Brazilské šumivé víno zvítězilo v mezinárodní soutěži. Ilustrační foto

Brazilské šumivé víno zvítězilo v mezinárodní soutěži. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Brazílie: Od patoků k vítězům vinařských soutěží

O tichých brazilských vínech ještě počátkem tohoto tisíciletí vinný svět nevěděl. Vinohradnictví tu má sice díky přistěhovalcům z Evropy více než staletou tradici, ale ani ta nedokázala z brazilské révy dostat víno kvality lepší než nevalné.

Na většině brazilských vinohradů (asi sedmdesát tisíc hektarů) rostou americké veleplodné hybridy, které dávají bohatou úrodu stolních hroznů a jsou vynikající na přípravu šťáv a extraktů. Pro Evropana jsou však vína z nich takřka nepitelná.

Teprve v druhé polovině devadesátých letech začali Brazilci vysazovat osvědčené odrůdy révy vhodné pro přípravu špičkových vín. Zároveň mohutně investovali do zpracovatelského průmyslu. Dnes zde funguje dvacet vinařství, které vyrobí více než dva miliony hektolitrů vína ročně.

SERIÁL: Méně známé vinařské země

Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.

Největší je družstevní Aurora, která dodá na trh ročně 22,5 milionu hektolitrů. Stále rostoucí domácí poptávce to však zdaleka nestačí, a tak se do země více než sedmdesát procent tichých i šumivých vín dováží.

Víno se zlepšuje, experti se hrnou
Investice do zpracování révy se ale začíná postupně vracet. V loňském roce dostala Vale do Vinhedos ve státě Rio Grande do Sul první vinařskou apelaci, což je jedna z podmínek úspěšného exportu. Úroveň zdejšího vinařství zvedají také nově příchozí experti s mezinárodními zkušenostmi.

Například o všechny vinohrady špičkového rodinného vinařství Lídio Carraro ve Vale do Vinhedos se úspěšně stará teprve 22letá enoložka Monica Rossete. Ovšem znalosti a rozhled by jí mohl závidět leckterý moravský vinný veterán. Jejich kvalitní a drahá vína najdete jenom v nejlepších brazilských restauracích a letištních free shopech.

Článek vznikl ve spolupráci
s časopisem BarLife

Největší koncentrace a více než polovina všech brazilských vinohradů je v jednom z nejmenších států země v Rio Grande do Sul. Je to nejjižnější (tedy nejchladnější) část Brazílie. Vinaři zde pěstují podobné odrůdy jako na severu sousední Uruguaye. Díky příznivému podnebí a investicím do zpracovatelského průmyslu odtud pochází ta nejlepší vína.

Na druhém místě, co se rozlohy vinohradů týče, je ještě severněji ležící São Paulo. Vinohrady jsou v menší míře i ve státech Santa Catarina, Paraná, Minas Gerais, Bahia a Pernambuco.

Ve vinohradech se stále více objevují osvědčené světové odrůdy, jako je Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat, Chardonnay, ale i Tramín a Ryzlink. O tom, že zde dovedou dělat i kvalitní šumivá vína, svědčí mimo jiné i to, že jedno z nich zvítězilo v tvrdé mezinárodní konkurenci na letošním Vinoforu.

ČTĚTE TAKÉ DALŠÍ SERIÁLY

Italská vína
Španělská vína
Francouzská vína