Chrám zasvěcený vodě

  21:15
Otočte kohoutkem a sledujte ten proud čisté vody. Nic zvláštního? Jen na první pohled. Zkuste si představit nepatrnou kapku z Vltavy. Divili byste se, jaké prožije během pouhých čtyř hodin dobrodružství, než se dostane na cestu k nějaké pražské koupelně. Že vodárna v Podolí není běžnou stavbou, vidíte už zdálky. Mohutná, a přece odlehčená. Moderní, a přece to navenek nepřiznává. Zahraniční studenti architektury, kteří jezdí obdivovat kubistické domy na opačné straně vyšehradského vrchu, většinou mají dojem, že jde o veřejnou knihovnu či budovu soudu.

Vysoká jemně členěná okna a zářivá fasáda působí dojmem vznešené katedrály. Klasicizující prvky matou tělem. Když jedete kolem v noci, tušíte, že se za zdmi něco tajemného děje. Připomíná to trochu fantastické vernovky. Moderní technologie by uvnitř stavby uskutečněné v letech 1922 - 1928 jen málokdo čekal. Američtí studenti říkají, že tahle budova by se v takovém Seattlu ztratila. Každý by si myslel, že ji vymyslel architekt Michael Graves, hovořilo by se o postmoderních odkazech a citacích. Antonín Engel, autor projektu, měl průhlednější vizi: krásnou architekturu na tělo pasovanou účelu stavby.

Takže, jaké je to uvnitř? Snoubí se zde fungující vodárna s historickou expozicí. Vklouznete do elegantní stálé výstavy pražského vodárenství v severnější z budov a žasnete. To, že elegantní oblouky sugerují dojem sakrální stavby, bude asi první věc, jež vás napadne. Dnes někomu možná připomenou symbol mamonu, parabolické oblouky McDonald's zpopularizované kapelou U2. Také sakrální věc, svého druhu. Muzejní expozice je rozvržena do dvou pater, z toho horního sledujete vnitřek staré budovy filtrace. Elegantní oblouky citlivě přepažují mohutný prostor. Z vytržení vás proberou kresby od Josefa Lady, vytvořené na objednávku Městských vodáren v roce 1937. "Co je platná snaha moje, když je pumpa vedle hnoje", říká jeden z obrázků. Jiný ukazuje domácí idylku: "Rodinnou vždy střeží shodu, svěží voda z vodovodu", vysvětluje popisek.

V příjemném duchu expozice i pokračuje. Mosazná měřidla, šoupátka, ruční soupravy na rozřezávání vodovodního potrubí, kotlíky na rozmrazování a celá řada dalších drobných užitečných věcí. Předvedeny v souvislostech najednou ožívají. Přivřete oči a říkáte si: kteroupak paní domácí asi strašil při placení vodoměr s popiskou Milwaukee, USA, s předválečným datem? A odkud asi pochází klozetová nádržka situovaná do dvacátých let minulého století? Bůh ví. My si to nepamatujeme, věci však paměť mají. To je úžasný pocit, říkáte si. Okouzlí vás i koupelnové baterie. Mít je tak doma, byla by to možná vlídnější koupelna, postesknete si. A co teprve ta pumpa s dřevěnou stříškou. Jaroslav Jásek, autor této expozice a přední odborník na historii vodárenství, přiznává, že má mezi sbírkovými předměty svého oblíbence. "Podívejte na tohle čerpadlo z devatenáctého století," ukazuje na vybavení z klatovské vodárny z roku 1830. Na zašlé fotce se rýsují rozložené kusy železa, chvíli před předpokládanou cestou do šrotu. Nestalo se. Vyleštěné čerpadlo teď zdobí muzeum, a bylo by zřejmě chloubou kterékoli jiné technické sbírky.

Nebo si vychutnáte funkční model Šítovské vodárny z roku 1891 a v duchu si slibujete, že potomka příště vezmete s sebou. Protože vše je většinou funkční. "Jsou to samé krásné věci, bohužel často doslova mizí před očima, technologie jde rychle dopředu," říká pan Jásek. Proto se jal s partou nadšenců věci zachraňovat. Důvěrný vztah má asi i k mosaznému kohoutku, který zdobí jeho stůl jako těžítko. Nejkrásnější je ovšem pohled na klenuté oblouky haly fungující staré filtrace, kterou dělí od expozice průhledná stěna. Je tedy co obdivovat. Z hlediska celého procesu jsme ovšem na konci cesty. Pouť vody začíná jinde.

