Na Lipně se v pondělí večer srazily dvě jachty.

Na Lipně se v pondělí večer srazily dvě jachty. | foto: Policie ČR

Na lipenské přehradě se srazily jachty, jeden z kormidelníků nadýchal

  • 13
Na lipenské nádrži se v pondělí večer srazily dvě jachty. Jeden z kormidelníků přiznal jedno pivo a nadýchal 0,4 promile alkoholu. Policie proto připomíná, že v Česku platí při plavbě nulová tolerance alkoholu. Při nehodě vznikla škoda přes 200 tisíc korun.

O nehodě se policisté z Horní Plané na Českokrumlovsku dozvěděli okolo 19. hodiny.

„Po příjezdu na místo a zevrubným šetřením strážci pořádku zjistili, že se v plavební dráze lodí uprostřed lipenské přehrady u osady Kovářov srazily dvě menší jachty. Kormidelníci si pravděpodobně nevšimli, že vjíždějí do stejné dráhy,“ popsal událost policejní mluvčí Milan Bajcura.

Podle policie jeden z kormidelníků tvrdil, že druhý je pod vlivem návykové látky. „Proto policisté provedli test na zjištění alkoholu v dechu, u staršího muže (ročník 1955) zjistili mírné množství alkoholu, bezmála 0,4 promile. Muž se doznal k vypití jednoho piva,“ přidal Bajcura.

Policisté pak zkontrolovali všechny doklady k řízení lodí, vše bylo v pořádku. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na více než 210 tisíc korun. Incident bude vyšetřovat Státní plavební správa.

„Vzhledem k nárůstu provozu všech typů lodí na vodních tocích upozorňujeme, aby byli lidé při plavbě opatrní. Uvědomte si, že za kormidlem či pádlem je zakázáno užívat návykové látky. V České republice platí nulová tolerance,“ vzkázal Bajcura. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz