ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V poledne šetří, večer jsou štědří. Češi dají v průměru spropitné sedm procent

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
I když Češi šetří a omezují návštěvy gastropodniků, zatím se to moc nepodepsalo na výši spropitného. To se pohybuje kolem pěti procent z útraty. Velké rozdíly lze však pozorovat během dne. Podle dat mobilní aplikace Qerko, kterou využívá více než tisícovka gastroprovozů, průměrná platba přes poledne vzrostla mezi lednem loňského roku a letošním červnem ze 240 na 280 korun. V době večeří pak ze 450 na 490 korun.

„Přes obědy pozorujeme mírný pokles výše spropitného, které se okolo druhé hodiny odpolední vrací téměř k hranici osmi procent, na které se drží až do nočních hodin,“ popisuje Lukáš Kovač, zakladatel a generální ředitel aplikace Qerko.

Nižší spropitné během oběda potvrzuje Luboš Kastner z Asociace restauratérů APRON. „Obecně dýška na obědech jsou násobně menší než u večeří. Je to dané hlavně tím, že na oběd mají lidé rozpočet, chodí na ně častěji. Spropitné během večera se pohybuje mezi pěti a deseti procenty, u oběda je to okolo tří procent,“ říká.

„Nižší ,tipy’ jsou všude. Momentálně bych průměrné dýško odhadoval tak na pět až šest procent, dříve to bylo průměrně asi patnáct procent.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se