Jednou z­ cest je prodej nemovitostí, pro které nemá využití. Aktuálně největší z těchto nemovitostí je areál bývalého kláštera svatého Gabriela na pražském Smíchově, který se podniku nedaří prodat už několik let. Naposledy ho minulý měsíc pošta nabídla ve veřejné aukci za 350 milionů korun. Bez výsledku.

Knap uvedl, že se pošta zbaví také svého sídla v Jindřišské ulici v blízkosti Václavského náměstí. Za to by mohla podle realitních odborníků inkasovat miliardy.

Pomoci by státnímu podniku mohla i vláda. Ta počítá s tím, že poště doplatí částku, kterou dosud nezaplatila za provoz univerzální služby. „V ­tuto chvíli jí stát dluží 3,3 ­miliardy korun,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Věc ale bude ještě muset posoudit Evropská komise, aby nešlo o takzvanou nedovolenou podporu. „Je to podmíněno souhlasem komise. Předpokládám, že k tomu dojde a pošta tyto peníze příští rok obdrží,“ dodal Babiš.

Pošta chce postavit novou centrálu, cílem je ušetřit peníze za provoz

Peníze by podle něho měly být určeny především na platy zaměstnanců. „Nyní je nutné, aby pošta transparentně prodávala majetek, úsporně zadávala tendry a modernizovala svoje služby tak, aby byla schopna reagovat na extrémní konkurenci prostředí doručovatelů balíků a zásilek,“ dodal předseda vlády.

Zda půjdou plány tak hladce, není jisté. „Když pošta před lety oznamovala start pošt Partner, tedy spolupráci se soukromými subjekty, také to mělo zpoždění. Jedná se o klasický neduh státního podniku. Stávající plány jsou přitom ještě ambicióznější,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...