Zachránili zchátralý statek, který koupili kvůli třem dcerám a koním

  1:00aktualizováno  1:00
V době, kdy Hoffmeisterovi koupili zchátralý statek, nebyly v něm zavedeny voda, plyn ani kanalizace a rozvod elektřiny byl nevyhovující. Dnes je celý areál vkusně opravený a citlivě zrenovovaný. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Stylovou kuchyň osvětluje čtveřice oken. Zajímavým prvkem jsou zachovalé kapkovité otvory, které sloužily k odvětrání v někdejší štítové zdi bývalé sýpky. | foto: Tomáš Dittrich

Impulsem k tomu, aby Martin Hoff­meister s rodinou koupil před sedm­nác­ti lety starou usedlost, se stal „koníček“ jeho tří dcer, které se věnovaly jezdectví. Kro­mě generální rekonstrukce zchátralého objektu bylo zapotřebí vybudo­vat stud­­nu i úpravnu vody a nové elektroin­sta­lace.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Martina Hoffmeiste­ra, který pů­vod­ně vystudoval na FAMU dokumen­taristiku, odjakživa lákala kvalitní gastronomie. Proto se po roce 1989 rozhodl vybudovat na Klárově desig­nový hotel, kde měl vy­staveny obrazy svého otce, slavného spiso­va­tele a ilu­strátora Adol­fa Hoff­meistera.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Nová náplň

Mezitím už rekonstrukce statku po­kro­čila do té míry, že byly téměř hoto­vé stavební úpravy, zbývalo hlavně dodělat fasády a interiéry. Tyto okol­nosti přivedly Martina Hoffmeistera na myšlenku vytvořit tu stylový ro­dinný penzion.

Areál tvoří rozsáhlý dvůr, ze tří stran lemovaný budovami, z nichž některé mají barokní prvky. V nejvyš­ší z nich, hned u vstupní brány, je dnes restaurace a nad ní v každém poschodí velké apartmá. V patře bý­valé sýpky, kterou se sousedním do­mem propojuje zastřešená zahradní restaurace, je soukromý byt majitele.

Fotogalerie

Bývalé hospodářské stavení se poda­řilo citlivě přestavět na pohodlný obyt­ný prostor. Ze dvora sem vystoupíte po dvojitém venkovním schodišti a hned za dveřmi se ocitnete ve velkoryse pojatém obývacím po­koji s jídelnou a pracovnou.

Aby si prostor zachoval vzdušnost, zůstala v jeho střední části s krbem původní výška, po jejích obou stranách byl pak horizontálně rozdělen dvěma vestavěnými galeriemi. Z bývalých stodol se zachránily staré trámy a ty se pak použily na podlahu.

Na jednu z galerií vede originální točité schodiště, které je dílem uměleckého kováře pana Ka­covského, jehož dílna dodávala veškeré kovářské práce. Pokoj má napravo vlastní toaletu a prochází se z něj do ložnice nejmladší dcery, k jejímuž romantickému zařízení přispívá i bílý klavír.

V budově bývalé sýpky má Martin Hoffmeister svůj byt, který je přístupný buď z...

V budově bývalé sýpky má Martin Hoffmeister svůj byt, který je přístupný buď z venkovního schodiště, nebo samostatným vchodem přímo ze dvora.

Stopy historie

V obývacím pokoji má Martin Hoff­meister sekretář, kde vyřizuje agendu, i velký jídelní stůl umístěný v blíz­kos­ti kuchyně. Před krbem stojí pohodlná zaoblená sedačka značky Bretz a ne­tradiční konferenční stolek, vytvořený z velkých dřevěných saní krytých skle­něnou deskou.

Atypický stolek i podo­bu interiérů navrhla designérka Moni­ka Vágnerová. Materiály i zaří­ze­ní vybírala s mimořádnou pečli­vos­tí, aby se tu dalo žít pohodlně, a zároveň aby zůstala zachována atmosféra staré bu­dovy, což byl někdy docela oříšek.

