Hravý dům vypadá jako kvádr vznášející se na svahu. Připomíná matrix

  1:00aktualizováno  1:00
Byť domy ve svahu vyžadují mnohem náročnější přípravu, výsledek bývá většinou výrazně zajímavější než v případě staveb na rovinatém pozemku. Tedy pokud se projekt povede. O domě architekta Daniela Smitky to rozhodně platí.

Dům opticky „levituje“ ve svahu i díky barevnému odlišení na bílý kvádr horního podlaží a tmavý sokl suterénu a přízemí. | foto: Tomáš Dittrich

„Dům jsem navrhl jako prostorový matrix s chybějícími poli. Vznikl tak bílý kvádr levitující nad tmavým soklem podloží splývajícím s terénem. Prostorovou ´mříž´ uvnitř domu tak tvoří různě velké kvadranty, mezi nimiž panuje mírné napětí. Některá pole této mřížky jsou prázdná a jako by náhodně vyjmutá z prostorového konceptu,“ vysvětluje architekt Daniel Smitka z Ateliéru Smitka.

Večerní pohled nejlépe odhaluje „matrixovou“ podobu stavby.

Večerní pohled nejlépe odhaluje „matrixovou“ podobu stavby.

Tento netradičně pojatý návrh tak umožnil vytvořit venkovní prostory, které působí jako součást interiéru. Díky nim vznikly i zajímavé průhledy zabezpečující rodině při pobytu venku i uvnitř zároveň také dostatečné soukromí.

Třípodlažní stavba s konstrukcí ze železobetonu, kterou Daniel Smitka navrhl pro mladou rodinu s dvěma dětmi, nabízí pro uživatele i řadu dalších výhod, od přímého vstupu na zahradu z každého podlaží, přes pečlivou práci se světlem až po volné propojení jednotlivých místností.

Příjemná spolupráce investorů a architektů se vyplatila, majitelé získali nadčasový dům s moderními technologiemi, který jim bude sloužit přesně podle potřeb i představ.

Poznámka: fotografie byla pořízené před nastěhováním majitelů. Na jejich přání není spuštěna diskuse.

Světlo na prvním místě

„V návrhu byla velmi důležitá práce se světlem a jeho dopadem do interiéru domu. Zatímco nižší podlaží osvětlují standardní okenní plochy, do nejvyššího obytného podlaží padá světlo zejména ze severní strany ze zahrady a také jako sekundární denní světlo z pobytových venkovních prostor. Z jižní strany je počet oken omezený i kvůli akustické zátěži v přilehlé komunikaci,“ vysvětluje architekt Smitka.

Fotogalerie

„Na schodiště dopadá světlo prosklenou spárou ve střeše, která je formálně i tvarově důležitou součástí výtvarného řešení domu,“ doplňuje pak autor projektu.

Poněkud netradičně je řešené „řazení“ jednotlivých podlaží. Zatímco v suterénu je logicky umístěné zázemí pro sklady a hosty včetně garáže, vstupní podlaží patří ložnicím a dětským pokojům. Nejvyšší podlaží je společenské, tvoří je velký obytný prostor s kuchyní a jídelnou, nechybí zde pracovna.

Důvod je jasný: nejvyšší podlaží nabízí nejlepší výhled do okolí a zeleně, proto je zde také výstup na velkou terasu, která v teplých dnech funguje jako další obývací pokoj a jídelna. Prosklené plochy s izolačními trojskly v hliníkových rámech jsou posuvné, takže propojení interiéru a exteriéru funguje naprosto bez problému.

Všechny patra pak propojuje centrální schodiště ve tvaru L doplněné malým výtahem, který má sice nosnost pouze 100 kg, ale to bohatě stačí pro „zásobování“ kuchyně či pohyb do vyšších pater pro ty, kterým schody nevyhovují.

Příjemné detaily

Horní kuchyňské skříňky tu nenajdete, velký kuchyňský ostrůvek a spodní skříňky...

Horní kuchyňské skříňky tu nenajdete, velký kuchyňský ostrůvek a spodní skříňky doplnila ještě velká vestavná sestava nabízející dostatečný úložný prostor.

Interiér včetně nábytku na míru navrhla architektka Hana Smitková (Archatelier). Nechala vyrobit řadu vestavných prvků, zejména v případě úložných prostor, které tak splývají se stěnami a „následují“ architektonické řešení stavby či bezfalcové dveře do hliníkových zárubní, které byly použité do otvorů na celou světlou výšku místnosti.

V mnoha případech však dveře nebyly ani nutné, zejména v nejvyšším podlaží se jim architekti vyhnuli, aby zachovali vzdušný a volný prostor.

