Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

  1:00aktualizováno  1:00
Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově vyšel z módy. Do rekonstrukce se dali ve stylu Bauhaus, jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury. Ta oslaví příští rok 100 let od svého založení.

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé zásadně zrekonstruovali a rozšířili. Instalovány byly posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem. | foto: Sofia Sabel

Aby vpustili do domu maximum denního světla a mohli si užít nerušené výhledy na okolní krajinu, aniž by slevili na energetické efektivitě objektu, použili majitelé prosklenou čelní fasádu a posuvné hliníkové systémy.

Zářivá barva betonových konstrukcí kontrastuje se šedivými povrchy a barvou...

Zářivá barva betonových konstrukcí kontrastuje se šedivými povrchy a barvou profilů fasádních systémů Schüco FW 50+.HI.

Projekt renovace třípodlažní vily usazené na kopci se uskutečnil ve švédském městě Särö, asi 25 km jižně od Göteborgu.

Když mladí majitelé dům koupili, byl ještě z velké části v původním stavu z roku 1969. Rozhodli se tedy, že jej budou postupně renovovat, a to ve třech fázích. Zachovat se rozhodli pouze základní betonové konstrukce.

Rekonstrukce po etapách

Manželé začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m2) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní patro (35 m2). Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m2.

Tato část domu musela do sebe integrovat všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní život: velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu měla být v duchu stylu Bauhaus.

Fotogalerie

Kromě formální jednoduchosti, kubistických tvarů stavebních konstrukcí s plochými střechami a minimalistickým způsobem využití stavebních materiálů (beton), je styl Bauhaus spojený s velkými prosklenými plochami fasády.

Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily. Panoramatický výhled na okolní krajinu měl být ze všech částí prostoru co nejvelkorysejší.

Investoři také chtěli vybrat prosklené posuvné systémy tak, aby mohly být používány flexibilně v závislosti na ročním období a počasí. Technologické a vizuální parametry systémů proto byly důležitým předpokladem.

Profily zapuštěné do podlahy vytvořily čisté řešení

Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byl zvláštní výzvou pro zpracovatele profilů firmu Alufront ze Sävedalenu.

Zkušený partner společnosti Schüco navrhl speciální řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu.

Kombinace fasádního sloupko-příčkového systému s nadstandardní tepelnou izolací a posuvného a posuvně-zdvižného systému se ukázala funkčním i vizuálně estetickým řešením, díky kterému vznikl konzistentní vzhled fasády a velkoformátových oken s úzkými rámy v interiéru.

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné díky posuvným systémům se...

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné díky posuvným systémům se zdvihem.

Speciální hliníkové konstrukce s úzkými pohledovými šířkami profilů umožňují nést zvýšené zatížení v podobě velkých prosklených ploch, v tomto případě s bezpečnostním sklem. Tím se dosáhlo maximálního průchodu světla s minimálními pohledovými šířkami rámů a co nejmenší spotřebou místa pro instalaci stavebních prvků.

Klienti jsou výsledkem rekonstrukce nadšeni, zejména pokud jde o světlo, prostor, jednoduchost a modernost obytných prostorů.

O projektu

Architektonický návrh: klient ve spolupráci s firmou Alufront AB, Sävedalen (Švédsko)

Partner společnosti Schüco pro výrobu a montáž: Alufront AB, Sävedalen (Švédsko)

Obytná plocha: 270 m2 na třech podlažích

Realizace: 2014 až 2015

Použité systémy Schüco v projektu: posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem: Schüco ASS 50; fasádní systémy: Schüco FW 50+.HI; okna: Schüco AWS 70 BS.HI; dveře: Schüco ADS 70 HD

Speciální prvky: dvoubarevný nástřik rámů v odstínu RAL 9016 zevnitř a RAL 9007 (zvenčí)

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Najdete na iDNES.cz