Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sto let se spotřebiči Electrolux: parní trouba je královnou kuchyně

– ADVERTORIAL
Pokud si chcete opravdu pochutnat na rybě, zelenině, ale třeba i na vepřové panence, těžko najdete lepší variantu než přípravu v parní troubě. Křehké maso a zachované vitaminy i stopové prvky v potravinách vám pak zaručí i metoda sous-vide, při níž se tyto trouby používají.
Parní trouby si oblíbili zejména mladí lidé.

Parní trouby si oblíbili zejména mladí lidé. | foto: Electrolux

Zatímco při vaření ve vodě doslova „louhujete“ zeleninu či maso a připravujete se tak o důležité stopové prvky a vitaminy, při přípravě v páře v potravinách zůstávají. A co víc, můžete zapomenout i na tuky a různá ochucovadla, což v dnešní době, kdy se apeluje na snížení spotřeby soli, je také velmi důležité.

Pro přípravu metodou sous-vide je ideální parní trouba, kde lze nastavit teplotu s přesností 1 °C.

Pokud si pořídíte multifunkční parní troubu, pak se nemusíte zříkat ani své milované kůrčičky na vepřové pečeni nebo kuřátku. Možností je celá řada, někteří kuchaři preferují nechat třeba vepřovou panenku jen lehce zatáhnout na pánvi a pak ji vložit na deset minut do parní trouby.

Dokonce i ohřev v parní troubě je v porovnání třeba s mikrovlnkou úplně jinde: žádné vysušení, pokrm se naopak „oživí“, jak říkají kuchaři. Zvýrazní se totiž barva, příloha i maso pěkně nabudou na objemu.

Chytré funkce

Moderní multifunkční parní trouby dovolují vařit, péct, grilovat nebo připravovat jídlo v páře, ale také metodou sous-vide, vždy doslova s profesionálním výsledkem. Stačí jen nastavit teplotu a trouba vybavená funkcí Steamify sama zvolí správný stupeň páry.

Multifunkční parní troubu Electrolux 900 CookView můžete zase připojit k wi-fi a prostřednictvím vnitřní kamery sledovat, co se děje uvnitř. Je také možné stáhnout si aplikaci My Electrolux Kitchen do svého chytrého telefonu a měnit nastavení trouby podle potřeby, i když nejste právě v kuchyni.

Sto let se spotřebiči Electrolux - ceny ve 3. soutěžním kvízu

Stačí poslat parní troubě recept s kompletním nastavením a nechat ji, aby dohlédla na celou přípravu. Fotografie přímo z trouby pak můžete hned sdílet na sociálních sítích a pochlubit se tak svým přátelům.

Právě moderní technologie (a samozřejmě skvělé jídlo) lákají k multifunkčním parním troubám i muže, kteří se dříve nechtěli do vaření příliš pouštět.

Přibývá tak hodně zejména mladých lidí, již se rádi pochlubí přátelům svými kulinářskými výsledky. Pozvat ženu na dobrou večeři je také mnohem lákavější než na sbírku motýlů… Stačí si jídlo předem připravit metodou sous-vide a pak vše rychle dokončit v chytré multifunkční parní troubě.

Co je sous-vide

Jde o metodu, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném sáčku ve vodní lázni s řízenou teplotou. Potravinu nejprve zavakuujete do speciálního plastového sáčku pomocí vakuovačky, kterou vysajete veškerý vzduch. Pak zůstane déle čerstvá a můžete ji skladovat v lednici, ale i v mrazícím boxu.

Do sáčku můžete přidat koření, bylinky, česnek či máslo. Všechny chutě se během pomalého vaření promísí. Dokončit vaření lze ve vodní lázni s řízenou teplotou, nebo v parní troubě.

Vyzkoušejte si tři zajímavé recepty od šéfkuchaře Jiřího Hilgarta

Vepřová panenka s petrželovým pestem – 4 porce

1 vepřová panenka
1 snítka rozmarýnu
1 oříšek másla
1 stroužek česneku
1 lžička soli

Vepřová panenka s petrželovým pestem

Panenku nasolíme, vložíme do vakuovacího sáčku spolu s máslem, snítkou rozmarýnu a česnekem a zavakuujeme. Vaříme v režimu sous-vide při 58 °C 90 minut. Po uplynutí času opečeme na rozpálené pánvi a podáváme.