V interiéru převládá u nábytku bílá barva, dále pak dřevěné dýhy. Hana Smitková preferovala neutrální přírodní barvy, pouze u pokojů a koupelen děvčat se nebála sáhnout i po výrazných „holčičích“ barvách, které však lze za pár let bez problému vyměnit za nové, takové, jaké se budou v té době dívkám líbit.

Betonové stěrky a dřevěné obklady doplnila bílá výmalba, která dodává prostoru opět na lehkosti a vzdušnosti.

Velká terasa v teplých dnech funguje jako další obývací pokoj i jídelna.

Velká terasa v teplých dnech funguje jako další obývací pokoj i jídelna.

Technické informace

Zastavěná plocha: 292 m2

Užitná plocha: 494 m2

Obestavěný prostor: 2 165 m3

Vytápění a větrání: tepelné čerpadlo s elektrickým dohřevem pro pokrytí zimních špiček. Topení je v obytných patrech navrženo teplovodní podlahové, v suterénu je objekt vytápěný deskovými tělesy. Větrání nucené, rekuperační jednotka je umístěna v suterénu domu. Systémy MAR řídí větrání, chlazení a vytápění prostorů. Podhledy v hlavních pobytových místnostech 2.NP a v ložnicích jsou navrženy jako systémové chladící SDK desky.

Konstrukce obvodových stěn: železobetonová, založená plošně na základové desce v kombinaci hlubinných vrtaných pilot. Příčky a další stěny cihel P+D, u akusticky chráněných místností příčkovky AKU. Fasáda je zateplena minerální vlnou s tl. 180 mm v systému provětrávané fasády s obkladovými deskami, lepenými na podkladní ocelový rošt.

Podlahy: lité (Cemflow) na kročejovou izolaci. Pochozí vrstvy: kombinace stěrkových, dřevěných a keramických podlah

Výplně otvorů: okna hliníková (systém Reynaers CS77-HI s trojitým zasklením), ve vybraných pozicích sklo connex. Vnitřní dveře jsou v prostorách 1. a 2. NP bezfalcové do hliníkových zárubní do otvorů na celou světlou výšku místnosti, průchozí výška 2 100 mm.

„Dům jsem navrhl jako prostorový matrix s chybějícími poli,“ vysvětluje...

„Dům jsem navrhl jako prostorový matrix s chybějícími poli,“ vysvětluje architekt.

Autor projektu

Ing. arch. Daniel Smitka Ph.D. (* 1967)

Absolvent Stavební fakulty ČVUT a následně Fakulty architektury ČVUT. Po absolvování zahraničních stáží ve Francii a Rakousku a složení státní zkoušky otevřel v roce 1993 vlastní architektonickou kancelář zaměřenou na bytovou výstavbu, retail, komerční objekty a rezidenční vily – Atelier Smitka.

Vyučoval na Fakultě architektury ČVUT, Fakultě stavební ČVUT a North Carolina State University. Doktorská práce v r. 2015 na téma „Sociální bydlení a plastický byt jako vývojová alternativa“.

Realizoval více jak dvacet rezidenčních projektů, od rodinných vil až po multifunkční bytové domy se stovkami bytů. V jeho portfoliu jsou i administrativní a průmyslové stavby, školy, hotely a také unikátní projekty vědeckotechnických parků nebo sportovních a lyžařských areálů, celkově desítky projektů v posledních dvaceti letech.

Dlouhodobě podporuje jako partner Centrum Paraple a další charitativní organizace v ČR. V Současné době působí jeho firma Atelier Smitka na poli projekce větších retail objektů v Praze a okolí.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Další z rubriky

Shořel jí dům, místo pomoci teď žena bojuje s byrokracií

Z trosek domu paní Marcela nic nezachránila.

Jsou to jen necelé tři měsíce po apokalypse, která zasáhla pobřeží Pacifiku. Jak vypadá současnost? Sliby o pomoci...

Geniální Steve Jobs ovlivnil architekturu slavného studia Pixar

Nedaleko za hlídanou branou vjezdu je v nadživotní velikosti slavná lampa...

Studio počítačových animací Pixar se stalo světovým fenoménem nejen díky digitalizaci filmové tvorby, sbírce Oscarů a...

Vytápění v pasivní dřevostavbě přijde rodinu na 1 500 korun měsíčně

Výhled z denní zóny otočené na jihozápad si nechtěli „zabarikádovat“ vysokým...

Odborníci na energeticky pasivní stavby často vysvětlují, co musí dům splnit, aby dosáhl pasivního standardu. Ne vždy...

Najdete na iDNES.cz