ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Favoritem dovolených je stále tuzemsko, říká zpráva. Neodrazují ani vyšší ceny

  • 19
Ve srovnání s obdobím před pandemií se zájem Čechů o letní dovolenou zvýšil o 161 procent. Jen proti loňskému roku pak počet prodaných letních pobytů narostl o 19 procent. Ceny však našinci nepřejí. V tuzemsku se na některých místech zdražilo až o 13 procent, v zahraničí pak o 26 procent. Uvedl to v tiskové zprávě portál Slevomat.

„Proti minulým sezonám jsme výrazně rozšířili zahraniční nabídku, na své si přijdou i ti, kteří preferují v letních měsících vycestovat do ciziny,“ řekl interim CEO Slevomatu Matěj Dvorský.

Nejoblíbenější destinace zůstává Česká republika, kterou následuje Polsko a Slovensko. „Polsko se v posledních letech stává stále oblíbenější destinací, přičemž hodnota letošních dovolených v této zemi je proti roku 2019 téměř desetinásobná. Dále Češi v létě rádi cestují i do Maďarska, Rakouska, Itálie nebo Chorvatska,“ vysvětluje Dvorský.

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

Značná část Čechů si podle Dvorského svou každoroční dovolenou na Jadranu nenechá ujít ani navzdory o něco vyšším cenám. Poptávka dovolené v Chorvatsku vzrostla o třetinu.

Podle tiskové zprávy musel Slevomat rozšířit kapacity zájezdů a aktuálně je volných více než 2 miliony pokojů, z toho třetina je v České republice. Češi podle Dvorského v poslední době preferují nákup letní dovolené s předstihem.

„First minute nabídka již skončila, ale last minute nabídky začínají už v průběhu června. Letos máme na last minute termíny větší nabídku než loni, takže si jistě vyberou i ti, kteří se rádi rozhodují na poslední chvíli. Z našich zkušeností je takových lidí stále dost, kteří čekají třeba z důvodů schválení dovolené nebo předpovědi počasí,“ uzavírá Dvorský.

Kde letos plánujete dovolenou?

celkem hlasů: 364
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 27. května 2024. Anketa je uzavřena.