Není burčák jako burčák. Tipy na vinobraní z Česka i jak se neopít

aktualizováno 
Na Moravě folklor a cimbálovka, v Čechách rock a country. Ale všude hlavně burčák a víno. Vybíráme zajímavá místa, kam v Česku vyrazit na letošní oslavy vína. A přidáváme i několik rad, jak se moc neopít.

Znojemské vinobraní (září 2011) | foto: Petra MášováMAFRA

"Nejkrásnější pohled je na vinici na podzim," říká herec a vinař Pierre Richard. Má pravdu a nejde jen o to, že se řádky nádherně vybarví, ale i o ten cvrkot. A je jedno, zda jste zrovna ve Francii, Rakousku, Čechách nebo na Moravě.

Podzim je pro vinaře období náročné, hektické a o nervy: kontrola cukernatosti, optimální zralosti, předpovědi, špačci na obloze... Hlavní otázka zní: kdy celé tohle letošní představení spustit? Jakmile na to přijdou, vydají vinaři povel a sklizeň začíná. Do vinic vtrhne rodina, přátelé, námezdní dělníci... A pokud počasí, škůdci a další karamboly nenatropili velké škody, pak je to vedle všeho vypětí také čas uspokojení a napjatého očekávání, jak se nový ročník projeví i ve sklepě.

Fotogalerie

Zatímco pozornost se teď přesouvá k lisům, nerezovým tankům, sudům, kontrole kvašení, teplot... celé té vinařské alchymii, na vinici padají do přepravek další a další hrozny.

"Je to nádhera, když se k vám lidé sjedou. Většinu z našich dělníků už známe, protože se vracejí, a často jsou to lidé z celého světa. Česání hroznů je dřina, ale oni se baví, někdy nespí celé noci, a přesto tvrdě pracují a atmosféra je úžasná. Spousta legrace a energie, která vás nabíjí, i když jste jinak samozřejmě už pěkně vyčerpaní," vyprávěl mi před pár lety ve francouzském Bordeaux ředitel tamního prestižního vinařství Pichon Longueville Comtesse de Lalande.

A pohled z druhé strany?

Kam na vinobraní na Moravu?

Mikulov, Velké Pavlovice, Znojmo, Bzenec, Uherské Hradiště, Novosedly, Blatnice, Sonberk, Nechory. Přehled míst a zářijových termínů vinobraní si stáhněte ZDE.

Vinobraní v Bavorech u Mikulova (říjen 2012)

Vinobraní v Bavorech u Mikulova (říjen 2012)

"Byla to paráda, i když strašná práce. Člověk je ulepený, špinavý, sluníčko praží a vy jste rádi, protože to je ta lepší varianta. Puchýře na rukou a bolavá záda po pár dnech přestanete vnímat, možná za to může i víno, které tu pijete k obědu, svačině, večeři. A hlavně ta výborná nálada mezi lidmi. Na závěr vás chlapi hodí do valníku s tou dobrotou, kterou jste tak opatrně nasbírali. Ale to až úplně nakonec, kdy máte vinici vyčištěnou. Tak se to tady prostě dělá po staletí. Tyhle zvyky se tu drží, tedy tam, kde se ještě sbírá ručně," popisuje svou zkušenost kamarádka, která si takhle jezdila přivydělávat do Burgundska.

Jako všude i ve Francii však nastupuje do vinohradů stále sofistikovanější technika, a tak se prostor pro ruční sběr čím dál víc zužuje. Vedle vinařství, která se ho drží, jsou ovšem i apelace, kde to jinak ani nejde, třeba Champagne či Beaujolais, takže kdo hledá, najde.

Taky jsem si to vždycky chtěla vyzkoušet. Nedávno se mi to konečně podařilo: na Moravě na vinici rodiny Špalkovy. Najednou stojím v ideálně položené vinici na Kraví hoře s nůžkami v ruce. A už to jede.

Kam na vinobraní v Čechách?

Karlštejn, Mělník, Žernoseky, Litoměřice, Mělník, Roudnice i Praha - naplánujte si skvělý víkend s vínem ZDE.

Vinobraní ve Velkých Žernosekách (září 2010)

Vinobraní ve Velkých Žernosekách (září 2010)

Jen na jedno dopoledne, ale člověk brzy přehodnotí přehnaně romantické iluze. Navzdory počáteční neohrabanosti je to však opravdu zážitek. Bedýnky se plní, hlava čistí, prsty začínají sice pěkně lepit, ale i poslouchat a záda volat po lepší fyzičce. Občas udloubnu sladkou kuličku a hrozny Rulandského šedého už navždycky rozeznám mezi všemi.

