Středa 27. května 2020, svátek má Valdemar
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. května 2020 Valdemar

Co lze udělat ze staré chalupy. Rozpadlé usedlosti vdechli nový život

aktualizováno 
Zrekonstruovat starou usedlost na penzion není až tak neobvyklé. Ovšem proměnit venkovskou usedlost se stodolou a několika dalšími hospodářskými stavbami na příjemný prostor, který milují dospělí i děti, to vyžaduje spoustu invence i citu.

Zemědělská usedlost po rekonstrukci | foto: Archiv soutěže Interiér roku

Původní usedlost tvořila chalupa, stodola a soubor menších hospodářských staveb. „V rámci návrhu došlo k otevření dvora směrem k přístupové cestě. Na podélné ose byl v místě původních vrat do stodoly vytvořený průchod a velkorysý průhled na přilehlé louky. Volně tak parafrázuje historické průjezdné mlaty stodol. Tím si soubor budov zachoval svou charakteristickou atmosféru, ale zároveň se otevřel do okolní přírody,“ popisuje architektka Ivana Svatošová, autorka projektu Samota Hojšín.

Chalupa - dřevěná okna s červenou lazurou jsou v kontrastu s bílými omítkami...

Chalupa - dřevěná okna s červenou lazurou jsou v kontrastu s bílými omítkami starých původních staveb.

Rekonstrukce byla přihlášená do soutěže Interiér roku 2019 v kategorii Veřejný interiér I, kam spadají kavárny, restaurace a hotely. Uzávěrka soutěže byla 20. února.

Od starého k novému

Dřevěná novostavba domu uzavírá pomyslně svou střechou celý dvůr, ale v přízemí se otevírá výhledům do krajiny a směrem k rybníku. „V této části je umístěna herna a společenská místnost s velkorysou pobytovou prkennou palubou, která je zároveň dělícím prvkem mezi stavbou a vodní plochou rybníka,“ popisuje architektka Svatošová.

Do patra umístila pokoje. Původní stodolu a novostavbu propojila otevřená galerie jako vzdušné propojení „starého a nového“.

Staré stavení obytné chalupy bylo zachované, společné prostory chalupy doplňují i dva pokoje, každý se samostatným hygienickým zázemím. Cílem rekonstrukce bylo zachovat venkovskou atmosféru a propojit ji s nábytkem, který však už odpovídá současnému životu.

Krásu nerovností starých zdí a oken tak doplňují čisté linie některých nových prvků. Části zdí a kleneb byly ponechány. Dřevěná okna s červenou lazurou jsou tak v kontrastu s bílými omítkami starých původních staveb. Stejnou barvou byly upravené i vstupní dřevěné kazetové dveře, replika původních.

Na chalupu navazuje v nároží otevřená venkovní kuchyň s dřevěným obkladem podhledu, které umocňuje celkovou atmosféru.

O neobvyklých požadavcích investora

„Jedním z hlavních požadavků byla recyklace použitelných dřevěných trámů z původního objektu stodoly, která už neplnila svoji funkci. Tyto trámy jsme v interiéru využili pro konstrukci baru, ale také jako nosný prvek zavěšených svítidel,“ popisuje architektka Svatošová.

Další nezvyklý požadavek? Návrh prostor a vybavení pro děti od tří let. A tak pro ně vzniklo místo, kde mají i vlastní sociální zázemí odpovídající jejich věku. Výrazným materiálem v této místnosti pro nejmenší je dřevo, s akcentem žluté barvy. Dětské měřítko zde dokreslují i původní malá okna ve štítu objektu chalupy. Tento prostor slouží zároveň i jako herna, proto je centrální prostor volný a úložný prostor s postýlkami je umístěný podél stěn.

Jako základní materiál bylo i pro interiéry novostavby samozřejmě zvolené dřevo.

Jako základní materiál bylo i pro interiéry samozřejmě zvolené dřevo.

Pro větší děti zde architektka navrhla dvoupatrovou hernu (!) s vlastním sociálním zázemím v přímé návaznosti na společenskou místnost a koupací rybník.

Dominantní prvek prostoru představují dřevěné schody, které jsou zároveň herním prvkem se skluzavkou a skrýší pod schodištěm. Protipólem ke schodišti je v těchto prostorách přiznaný prefabrikovaný strop a kmeny stromů i s ponechanou kůrou.

Propojení objektů

Hlavním záměrem návrhu bylo významně neměnit hmotu usedlosti a ponechat v maximální míře původní fasády. „Na úrovni parteru jsme ponechali původní půdorysné schéma. Výraznější hmotovou změnou se stalo propojení objektů na úrovni prvního patra a přizvednutí hřebene střechy. Takže nyní jsou objekty koncipovány do tvaru písmene U,“ vypočítává autorka projektu.

Že se jí projekt opravdu povedl, o tom svědčí zejména nadšená hodnocení rodičů, kteří si zde mohli užít dovolenou s dětmi a zároveň si mohli dopřát „zasloužený klid“.

Pro větší děti architektka navrhla dvoupatrovou hernu s vlastním sociálním...

Pro větší děti architektka navrhla dvoupatrovou hernu s vlastním sociálním zázemím v přímé návaznosti na společenskou místnost.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyhrává ten, kdo má chatu v přírodě. Podívejte se, které jsou na prodej

Zájem o chaty a chalupy neustává. O rekreační nemovitosti je velký zájem a na realitním trhu se dlouho neohřejí....

Chtěli bydlet ve staré stodole, nakonec museli postavit její repliku

Moderní, nebo přestavěný venkovský dům? Je to půl na půl. Ondřej žije s rodinou v replice hospodářského stavení z roku...

Majitel domu se neštítil ničeho. Chtěl nás za každou cenu vystěhovat

Prožila jsem si perný rok. Bojím se, že přijdu o byt. S majitelem domu jsem totiž ve válečném stavu. Splašky v bytě,...

Prosluněný půdní byt si prosadila manželka, architekt vše doladil

„Více světla,“ tak znělo přání jedné brněnské rodiny při projektování půdní vestavby. Výsledný efekt větších a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Minimalistický mezonet v Podolí obnažily architektky až na beton

Atypický byt v nenápadném pavlačovém domě z 90. let v pražském Podolí prošel kompletní rekonstrukcí, při které...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Co lze udělat ze staré chalupy. Rozpadlé usedlosti vdechli nový život

Zrekonstruovat starou usedlost na penzion není až tak neobvyklé. Ovšem proměnit venkovskou usedlost se stodolou a...

Velká skříň jim bránila ve výhledu na Prahu. Změnu si s radostí užívají

Vždy, když se objeví realizace od studia BY architects, můžete se spolehnout na to, že zde najdete spoustu netradičních...

Ze skladiště v Chrudimi je opět kostel. A v něm Muzeum barokních soch

Kostel sv. Josefa v areálu bývalého kapucínského kláštera v Chrudimi dostal po letech chátrání novou podobu a nyní...

Zámek v Opatovicích vyhořel, opravy se táhly 30 let. Teď zde mají unikát

Barokní zámek ve Velkých Opatovicích v Jihomoravském kraji je domovem unikátní expozice Moravského kartografického...

Najdete na iDNES.cz