Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stavitele Bursu provází řada legend, kniha představí jeho skutečný život

  17:44
Tuhle legendu si předávají generace jihočeských venkovanů dodnes. Bohém Jakub Bursa přišel na místa budoucích staveb, v návalu inspirace nakreslil podobu domu hůlkou do prachu a pak ho s pomocníky postavil. Do malty také přidával tajné látky... Kým byl doopravdy, to ukáže nová kniha Národního památkového ústavu.
Strakonický básník Ondřej Fibich se vydal po stopách Jakuba Bursy před deseti...

Strakonický básník Ondřej Fibich se vydal po stopách Jakuba Bursy před deseti lety. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Pod publikací s názvem Jakub Bursa a jihočeská venkovská architektura českobudějovické pobočky ústavu je podepsána šestice autorů v čele se strakonickým básníkem Ondřejem Fibichem.

„Bursa nás dodnes oslňuje svou imaginací. Vyrůstal z tradic, nazval bych ho zednickým misionářem nebo Gaudím Pošumaví,“ líčí Fibich.

Kniha kromě Bursových prací a života ale ukazuje i to, jak vypadal myšlenkový svět a životní styl v době takzvaného selského baroka.

Úvodní kapitoly pojednávají o vesnickém lidovém stavitelství na jihu Čech. Vesnice byla až do konce 19. století živě pulsujícím světem. Na divadelní scéně návsi s hrdými statky se pravidelně odehrával opakující se roční cyklus denního i svátečního života - masopust, pašije, dožínky, „muziky“...

Jakub Bursa

Zednický mistr se narodil 21. července 1813. Žil ve Vlachově Březí a tvořil v jeho širokém okolí. Po mistrovských zkouškách v roce 1840 se vyprofiloval jako zručný štukatér. V roce 1868 opravil na březském hřbitově zdi, bránu se zvoničkou a postavil márnici. Na ní štukem provedl lebku s hnáty, jako by tušil, že zde brzy spočine. Stalo se tak 19. srpna 1884, kdy náhle zemřel na ulici. Jeho stavby a štuky jsou k vidění od Škarezu po Jiřetice a od Kovanína ke Dvorům. Jméno Bursa je dodnes „značkou“ a synonymem pro zdobené venkovské štíty.

Grunt představoval selské rodové sebevědomí. Bohatě tvarované a vyzdobené štíty byly i vizitkou zámožnosti, dobrého hospodaření majitele statku a jeho společenského postavení v obci. V takovém ovzduší začal působit Jakub Bursa.

Nejznámější jihočeský zedník a štukatér tvořil zejména v okolí Vlachova Březí. „Před deseti lety jsem se vydal za jeho dílem a za vzpomínkami na něj. Panovalo o něm mnoho zkazek. Nikdo nevěděl, kdo to je, jakým způsobem žil, z čeho vycházel. Po setkání s památkářem Martinem Gažim to dostalo reálné obrysy a dohodli jsme se na vydání publikace,“ říká Fibich, který žije ve Strakonicích a vedle poezie se zabývá i okolní krajinou a sběrem pověstí.

Tým autorů objevil zásadní věci v litoměřickém archivu, několik let procházeli jednotlivé chalupy a statky, mluvili s desítkami lidí.

 „Podařilo se nám vyvrátit mýty a legendy, které o Bursovi panují.  On byl například členem cechu zednického, a navíc mistrem, musel dodržovat pravidla. Ta jasně zakazovala nemravné chování jakéhokoliv druhu. Pokud by je porušoval, byl by vyloučen,“ naráží Fibich na nejznámější pověst o Bursově bohémství a lehkomyslnosti.

Ta říká, že za svou práci Bursa skoro nic nechtěl, naopak s kumpány pořádal veselé pitky. Zhýralý život ho pak přivedl na mizinu a zemřel osamělý v chudobinci.

První lidový řemeslník, který podepisoval své práce

Bursa při štukové výzdobě používal často náboženskou symboliku, svérázné nápisy, byl vůbec prvním jihočeským lidovým řemeslníkem, který podepisoval své práce.

Vedle detailního vhledu do Bursova života a jeho tvorby ocení čtenáři především katalog venkovské architektury na Vlachobřezsku. „Zájemcům o Bursovo dílo bych určitě doporučil navštívit Jiřetice pod Helfenburkem, stavení číslo šest v Libotyni nebo půvabnou hospodu v Radhosticích. Dva lvi nad vchodem jsou dochované originální štuky přímo od Bursy,“ upozorňuje Fibich.

Závěrečná kapitola navíc poradí vlastníkům krásných venkovských domů, čeho by se měli vyvarovat, a co naopak tomuto typu památek prospívá.

„Je to obrovské bohatství, které bychom měli uchovávat a hlavně vnímat. Je nutné najít kompromis mezi zachováním památky a možností ji dnes užívat,“ dodává památkář Pavel Hájek, autor této části. Kapitola přináší i snímky ukazující poškození historického prostředí návsi například stavbou novodobé prodejny.

Celou knihu provázejí současné barevné fotografie, historické snímky z archivů, kresby i malby, které odkrývají také druhý život venkovských štítů i jejich dnes jen tušenou barevnost.

Publikace je k sehnání v kamenných i internetových knihkupectvích za 390 korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....