Je­jím mistrovským kouskem je doko­na­le vybavená kuchyně v proven­sál­ském stylu. Uprostřed stojí pracovní ostrůvek kombinovaný s barovým pultem a nad ním visí dřevěný věšák na různé nádo­bí a náčiní. Místo nad dveřmi zaujímá police s vystavenými měděnými for­mami na pečení.

V bý­valé štítové zdi původní sýpky zůstaly zachovány kap­kovité větrací otvory, které při­po­mí­nají někdejší účel bu­dovy. Domácnost milovníka špičkové gastronomie se zkrátka nezapře, což je vidět i z mno­ha ingrediencí a spotřebičů usnadňují­cích vaření.

Podkrovní ložnici Martina Hoffmeistera lemuje tapeta v odstínu bordó, barevně...

Podkrovní ložnici Martina Hoffmeistera lemuje tapeta v odstínu bordó, barevně sladěná s přehozem. I tato místnost má velkou samostatnou koupelnu.

Z prů­chozí kuchyně pokračuje několik scho­dů nahoru do Martinovy pod­krov­ní ložnice, směrem dolů vede schodiš­tě k dalším vstupním dveřím do pří­zemí.

Pod schodištěm našla mís­to rodinná knihovna. Ložnice má sa­mo­statnou koupelnu se zajímavou, čás­tečně zavěšenou kovovou konstruk­cí. Stěnu za lůžkem zútulnila pruhova­ná vínová tapeta ladící s přehozem.

Na pozemku za domem v místě pole vy­rostla zahrada. K ní je obrácena fasáda, jež původně neměla okna a jejíž po­do­bu vymyslel Martin Hoffmeister. Ne­chal zde zopakovat i venkovní schodiště.

Rodinný penzion

Usedlost se stále rozšiřuje a přistavuje podle toho, co je třeba. Hoffmeis­te­ro­vi zde provozují jezdeckou školu a spo­lupracují s Českou jezdeckou federací. Mají tu krytou jízdárnu a stáje pro koně včetně poníků pro ty nej­menší. S chodem celého areálu pomá­hají otci nyní už dospělé dcery.

Stěny stylové restaurace zdobí obrazy ma­ji­telova otce Adolfa Hoffmeistera, jehož karikatury slavných osobností (třeba Franze Kafky nebo Salvatora Dalího) se objevují i na zdejším porcelánu. V podkrovních apartmánech zůstaly přiznané staré střešní trámy, které slouží hlavně jako interiérový prvek, váhu střechy nyní nesou nové krovy nad nimi.

Pokoj nejmladší dcery designérka zařídila v lehce romantickém duchu: bílý...

Pokoj nejmladší dcery designérka zařídila v lehce romantickém duchu: bílý nábytek doplnila světle modrou tapetou.

„Rekonstrukce této bývalé usedlosti je nekonečný příběh, neustále tu něco přistavujeme, rozšiřujeme a opravujeme, a když je to hotovo, můžeme začít znovu. Pokud máme zajistit hladký provoz hotelu s restaurací a stájemi, opravdu se nestihneme nudit,“ říká Martin Hoffmeister.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Dům nechali synovi a postavili si skvělou dřevostavbu na břehu jezera

Kamenný násep vybudoval majitel vlastníma rukama s pomocí rodiny. Padlo na něj...

Nedaleko městečka Petäsjavi v západní části Finska stojí na skalnatém svahu nad jezerem dřevěný dům. Působí jako...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Vysoká kultura cestování. Nádraží v Ivančicích je ozdobou celé trati

Budova železniční stanice v Ivančicích od cestování vlakem spíš odrazovala.

Výpravní budova železniční stanice v Ivančicích v Jihomoravském kraji donedávna příliš nelákala k cestě vlakem. Nyní...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Najdete na iDNES.cz