Martin Liška, jeden z lidí, kteří střeží zdárný provoz toho všeho, ukazuje na místo v řečišti Vltavy, kde se na straně směrem k Veslařskému ostrovu voda odebírá. Odsud putuje naše voda na hrubé a jemné česle, které z ní odstraňují největší mechanické nečistoty: dřevo, hadry, plechovky a tak dále. Teprve takto pročištěná surová voda putuje dál. V zařízením zvaném čiřiče se do surové vody dávkuje takzvaný flukolant - síran železitý, který umožňuje odstranit drtivou většinu další nečistoty, jež se usazuje u dna čiřičů. K nim už exkurze návštěvníky nevede - spokojme se tedy s tím, že z laického pohledu jsou to jakési obrovité kádě. Potom dochází k alkalizaci vody, která putuje na pískové filtry - ty zachytí zbývající nečistoty. Pak už zbývá jen vodu hygienicky upravit dávkováním chloru a naše kapka, která má právě za sebou ony zmíněné čtyři hodiny čištění, může putovat do vodojemů.

Takže je to skutečně k pití? říkáte si. Bezpochyby. Jinak by se pstruzi, které tu chovají, netvářili tak spokojeně. Tato dnešní podoba je výsledkem dostavby druhé budovy v padesátých letech a celkové rekonstrukce v letech devadesátých. Věž, kterou vrcholí druhá budova, není výmyslem architekta, ale vyžádal si ji pokrok ve vodárenské technologii. K té poválečné dostavbě byl přizván opět Antonín Engel, který ji uskutečnil ve spolupráci s dosud žijícím architektem Maxem Koschinem. "Je to svým způsobem unikát, když má architekt možnost vrátit se po tolika letech ke své stavbě," říká architekt Petr Krajči z Národního technického muzea. "Engel při dostavbě zachoval stejné tvarosloví. Proto nová budova tak přirozeně zapadá do původního návrhu celého komplexu, který se stavbou druhé budovy počítal. Stavbě navíc přibyl symbol: alegorie Vltavy a její přítoky zosobněné ženskými figurami v jižním průčelí. Když vodárnu na závěr opouštíte, hlodá ve vás pocit, že s novou vrátnicí by Engel určitě spokojen nebyl: je to jediný rušivý prvek celého souboru staveb. Pro vznešenou katedrálu je špatným partnerem.

Může se hodit

CO JE DOBRÉ VĚDĚT:

Návštěvu Muzea pražského vodárenství je možné objednat na pražském telefonním čísle 210 95 473

JAK SE TAM DOSTAT:

Na místo jezdí pražské tramvaje, linky 3, 17, 21

ZAJÍMAVÁ ČÍSLA:

Průměrný výkon vodárny: 570 litrů za sekundu Množství vyrobené vody: 18 milionů metrů krychlových Podíl na celkovém množství vody vyrobené pro Prahu: 10,6 procenta

CO SI PŘEČÍST:

Jaroslav Jásek: Klenot města, historický vývoj pražského vodárenství, nakladatelství VRateliér Antonín Engel - architekt, urbanista, pedagog, katalog k výstavě ve Veletržním paláci. Pořádalo Národní technické muzeum společně s Národní galerií


Nádraží Praha Vršovice

Nejčtenější

Exotika za hubičku. Destinace pro úspornou dovolenou, kde peníze nemizejí

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově...

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově dostupných výletů za exotikou. S odlivem turistů se následující destinace stávají ještě lacinější a lákavější. Největší...

OBRAZEM: Nahlédněte do CHKO Soutok, kterou chce nastupující vláda zrušit

Vzácná lokalita u soutoku Moravy a Dyje stále čeká na ochranu, ke které se...

Pro jedny unikátní přírodní lokalita, která vyžaduje maximální ochranu. Pro jiné „dítě zeleného šílenství“, které si nezaslouží status CHKO, tedy chráněné krajinné oblasti. O oblast jihomoravských...

Turisté jako dojné krávy. Vynalézavost některých měst a firem nezná mezí

Svět je plný překvapení a zdaleka ne vždy to musí být příjemné. Na konflikt...

Vaše dovolená může být o dost dražší, než čekáte. A nutně ne kvůli letenkám. V účtu za zážitky a pohodlí totiž mohou figurovat nejrůznější nenápadné a skryté poplatky, s nimiž jste nepočítali....

ZANIKLÉ TRATĚ: Nákladní vlečky v centru Ostravy byly fenoménem

Jediný známý ostravský snímek nákladního vlaku s parní tramvajovou lokomotivou....

Devadesátý sedmý díl seriálu Zaniklé tratě se bude věnovat dalšímu ostravskému fenoménu. Právě v Ostravě totiž fungoval největší systém nákladní dopravy na elektrifikovaných místních drahách,...

