Diskuze
Syrový a slizký mlž s nálepkou luxusu. A Češi objevili ústřice
Děkujeme za pochopení.
P50a88v84e56l 74M41a94r53t77i16n69e31k
Kdyz na ne narazim, tak je slupnu. Syrove jsou nejlepsi, ale uz jsem z nich delal rizoto, gulas a nebo proste jenom tak na grilu. V zadnem pripade nedochucuji syrove, jelikoz jsou jeste plne slane vody, jsou tak akorat.
M96a40r80t69i33n 42V86á37v57r46a
Ústřice? To je jak když vsrkneš cizí chrchel
M36i34c14h96a21l 15M15i83l61l15e20r
ustrice jsem prvne ochutnal jako mlady kluk, kdyz jsem po bratrske invazi odjel z Ceskoslovenska k pribuznym na vychodni okraj Papuy Nove Guineje. O velikonocich me novi kamaradi, mladi zamestnanci tehdejsi australske administrace PNG, pozvali na 2 denni vylet na nejmensi ze skupiny Killertonovych ostruvku v zatoce Milne Bay, neobydleny, palmami a tropickou florou pokryty a lagunou obkrouzeny (snorchlovani, plavani).
Na okraji v lagune rostly mangrovy, na jejichz korenech se uchytly male divoke ustrice. Zatimco damska cast nasi vypravy sla "do lesa na klacky", aby pripravila ohniste na pozdejsi taboracek, opekani klobasek a vareni, muzska cast se vydala clunem mezi mangrovy na lov ustric.
Pak jsme vsichni sedeli na plazi, pozorovali tropicky zapad slunce nad Milne Bay (nadhera!), otvirali ustrice, oplachovali v morske vode, jedli a zapijeli je vychlazenym mistnim pivem South Pacific Lager (Jihopacificky lezak). Ostruvek byl jen vegetaci porostly atol bez vlastniho zdroje cerstve vody, tudiz voda, kterou jsme sebou privezli, se nepouzivala na omyvani ustric, ale na piti a vareni.
Chut ustric byla pro me nezvykla, jejich slizkost take, ale prece jsem se nemohl nechat zahanbit nejakymi Aussiky, ze se mi bude eklovat neco co oni a velka cast sveta povazuji za lahudku! Kazdou ustrici jsem hrdinne spolkl, zapil douskem SPL a byla to pohoda.
Od te doby jsem si na ne zvykl, v Australii se prodavaji velmi bezne. V nasi casti Australie mame na vyber 2 druhy, z chladnejsich vod Tasmanie a ze sadek v teplejsich vodach v oblasti kolem Sudney.
Na menu je ma mnoho restauraci, vedle syrovych servirovanych jen s citronem tu je oblibena cela rada alternativ a zalezi jen na tvurci inspiraci kazdeho kuchare.
Podavaji se s ruznymi marinadami, zapekame pod grillem s ruznymi prisadami jako anglickou slaninou, omackou Mornay atd. Daji se marinovat a hodit i na BBQ nebo lehce obalit a usmazit jako rizek.
Vyhodou tepelneho zpracovani je to, ze se ustrice tim zbavi sve slizkosti.
M72i50c55h41a21l 61M41i13l34l71e75r
pokr.
Moje nejoblibenejsi jsou grillovane Ustrice Kilpatrick. Recept je puvodne z Anglie. Omyte a osusene ustrice dat zpet do skorapek, zakapat Worcesterem podle chuti, bohate posypat malymi kostickami masite casti anglicke slaniny (tj. jeji masitou, ne sadelnatou casti), pripadne pridat malinky kousicek masla a dat pod grill na par minut, aby se slanina pekne propekla. Pak zakapat citronovou stavou a servirovat. (Anglicane nepouzivaji citron a do slaniny jeste michaji nastrouhany syr, v Australii se Kilpatrick dela bez syra).
Ze vsech nejnadhernejsi ustrice jsem videl pred 2 lety v Parizi. Kousek od naseho hotelu byl na rohu Boulevard du Montparnasse a Boulevard Raspail ustricovy bar Le Bar à Huîtres, kam si zakaznici chodili pro ty nejnadhernejsi a nejvetsi ustrice, jake jsem kdy videl. Bud si je dali spolu s nejakym napojem primo u baru, po francouzsku na ulici otevreneho, nebo si je nechali otevrit a odnaseli domu v krabicich.
K baru je pripojena restaurace specializujici se na ustrice, ryby a morske plody.
http://www.lebarahuitres.com/fr/index.php#galerie-montparnasse.php
Absolutne skvela v kazdem smeru, vyborne jidlo, velmi ochotny a usluzny personal. Menu zacina asi od 15 Euro za nektere predkrmy a muze jit az k tisicovce za ty nejnadhernejsi, obrovske nekolikatacove kombinace morskych plodu, ryb a ustric v nejruznejsim podani.
Z jejich nabidek jsme si s manzelkou vybrali "degustacni" 4 chodove menu, kde jednim z chodu byly ustrice au naturel, servirovane s citronem. Kazda porce se skladala z 9 tech velikanskych, vybornych ustric.
E37v82a 56V32i79n85k54l10e84r75o94v43á
Téda, podle toho, jak je do sebe vždycky všichni ládují na Slavnostech moře v Brně, jsem si nemyslela, že mají tolik odpůrců.
Já teda ústřice miluju a těším se na každou chvilku, kdy si je můžu dopřát. A rozhodně bych je nesolila! Mořská voda se o to už postará, stačí kapka citronu.
Díky za článek, teď abych si pro ně v nejbližší době zajela :D.
J97i37n89d25r51i41c79h 60P73a36r73i74k
Na ústřice do Cancale v Bretani...
M64i58l76o24s64l81a34v 96V16l15c35e17k
Ja to jednou zkusil......proste jsem to do sebe nedostal:))))
M77a16r57t13i31n 45S88u71k54u20p
většina lidí se sice drží zásady:
zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře
ale pokud mi to není doslova odporné, stojí za to něco takového občas zkusit...třeba tomu přijdete na chuť
F12i10l18i81p 51N38o96v51o41t16n25ý
Mňam dal bych si. Osobně mám radši jiné mořské plody jako krevety, ale tohle vypadá skvěle.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt
Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba
Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...
Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů
Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko
Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...
Na co zírá mašinfíra SPECIÁL: Unikáty pražského metra, které nikdy nepoznáte
K 50. výročí zahájení provozu pražského metra vám seriál Na co zírá mašinfíra přináší řadu bonusů z...
První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt
Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...
Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba
Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...
ZANIKLÉ TRATĚ: Vlečku do Terezína stavěli vězni ghetta, vozila je na smrt
Seriál Devětasedmdesátý díl zaniklých tratí se bude věnovat snad jediné dráze u nás, která neměla nikdy...
Prodej bytu 2+1, 68 m2, Jaroměř, ul. Rybalkova
Rybalkova, Jaroměř - Pražské Předměstí, okres Náchod
3 150 000 Kč