Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Pozemky na Šumavě jsou pod větším dohledem. I kvůli osadě Zhůří

  16:30
Bývalý cyklokrosař Roman Kreuziger starší dál pracuje na svém snu, chce vrátit život do zaniklé šumavské osady Zhůří. K výstavbě domů chce využít jen část svých pozemků. I díky jeho případu se Správě Národního parku Šumava daří vykupovat více pozemků od majitelů v cenných územích.

Podnikatel Roman Kreuziger se už několik let snaží o oživení bývalé osady na pomezí Jihočeského a Plzeňského kraje.

Soudy mu zatím potvrzovaly, že pozemky v lokalitě, která z pohledu ochrany přírody patří k mimořádně cenným, získal v souladu se zákony. A i když stále není jisté, zda bude moci zahájit výstavbu domů v místě, které řadu návštěvníků uchvacuje i svými výhledy na německý vrchol Roklan, zatím pokračuje v přípravách a chce dokončit stavební a územní řízení.

„Soud rozhodl, že pozemky jsou zákonně nabyté a také to, že podle územního plánu je možné na místě stavět. Díky tomu pokračujeme dál. Máme hotovou dokumentaci, získali jsme řadu různých povolení a čekáme na to, až se k záměru vyjádří Správa NP Šumava. Naposledy jsme měli získat hodnocení vlivu na životní prostředí EIA. Tuto studii mi odborně zpracovávala autorizovaná společnost celý loňský rok,“ říká podnikatel.

Domy chce obnovovat na místech, kde stály

EIA podle něj ukázala, že pozemky, na kterých se ještě v 50. letech minulého století rozkládala osada Zhůří, jsou z hlediska ochrany přírody mimořádně cenné.

Jako plocha horského bezlesí jsou domovem mnoha druhů velmi vzácných rostlin i živočichů. Mimořádná je navíc i jejich koncentrace.

„Mnoho podobných území už zarostlo lesem nebo je v minulosti zničilo zemědělské hospodaření. Z těch nejznámějších druhů rostlin tam roste třeba hořec panonský, lilie cibulkonosná a navíc i řada druhů lučních orchidejí. Je to také místo výjimečné krajinné scenérie. Kdysi tam stávala vesnice, ale tu už pamatuje jen málokdo a lidé se naučili toto místo vnímat jako nezastavěný prostor s dalekými výhledy,“ vysvětluje ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Nová zástavba by podle něj vedla k přímému zničení chráněných druhů a navíc by Zhůří přišlo o své kouzlo opuštěné krajiny.

Roman Kreuziger starší

To ale ví i Kreuziger a říká, že sice nechce ustoupit od záměru výstavby, ale určitě také nehodlá místu zásadně uškodit. „Vnímám to hodnocení EIA jako návod, kde je možné stavět. Víme už, kde by nová výstavba opravdu škodila. Je to třeba místo, kde kdysi stávala škola. Tam by byl dopad na přírodu závažný. Na druhou stranu víme, kde by měla být výstavba možná. Navíc od začátku říkám, že domy chci obnovovat tam, kde přesně stály a dodnes tam jsou patrná zbořeniště,“ popisuje s tím, že všechny pozemky určitě celé zastavět nechce.

V současné době podává Správa NP Šumava dovolání k rozsudku odvolacího Krajského soudu v Plzni, který potvrdil, že Kreuziger získal pozemky na Zhůří legálně. Předkupní právo se v tomto případě Kreuzigera netýkalo, jeho pozemky jsou totiž určeny k zastavění podle územního plánu města Rejštejn.

Kreuziger nemusí šumavskému parku prodat pozemky ve Zhůří (26. 6. 2017)

26. června 2017

„Pan Kreuziger zároveň sám navrhl pokusit se vyřešit náš spor směnou. O tom dále jednáme,“ uvádí mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Ten připouští i to, že Kreuzigerův případ v určitém ohledu vedl ke zlepšení dohledu správy parku nad prodejem pozemků. „Tato kauza a její medializace vedly k tomu, že majitelé pozemků se ve větší míře dotazují na využití předkupního práva z naší strany. Rozhodně se konkrétními návrhy na prodej či odkup pozemků zabýváme poměrně často a samozřejmě i my si tipujeme pozemky, které bychom chtěli vykoupit,“ říká Dvořák.

Jsou to místa, která mají soukromé majitele, ale ti je zatím nenabídli k prodeji nikomu dalšímu. Kdyby se pro tento postup rozhodli, musí jako první s nabídkou o prodej oslovit stát. V národním parku je takových míst přes 2 800 hektarů, v chráněné krajinné oblasti zhruba desetkrát více.

„Určitě jsou místa, která jsou přírodně velmi bohatá, a jsme přesvědčeni, že jejich dlouhodobá ochrana je jistá jen v případě, že budou státní. Ale z čistě obchodních důvodů je nechci prozrazovat,“ dodal ředitel Hubený.

Od roku 2015 do konce loňského roku řešili úředníci bezmála 40 prodejů různých pozemků nebo jejich částí. O většinu z nich neměla Správa NP Šumava zájem. Ale ve 13 případech pozemky vykoupila. Na území národního parku nákupy stály přibližně 8,5 milionu korun, dalších 8 milionů stály pozemky v CHKO Šumava.

Do prodejů pozemků na Šumavě zasáhla také novelizace zákona o ochraně přírody a krajiny. „Ve třetí zóně národního parku je mohl prodávat Státní pozemkový úřad. Dnes je státní půda nezcizitelná a tyto prodeje jsou zastaveny,“ dodává mluvčí Dvořák.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Dobronice rozebrali místní i dělníci. I méně známé zříceniny stojí za návštěvu

O České republice se říká, že je to země hradů a zámků. Platí to také o Jihočeském kraji, kde mohou turisté navštívit desítky známých staveb. Za uplynulá staletí se z řady z nich staly zříceniny....

27. července 2024  10:11

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....