Dům v prudkém svahu si vyžádal masivní opěrné stěny a odvážnou statiku

  1:00aktualizováno  1:00
Čisté geometrické tvary, kontrast hladkých omítek a prosklených ploch, moderní technologie a funkčnost bez složitých detailů jsou charakteristické výrazové prostředky architektů z ateliéru Compass. Tak vypadá atraktivní novostavba harmonicky zapojená do prostředí krásné bratislavské čtvrti.

Z ložnicového podlaží lze přes malou terasu (tzv. anglický dvorek) vyjít do horní části zahrady nebo sestoupit po venkovních schodech na dřevěnou palubu vedle jídelny. | foto: Pavel Meluš

Mladá rodina s dětmi si pro život vybrala parcelu v bývalé chatové kolonii, kde dnes vyrůstají nové rodinné domy. Jejich představa o kvalitním bydlení spočívala na základních intencích: komfort, hodně prostoru, hodně světla, účelná moderní architektura bez příkras a zbytečností. Při hledání architekta volba padla na bratislavský ateliér Compass, jehož styl se jim líbil.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Zatímco lokalita se jevila skvěle, pozemek s velkým sklonem a obtížným přístupem zespoda nesliboval jednoduchou výstavbu „na zelené louce“ a řešení se neobešlo bez masivních opěrných stěn a odvážných statických řešení.

Architekti navrhli terasovité uspořádání pozemku a umístili dům ve spodní části, co nejblíže přístupové komunikace. Z ulice se vjíždí po rampě do dvojgaráže, částečně zapuštěné do terénu, před garáží jsou ještě parkovací stání pro dva automobily. Zelená střecha garáže přechází v první terasu, spodní část zahrady, která tvoří rekreační trávník před hlavním obytným prostorem domu.

Vlastní obdélníkový půdorys stavby je orientován ve směru sever–jih. Dominantu přízemí představuje ústřední společný obývací prostor s otevřeným schodištěm do patra. Plně prosklená západní stěna propojuje dům s terasou a dává pocit, že obyvatelé domu žijí v přímém kontaktu se zahradou a s okolím.

Fotogalerie

Přízemí je dále vybaveno malým pokojem pro hosty a nezbytným zázemím, s garáží jej spojuje jednoduché schodiště.

Druhé podlaží je řešeno čistě geometricky. Z podélné chodby se vchází do tří dětských pokojů a manželské ložnice, na opačné straně (směrem na východ) jsou dvě koupelny, schodiště a šatna. Díky poloze v terénním zářezu lze z chodby vyjít na malou terasu a sejít po schodišti do spodní části zahrady.

Okna otevřená do světa

Záměr maximálně prosvětlit a volně propojit hlavní obytnou část s exteriérem vedl ke specifickému konstrukčnímu řešení. Nad prosklenou západní a jižní obvodovou stěnou probíhá masivní rohový železobetonový překlad enormní délky, podepřený jediným subtilním ocelovým sloupkem.

Z vnějšího pohledu téměř celé přízemí lemuje prosklená plocha, konstrukce hliníkových rámů pokračuje na fasádě až po vstupní partii domu, a vytváří tak jednolitý konstrukční rastr, přispívající k harmonickému vzhledu stavby.

Prosklení je stíněno proti slunci přesahujícím horním podlažím, na jaře a na podzim naopak přináší pasivní solární zisky a má pozitivní efekt na energetickou bilanci domu.

Dům je situován bezprostředně u příjezdové komunikace tak, aby před garáží...

Dům je situován bezprostředně u příjezdové komunikace tak, aby před garáží zbylo místo na dvě parkovací stání.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 115 m2 + terasy
Užitná plocha: 245,6 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, spodní stavba zdivo z bet. tvarovek (systém ztraceného bednění), keramické zdivo, kontaktní zateplovací systém BAUMIT, stropy a schodiště železobetonové, pultová střecha se sklonem 7°
Výplně otvorů: velkoformátové prosklené plochy pevně zasklené, posuvné a otevíravé (hliníkové rámy, výplně izolačními trojskly), předokenní hliníkové žaluzie na el. pohon, vnitřní dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední, teplovodní podlahové, koupelnové radiátory, zdroj energie tep. čerpadlo země/voda, krb s teplovzdušnými rozvody
Statické řešení: Ing. Martin Blaško

Autoři

Compass atelier: Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Juraj Benetín, Ing. arch. Mirka Gašparová, Ing. Peter Cibulka

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
Témata: garáž, terasa, DU, architekt

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Další z rubriky

Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v...

Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o...

Nadšený sběratel vytvořil v Las Vegas něco mezi muzeem a smetištěm

Fasáda nemovitostí je ve stylu mayských pyramid Yucatánu.

Bývalý neurochirurg a viceguvernér Nevady doktor Lonnie Hammargren vytvořil už v roce 1969 v centru Las Vegas Castillo...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Najdete na iDNES.cz