Zvlášť když pak ochutnám i čerstvý mošt, ze kterého se už brzy narodí nové víno... Ještě v něm je jen cukr a vůbec žádný alkohol, a přesto vás prostoupí téměř blažený pocit.

Zní to příšerně, když řeknu, že se vám chce zpívat a tancovat. Ale mně se chtělo. Ono to tak prostě je, pocit hojnosti, radost z té úrody pod rukama. Navíc víno je záležitost společenská. Možná tady můžeme hledat důvod, proč mají oslavy vinobraní tak magickou přitažlivost.

Slovníček

ZARÁŽENÍ HORY
Jde o méně známý vinařský zvyk sloužící během srpna k ochraně zrajících hroznů. A to ať už právními prostředky, tak modlitbou k patronům vinice.
Při obřadu se "zarážala hora viničná", tím byl zamezen vstup do vinohradu všem kromě vinařů a hlídačů. Tři hrozny si v horkém dni mohli utrhnout jen nemocní a těhotné ženy.

VINOBRANÍ
Vrchol vinařova roku i práce na vinici. Začíná většinou zkraje září sběrem raných odrůd (Sieger, Irsai Oliver, později i Müller Thurgau, Portugalské modré a Muškát moravský). Pokud jde o oslavy, zpívá se, tančí, hoduje se a pije víno a burčák.

BURČÁK
Částečně zkvašený hroznový mošt (meziprodukt výroby vína ve fázi pár dní po zahájení procesu kvašení, tedy i s vyšším obsahem cukru a nízkým podílem alkoholu) pocházející výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Prodávající musí být schopen poskytnout informace o jeho původu a výrobci. Měl by být příjemně sladký (z vyzrálých hroznů), aby byl čirý, musí být z odkaleného moštu a musí jemně bublat. Může být z bílých i modrých odrůd.

Další tipy na vinobraní: Hrady, zámky, botanická

I když Čechy nemohou rozlohou vinic a množstvím vinařství konkurovat Moravě, v počtu vinobraní zase o tolik nezaostávají a hlavně přinášejí netradiční místa, na nichž můžete vína koštovat. Pár těch nejzajímavějších přidáváme jako bonus na závěr.

1.Burčák na hradě Střekov

Třetí slavnosti vína a burčáku v Ústí nad Labem budou mít tradičně rodinný charakter. Jsou zajímavé zejména úzkým kontaktem s vinaři, kteří osobně představují svá vína a burčáky, takže se o jejich produkci můžete hodně dozvědět. Kdy: 6. září, Ústí nad Labem, Lidické náměstí, hrad Střekov
Více: www.wineofczechrepublic.cz

2.Dožínky a vinobraní na zámku Kačina

Zdejší vinobraní a dožínky v jednom proběhnou v rámci znovuobnovené vinařské tradice na zámku už podruhé. Dokonce si můžete zasoutěžit v poznávání odrůd vína a k tomu burčák, víno, hody, prohlídky zámku, řemeslné trhy nebo třeba biomarket. Kdy: 7. září, Svatý Mikuláš, zámek Kačina
Více: www.vinobraninakacine.cz

3.Oslavy vína na severu

Dokonce i na horním toku Labe se slaví ve vinicích: vinobraní na Kuksu je jednou z nejseverněji položených oslav tohoto druhu v Česku. Požehnáno bude zdejší vinařské úrodě a své skvosty zde odhalí dvacet vinařství.
Kdy: 14. září, Kuks, areál Hospitalu Kuks
Více: www.siduri.cz

4.Přípitek v Botanické zahradě Praha

Připít si na nové víno, dát si burčák, posedět... Výhled z vinice sv. Kláry patří k nejkrásnějším pohledům na Prahu.

Kromě burčáku a vín moravských vinařů mohou návštěvníci ochutnat i vína z místní vinice: odrůdově typická, svěží, harmonická a chuťově čistá. Koupit je můžete pouze v Botanické zahradě Praha. Akce probíhá i v areálu Trojského zámku.
Kdy: 14.-15. září, Praha 7 - Troja, Botanická zahrada
Více: www.botanicka.cz

