Klasický dům mladá rodina doslova rozsvítila moderním interiérem

  1:00aktualizováno  1:00
Klidný venkov s lány polí i lesem hned za plotem, dobrá občanská vybavenost a snadná dostupnost do města. Takovou možnost si nemohla mladá rodina nechat ujít. Dům na okraji Brna v městské části Komín koupili po dokončení hrubé stavby, a tak mohli výrazněji změnit už jen interiér.

Architekti ze studia Fandament Architects zvolili výraznou dřevěnou podlahu, aby oživili bíločerný interiér. | foto: KPP

Pro manžele bylo nezbytným kritériem klidné prostředí, odkud se během chvilky ocitnou v přírodě, nikoliv však úplná samota. I kvůli dětem mysleli na dobrou dostupnost do města a základní občanskou vybavenost. Kromě kouzla tamní krajiny sehrála podstatnou roli také přítomnost brněnské hromadné dopravy.

Jednoduchost a vkus zároveň

O pomoc s přenesením představ a plánů ve skutečnost se noví majitelé domu obrátili na studio architektů Fandament Architects. Čekala na ně několikaměsíční práce spojená se změnou vnitřních dispozic a následně i s finálními designovými úpravami.

Klasický  dům byl koupený v době dokončení hrubé stavby, větší změny už nebyly

Klasický dům byl koupený v době dokončení hrubé stavby, větší změny už nebyly možné.

Z pohledu exteriéru je výsledkem tradiční dvoupodlažní domek se zahradou, který však uvnitř odhaluje prvky originality, vzdušnost i modernost. Stavba nabízí prostorné pokoje navržené k maximálnímu využití.

Dům s dispozicí 4+kk a obytnou plochou 140 m2 (užitková plocha je přibližně 170 m2) skrývá řadu zajímavostí. Základem se stalo použití kvalitních podlahových krytin s ohledem na využití místností.

V hlavní části domu byla použita švédská dřevěná podlahová krytina Kährs (dekor Jasan Gotland) na ploše kolem 100 m2. Majitele i architekty dekor oslovil výraznou kresbou.

Fotogalerie

V ložnici byl na podlahu vybrán rovněž jasan, avšak v klidnějším provedení od výrobce Bauwerk. Světlá podlaha elegantně doplňuje bílou výmalbu pokoje a nenásilně kontrastuje s výrazným, až odvážným bílo-černým žíhovaným nábytkem.

Tento dekor (black fire dýha) se u nábytku vyrobeného na zakázku objevuje i v ostatních místnostech domu, například u skříněk v koupelně či řešení pracovny.

 V přízemí komfort z užívání podlahy navyšuje instalované podlahové vytápění. V dětském pokoji a místnosti pro hosty zvítězily benefity další přírodní podlahoviny, a to  marmolea. Tento materiál, lepený v pásech k podkladu, byl vybraný pro jeho vlastností, které vzhledem k zaměření místností poskytly optimální řešení (marmoleum hřeje, je příjemné pro chůzi naboso, nenáročné na prostor, nabízí možnost volby veselých barev, je antialergenní, ideální pro rodiny s dětmi i domácími mazlíčky).

Kuchyně levitující nad podlahou

Kombinaci odstínů hnědé, bílé a černé barvy najdete i v kuchyňské části. Záměrem při zařizování kuchyně bylo navodit pocit nenápadnosti a vzdušnosti, což se podařilo. Kuchyně je koncipovaná tak, aby neevokovala pocit tradičně řešeného kuchyňského prostoru.

Ostrůvek s varnou deskou má výsuvnou digestoř z pracovní plochy.

Ostrůvek s varnou deskou má výsuvnou digestoř z pracovní plochy.

Napomáhá k tomu ostrůvek, který opticky odděluje vlastní kuchyni od jídelního stolu a obývací části. Prostor získal status centrálního bodu s přehledem o dění v sousedících společenských prostorách. Střetává se zde funkčnost, nabytá volbou kvalitních a praktických spotřebičů, s elegancí designových materiálů vysoké odolnosti.

Projekt

Realizace: 10/2010 – 07/2011
Architekti: Fandament Architects s.r.o. www.fandament.eu
Dodavatel podlahových krytin: Kratochvíl parket profi, s.r.o.

Realizace: Podlahářství Martin Bureš, Stolařství Jun a synové s.r.o., Radim Kolibík - City Color

I pohled do obývací části místnosti propojené s kuchyní a jídelnou evokuje čistotu, styl a eleganci. Dominantní je kožená rohová sedačka v černé barvě i audio-video technika. Společný prvek těchto prostor představují dva krásné čisté lustry z bílého mléčného skla.

Šperkem v interiéru jsou i elegantní skleněné dveře ve skleněném rámu v kuchyňské části, které včetně těch zbývajících z černé dýhy na zakázku zajistila firma Stolařství Jun a synové.

Pracovna s černobíle žíhovaným nábytkem
Pracovna po pravé straně je vybavena černobíle žíhovaným nábytkem.

Pracovna po pravé straně je vybavena černobíle žíhovaným nábytkem.

Jednoduše a prakticky řešenému exteriéru pak dominuje kobercový trávník a přírodní křemencový obklad Kvarcit Brasil. Příjemné zátiší vytváří modřínový plot s drobným osázením.

Výšku plotu však majitelé volili tak, aby nepřišli o uklidňující výhled do přírody. K dokonalé relaxaci pak nechybí vířivka, částečně zapuštěná do již zmiňovaného obkladu z křemence.


Autoři:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Vila s třemi schodišti a obrovským obrazem oslňuje vzdušností i tvarem

Na velkoformátové dlažbě Palissandro přivezené z Itálie se skvěle vyjímá kožená...

Východní okraj Prahy se stal novým domovem Šárky a Pavla. Z pera erudované architektky Evy Heyworth se zrodil moderní...

Shořel jí dům, místo pomoci teď žena bojuje s byrokracií

Z trosek domu paní Marcela nic nezachránila.

Jsou to jen necelé tři měsíce po apokalypse, která zasáhla pobřeží Pacifiku. Jak vypadá současnost? Sliby o pomoci...

Geniální Steve Jobs ovlivnil architekturu slavného studia Pixar

Nedaleko za hlídanou branou vjezdu je v nadživotní velikosti slavná lampa...

Studio počítačových animací Pixar se stalo světovým fenoménem nejen díky digitalizaci filmové tvorby, sbírce Oscarů a...

Najdete na iDNES.cz