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Premium
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace Field, která pouhý rok po otevření získala michelinskou hvězdu. Radek se rozpovídal nejen o tom, co ho na...

Turisté jako dojné krávy. Vynalézavost některých měst a firem nezná mezí

Svět je plný překvapení a zdaleka ne vždy to musí být příjemné. Na konflikt...

Vaše dovolená může být o dost dražší, než čekáte. A nutně ne kvůli letenkám. V účtu za zážitky a pohodlí totiž mohou figurovat nejrůznější nenápadné a skryté poplatky, s nimiž jste nepočítali....

8. listopadu 2025

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme
Malý Štokr, lokomotiva U57.001, ve stanici Osoblaha je připraven k jízdě do...

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  7. 11. 8:59

KVÍZ: Vzhůru dolů! Jak hluboké jsou vaše znalosti o nejhlubších jezerech?

Bajkal je nejstarší a nejhlubší jezero na světě.

Ponořte se až na dno svých znalostí ve vědomostním kvízu o nejhlubších jezerech světa. O těch se sladkou a slanou vodou, ale i o těch, která nemají jasno v tom, zda nejsou spíš mořem. Ať už to s vámi...

vydáno 7. listopadu 2025

Svatomartinské hody 2025: Vychutnejte si gurmánský zážitek a mladé víno

Svatomartinské hody v Brně

Podzimní plískanice a mlhy mají své kouzlo, ale to největší lákadlo přichází tradičně s 11. listopadem. Svátek svatého Martina je v České republice synonymem pro křupavou husu, voňavé zelí a svěží...

6. listopadu 2025

Vánoční trhy ve Vídni 2025: Ceny, termíny i mapa. Vše, co potřebujete vědět

Vánoční trhy ve Vídni

Vídeň má v zimě obrovské kouzlo a adventní trhy ji před Vánoci tradičně provoní punčem a perníkem a dodají jí kouzelnou atmosféru. Konají se na mnoha místech, a tak jejich návštěvu můžete spojit s...

6. listopadu 2025

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Premium
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace Field, která pouhý rok po otevření získala michelinskou hvězdu. Radek se rozpovídal nejen o tom, co ho na...

6. listopadu 2025

OBRAZEM: Nahlédněte do CHKO Soutok, kterou chce nastupující vláda zrušit

Vzácná lokalita u soutoku Moravy a Dyje stále čeká na ochranu, ke které se...

Pro jedny unikátní přírodní lokalita, která vyžaduje maximální ochranu. Pro jiné „dítě zeleného šílenství“, které si nezaslouží status CHKO, tedy chráněné krajinné oblasti. O oblast jihomoravských...

5. listopadu 2025  12:08

Jako z bondovky. O bečovský relikviář soupeřili kriminalisté s obchodníkem

Relikviář svatého Maura

Ten příběh si říká o zfilmování. Před 40 lety byl na hradě Bečov objeven relikviář svatého Maura. Redaktor magazínu Víkend vám přiblíží soupeření amerického obchodníka a českých kriminalistů o tuto...

5. listopadu 2025

Jak zvládnout let s dětmi. Nepodceňte přípravu a udělejte z létání zábavu

létání s dětmi

Mnoho rodičů považuje let s malými dětmi za nejtěžší část dovolené. Existují přitom jednoduché triky, které mohou pomoct rodičům a zároveň dětem cestovat beze stresu a let si navrch užít. Proč je...

4. listopadu 2025

Nesmí ji ani ofouknout. Češka brázdí sedm let oceány, navzdory vážným nemocem

Premium
Už sedm let brázdí různá moře a oceány. Češka Nora Mägerle spolu se svým...

Už sedm let brázdí různá moře a oceány. Vyměnili „klasický“ život za věčné cestování, slaný vzduch a „vodní“ postel. Češka Nora Mägerle a její německý manžel Ralf koupili jednoho dne loď a začali si...

3. listopadu 2025

Vinařství Marcinčák: Příběh vína, který voní Pálavou a respektem k přírodě

Ve spolupráci
Vinařství Marcinčák

Na svazích Pálavy se už více než 30 let rodí víno, které má duši. Rodinné bio vinařství Marcinčák dnes hospodaří na 100 hektarech vinic a od roku 2006 se naplno věnuje ekologickému zemědělství. Péče...

3. listopadu 2025

Exotika za hubičku. Destinace pro úspornou dovolenou, kde peníze nemizejí

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově...

Sezona klasických dovolených s létem skončila, ale teď ji střídá sezona cenově dostupných výletů za exotikou. S odlivem turistů se následující destinace stávají ještě lacinější a lákavější. Největší...

3. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.