Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Plavecký stadion otevřeli po pěti měsících. Ale vířivku zprovozní později

  11:03
Po opravách za více než 11 milionů, které trvaly skoro pět měsíců, se 1. listopadu plavci vrátili na stadion v Českých Budějovicích. Příští rok tam vymění tobogan za delší a chystá se i stavba saunového světa.
Řemeslníci dokončují novou vířivku na plaveckém stadionu v Českých Budějovicích.

Řemeslníci dokončují novou vířivku na plaveckém stadionu v Českých Budějovicích. | foto: David Peltán, MAFRA

Českobudějovický stadion se otevřel po bezmála pětiměsíční odstávce a dalších rekonstrukcích. Jedna stavba však ještě není hotová. Za hrazením pracují řemeslníci na velké vířivce za více než pět milionů korun, která pojme až 40 lidí.

Celkově letos město do areálu investovalo více než 11 milionů bez DPH. Nová je například dlažba okolo padesátimetrového bazénu.

„Postavili jsme kolem vířivky barikádu, aby to nerušilo návštěvníky a na druhé straně zároveň pracovníky. Chtěli jsme mít hotovo, ale narazili jsme na problémy. Vycházeli jsme z projektové dokumentace z konce 90. let po velké rekonstrukci, a vše nesedělo. Museli jsme také řešit problém se statikou, vířivka je hodně těžká. To jsme hned nabrali skluz deset dní,“ vysvětlil Tomáš Novák, ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice.

Teď je přesvědčený, že nová atrakce bude v provozu do konce listopadu.

Ceník se tím nijak nezmění. Vstupné se zvyšovalo na začátku roku, aby se právě z vybraných peněz mohlo více investovat. Jednorázová vstupenka na 75 minut stojí 45, v atraktivnějším čase pak 60 korun.

Proměna stadionu zdaleka nekončí. Už teď jsou připravené plány na příští rok. To se má dočkat rekonstrukce tobogan včetně nástupní věže.

„Celý ho chceme vyměnit, a dokonce by byl přibližně o sedm metrů delší. O něco bychom zvedli věž, aby zůstal dostatečný spád. Nyní má tobogan skoro 70 metrů,“ upřesnil Novák, který si přeje, aby se dostalo také na výměnu obkladů na stěnách.

„Nově je bazén památkou, a tak se chceme vrátit v čase a k tradici, takže by nová dlažba byla klasická modrobílá bazénová. Žádná žlutá sluníčka a barevné odstíny, více čisté jednoduchosti,“ nastínil ředitel zařízení.

Ministerstvo kultury prohlásilo plavecký stadion v Budějovicích, který navrhl architekt Bohumil Böhm, za kulturní památku před pár měsíci, nově se jí stala i socha Odpočívajícího plavce poblíž areálu na Sokolském ostrově.

Pro investice města do stadionu to však podle náměstka primátora Petra Holického nic neznamená. „V rozpočtu na příští rok by měla být položka, která se bude týkat dalších úprav,“ potvrdil Holický.

Plánovaná velká přestavba za 50 až 60 milionů korun však bude muset ještě počkat. Hlavní investiční položkou u sportovních zařízení by se totiž příští rok měla stát stavba Multifunkčního centra Dlouhá louka, jež má nahradit sportovní halu.

Saunový svět a bazén pro děti

Zmíněná větší částka se týká přestavby pravého křídla plaveckého stadionu směrem k letní plovárně. Na tu se může podle Tomáše Nováka dostat nejdříve v roce 2019. V květnu příštího roku už však bude hotový projekt.

„Místo restaurace vznikne saunový svět, který současné kapacity zdvojnásobí. K tomu by se v přízemí postavil menší bazén pro rodiče s malými dětmi,“ vyjmenoval ředitel.

Saunový svět by měl pět oddělených částí, například pro finskou, panoramatickou či solnou saunu. Pro tuto úpravu se v areálu rozhodli i proto, že je už delší dobu saunování v Budějovicích stále oblíbenější, o víkendech dokonce současná kapacita přestává dostačovat.

Je to dokonce celorepublikový fenomén, což Novákovi potvrdili kolegové na nedávném semináři v Jihlavě. A všímají si toho i návštěvníci.

„Rozšíření by určitě bylo super. Poslední úpravy se docela povedly, ale ze zkušenosti vím, že třeba v pátek zkrátka prostory nestačí. Pak to není ta pravá relaxace, jaká by mohla být,“ sdělil jeden z návštěvníků Jan Čermák.

Rostoucí zájem potvrzuje i pokladní na stadionu. „Mnohem více chodí muži. Procentuálně je to 70 ku 30,“ odhaduje a se smíchem dodává, že je to tím, že mají muži více volného času než ženy.

Čísla pak mluví úplně jasně, zatímco za prvních pět měsíců roku 2016 měla sauna 15 tisíc návštěvníků, letos jich za stejnou dobu bylo 17 tisíc. „Ročně se tak dostaneme na nějakých 35 tisíc,“ dodal Novák.

V plaveckém stadionu se pak za rok protočí 230 až 250 tisíc lidí, denně je to mezi 800 až tisícem návštěvníků. Příští rok v létě by mohl areál hostit významnou akci, mistrovství České republiky v plavání. O pořadatelství se ještě bude jednat.

Autor:
  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....