Pesto

60 g plocholisté petržele
1 stroužek česneku
20 g piniových oříšků
50 g nastrouhaného parmazánu
100 ml olivového oleje
sůl, pepř

Všechny ingredience vložíme do hmoždíře. Rozdrtíme nebo rozmixujeme dohladka.

Pstruh s bernskou omáčkou – 2 porce

2 filety ze pstruha
1 oříšek másla
1 snítka tymiánu
sůl

Pstruh s bernskou omáčkou

Pstruha nasolíme, vložíme do vakuovacího sáčku spolu s máslem a snítkou tymiánu a zavakuujeme.

Vaříme v režimu sous-vide při 50 °C 25 minut. Poté stáhneme kůži a podáváme s bernskou omáčkou.

Bernská omáčka

1 až 2 lžíce octa
100 ml bílého vína
2 žloutky
300 g másla
2 malé cibule
1 lžička drobně nasekaného estragonu
šťáva z půlky citronu
sůl

Jemně nakrájenou cibuli zalijeme octem, vínem a rychle svaříme. Poté, co se odpaří polovina tekutiny, přecedíme, přidáme žloutky a ve vodní lázni vyšleháme do pěny. Pěnu odstavíme a všleháme do ní postupně rozehřáté máslo. Přidáme estragon a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Hruška v portském víně – 1 porce

1 hruška
200 ml portského vína
250 g měkkého tvarohu
4 lžíce cukru
1 ks skořice
1 ks badyánu
1 lžička růžového pepře
1 hrst lískových oříšků

Hruška v portském víně

Portské víno spolu se dvěma lžícemi cukru, skořicí, badyánem a růžovým pepřem zredukujeme na pětinu původního objemu.

Hrušku oloupeme, vložíme do vakuovacího sáčku spolu se zredukovaným vínem a důkladně zavakuujeme. Vaříme v režimu sous-vide při 80 °C 30 minut. Podáváme s tvarohem, který jsme smíchali se dvěma lžícemi cukru, a na pánvi opraženými oříšky. Zbývající vinnou omáčkou z vakuovacího sáčku hrušku podlijeme.

Autor:
  • Nejčtenější

Vlastními silami si předělal maringotku za padesát tisíc na super zázemí

21. května 2024

Tatér Tomáš, rodák ze Slovenska, si před několika lety pořídil za padesát tisíc korun vyřazenou...

Unikátní vila, kterou jinde nenajdete. Oslní designem i technologiemi

24. května 2024

Je to výjimečný rodinný dům. Není v něm nic, co si můžete běžně pořídit. Téměř vše, co zde uvidíte,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalová legenda Ladislav Vízek má rodinné útočiště v Dolních Chabrech

22. května 2024

Neexistuje fotbalový fanoušek, který by neznal jméno Ladislav Vízek. Legenda, jež se do historie...

Rekonstrukce garsonky i s terasou vyšla včetně vybavení na 385 tisíc

27. května 2024

Výrazné syté barvy v duchu české trikolory jsou hlavním prvkem interiéru bytu v centru Prahy, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ve Vraném si postavili jednoduchý dům 5+kk. Skvělé je koupací jezírko

23. května 2024

Dům ve Vraném nad Vltavou stojí na konci zástavby, zapadá do okolí, ale zároveň se od něj do určité...

Moderní chata u sjezdovky nabízí výhledy, jaké by ani malíř nenamaloval

28. května 2024

Doby, kdy chaty připomínaly jen provizorní stavby a stavěly se z nekvalitních materiálů a...

Na mimořádném domě pracoval jedenáct let. V bílém klenotu se můžete vyspat

28. května 2024

Bělostný dům ze 70. let se velmi těžko popisuje. Stojí v Texasu, majitel Dalton Bloom na něm...

Rekonstrukce garsonky i s terasou vyšla včetně vybavení na 385 tisíc

27. května 2024

Výrazné syté barvy v duchu české trikolory jsou hlavním prvkem interiéru bytu v centru Prahy, který...

Školka ve Varnsdorfu pro 50 dětí je asi nejkrásnější ve Šluknovském výběžku

27. května 2024

Nová mateřská školka ve Varnsdorfu elipsovitého tvaru má vnitřní atrium a multifunkční sál. Vše...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...