Jak se moc neopít

  •  Nalačno? Jen sebevrah
     Žaludek je třeba připravit. Na někoho funguje tučný základ: tučné sýry, paštiky, někdo dává naopak přednost uhlohydrátům: knedlíkům, bramborám, pečivu. Není divu, že dobře zabírá chleba se sádlem nebo bůček k obědu. K tomu je třeba dbát i na dostatek vitaminů C a B. A někdo doporučuje dokonce sklenici mléka, která prý zpomalí vstřebávání alkoholu. Těžko říct, ale všechno dohromady raději nezkoušejte.
  • Vodu, vodu, čistou vodu...
    Už staří Řekové řezali víno vodou, pít je samotné platilo za barbarství. Neříkám, abyste si lili vodu rovnou do vína, ale pijte ji co nejvíc mezi ochutnávkami.
  •  Nemíchat
    Rozhodněte se, co chcete ochutnat. Pokud červená i bílá, pak je nejlepší jít od suchých bílých ke sladším, pak k červeným a teprve nakonec ke sladkým speciálům.
  • Drobný refreš
    Nohy a jazyk těžknou? Dejte si pauzu, napijte se vody a pak si dejte sklenku kvalitního sektu. Možná budete překvapeni, jak umějí bublinky probrat.
  • Cukr a kouř
    Únavu, opilost a kocovinu ještě umocňuje konzumace sladkostí a kouření. S pusou plnou čokolády a cigaretového kouře si pijte klidně třeba houbu (červené a cola), rozdíl od dobrého vína stejně téměř nepoznáte.
  • A na hlavu věnec
    Na prevenci proti opilosti nezapomínali ani staří Řekové a Římané. Jako ochrana jim při hostinách sloužily věnce z břečťanu, růží, lilií i umělého lupení. Jak to fungovalo těžko říct, nicméně já spíš sázím na ten chleba se sádlem.
  • Víte, co pijete?
    To je základ: vědět, kde víno rostlo, kdo je sklízel, jak je vyráběl. Povídejte si s vinaři. A ochutnávejte po malých doušcích, uvědomujte si různorodost odrůd, míst... Naučíte se tak nenaletět na vína na kšeft, po nichž je kocovina bolestná a zákonitá.
  • Burčák?
    Jedna z hlavních atrakcí vinařského podzimu a taky v řadě případů jeden z velkých podfuků. Alchymie s jablečným moštem, řepným cukrem, kyselinou citronovou umí člověka prohnat. Každopádně nevěřte, že se hrozny letos sklízely v půlce července, zvláště ty modré.

Nejčtenější

Máme plno, ale končíme. Stát zrušil rezervace a zavřel Richtrovy boudy

Zavřené Richtrovy boudy v Krkonoších (13.1.2019).

Na seznam zavřených krkonošských bud přibyla další položka. Státem vlastněné Richtrovy boudy nad Pecí pod Sněžkou od...

Na Poštovnu dorazil jediný dobrovolník, i tak je bouda ze sněhu venku

Odklízení sněhu u Poštovny na Sněžce (17.1.2019).

Jen jeden dobrovolník vyslyšel už ve čtvrtek volání o pomoc z Poštovny na Sněžce. V bílé tmě a extrémním větru...

SLEPÁ MAPA: Tvrdá lekce zeměpisu. Najděte evropské řeky

Ilustrační snímek

Labe, Temže, Dunaj. Kdo by neznal názvy těchto významných evropských řek. Jejich královnou je jednoznačně Volha,...

Běžkaři mají skvělý rok. Podívejte se na přehled parádních tratí v Česku

Zaniklá obec Chaloupky

Letošní zima se může pochlubit nadprůměrnou sněhovou nadílkou. Záchranáři sice momentálně varují před výlety na...

Koloběžkou do Španělska. Žena z Tanvaldu jela poděkovat za život

Martina Josífek Zelinková na své pouti

V roce 2017, ve 46 letech, jí diagnostikovali zhoubný nádor. Po krátké, ale zničující léčbě sedla na koloběžku a odjela...

Další z rubriky

Když odvaha zvítězí nad nudou. Nejlepší gastronomické zážitky pro rok 2019

Večeře v oblacích je již tradiční součástí pražského gastronomického podzimu....

Stále více lidí si do svých novoročních plánů zařazuje nejrůznější gastronomické zážitky. Nabídka je rok od roku...

VIDEO: Na co zírá mašinfíra. Neobvyklá cesta Českým rájem k Ještědu

Motorový vůz 843.011 čeká ve stanici Stará Paka na odjezd v čele osobního vlaku...

Takto jste cestu skrz Český ráj asi ještě nikdy neviděli. Čeká nás trať 030 podél řeky Jizery ze Staré Paky přes...

„Moc nečum a upaluj.“ Rozpačité hledání jesenického Mrtvého muže

Vyhlídka Mrtvý muž

Jeseníky jsou plné tajemných míst. Patří k nim i jihovýchodní svahy hory Volyň, kde v hlubokých lesích uvádějí mapy...

Najdete na iDNES.cz