ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Máslo zatím nezdražuje. Není čerstvé, ale rok zmrazené, tvrdí Komora

  • 167
Kolotoč zdražování se nezastavuje. Jsou ovšem produkty, které si své ceny drží na stejné hladině, nebo dokonce zlevňují. Momentálně jde o vepřové maso, což způsobuje nadprodukce v Evropě a významné omezení vývozu do Číny z Německa a Španělska. Ovšem ani máslo zatím skokově nezdražilo, navzdory zvyšujícím se nákladům. Důvodem nízkých cen másla může být to, že není čerstvé, ale zmrazené, tvrdí Potravinářská komora.

Navzdory rostoucím nákladům a cenám mléka se to nikterak neodráží ve zdražování másla, což může být pro spotřebitele příznivá zpráva, obzvlášť před nadcházejícími vánočními svátky. 

Potravinářská komora ovšem zpochybňuje, že by se mohlo jednat o čerstvý produkt. Podle ní maloobchodní řetězce prodávají v akcích máslo ze státních hmotných rezerv, které není čerstvé, pochází z Polska, Belgie a Německa a je zmražené více než rok. 

Cena takového másla se pohybuje od 23 korun za 250 gramů nabízené v Globusu do 33 korun za 250 gramů nabízené v Lidlu a Tescu.

Sledujeme za vás akční nabídky, aby se vás zdražování dotklo, co nejméně. Sledujte nabídku řetězců na Akčníceny.cz

Redakce iDNES.cz oslovila jmenované řetězce a požádala je o vyjádření.

V Globusu potvrdili, že nakupují máslo výhradně od dodavatelů, kteří disponují čerstvým máslem. „Uvedená informace o nákupu másla z hmotných rezerv evropských zemí je nepravdivá a poškozuje dobré jméno naší společnosti, která si zakládá na kvalitním a čerstvém zboží pro naše zákazníky. Uváděná cena je cenou akční, je zapotřebí ji případně srovnávat s konkurenčními promo nabídkami, a nikoli s cenami těch konkurentů, kteří v dané době nepromovali,“ vysvětluje tisková mluvčí hypermarketů Globus Aneta Turnovská. 

S tvrzením Potravinářské komory také zásadně nesouhlasí společnost Lidl. „Dlouhodobě usilujeme o to, aby máslo v naší nabídce pocházelo především od tuzemských dodavatelů, aktuálně nabídku doplňuje máslo vyrobené v Německu. V rámci akcí zákazníkům nabízíme výhradně máslo z České republiky, rozhodně tak odmítáme tvrzení, že by pocházelo ze státních hmotných rezerv,“ doplňuje tiskový mluvčí Tomáš Myler.

Podle Potravinářské komory tyto nízké ceny značně deformují trh a brání tak českým výrobcům navýšit ceny, které by odpovídaly zvýšeným cenám mléčné suroviny. Snaha o zvýšení spotřebitelských cen v obchodní síti však naráží na značný odpor a nesouhlas maloobchodu.

„U základních potravin je jejich obchodní přirážka cca 20-30 procent, nicméně u vysoce průmyslově zpracovaných potravin může dosáhnout i stovky procent,“ dodává Dana Večeřová.

29. září 2017

Rostoucí náklady se odrazí v cenách

Dlouhodobě rostou ceny energií, ceny obalových materiálů, vstupních surovin, pohonných hmot i pracovní síly. Roste cena energií, silové elektřiny o sto procent, ceny obalů 50-60 procent, cena suroviny o 10 procent, navíc v potravinářských oborech chybí zaměstnanci.

„Všechny tyto skutečnosti se musí zákonitě projevit i v cenách potravin. Situace na trhu s potravinami je již delší dobu poměrně nepříznivá,“ upozorňuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Rostou náklady na výrobu chleba a pečiva, stejný scénář se odehrává také v mlékárenském odvětví. Do cenové politiky navíc zasahuje EU a vývoz a následný dovoz výrobků. 

„Téměř 30 procent dotovaného mléka se jako surovina vyváží do zahraniční a zpět se na český trh vrací ve formě zpracovaných výrobků, takže přidaná hodnota zpracování zůstává za hranicemi,“ uvádí Večeřová a dodává, že domácí zpracování surovin v tuzemsku by nepochybně výrazně pomohlo ke zvýšení žádané soběstačnosti a snížení závislosti na dovozech. 

Navíc v České republice roste cena mléka nepřetržitě již 12 měsíců. Zpráva, že se růst nákupních cen mléka v EU zastavil, není pravdivá. „Navíc cena mléka v ČR i nadále poroste, což souvisí s nárůstem obsahových složek v podzimním a zimním období, a to minimálně do konce ledna 2022,“ očekává Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského mlékárenského svazu.